Vesti

čišćenje od kandide – da li vam je neophodno i kako najlakše da ga izvedete?

Nema komentara

Sa vremena na vreme, neka namirnica postane veoma popularna i nailazićemo na nju u svim tekstovima i preporukama. Isto tako , i neka nemila stanja  postanu popularna da se o njima priča ali uglavnom da nas zaplaše. Invazija kadide je definitivno jedna od njih

Šta je kandida?

Kandida (lat. candida albinacs) je gljivica koja prirodno nastanjuje naš organizam. Njeno prirodno sedište je donji deo creva. Smatra se da padom imuniteta kandida počinje da nekontrolisano uvećava svoju koloniju i putem krvotoka se širi organizmom.

Ženski deo populacije je dobro upoznat sa ovim stanjem, jer je VI grupa vaginalnog sekreta najčešći poremećaj vaginalne flore.

Zašto baš sada priča o kandidi?

Iz dva razloga:

  1. zato što se nikad više u istoriji čovečanstva nismo kupali u šećeru. Svuda je: od pića, do hrane i sosova. Kandida se em šećerom hrani, em joj pogoduje sredina koju šećer proizvodi u telu (kisela).
  2. zato što je ovo doba antibiotske kulture koja uništava dobre bakterije u crevima i tako dozvoljava kandidi da se premnoži

Kako da znate da imate preveliku količinu kandide u telu?

Kandida se dijagnostifikuje iz krvi, , urina brisevima ili korpokulturom. Test krvi često može da bude negativan, dok urin i korpokultura pokažu pozitivan, te uradite najmanje dva od tri.

Ako ste skloni eksperimentima pokušajte ovaj metod: pre spavanja stavite čašu vode pored kreveta, i čim otvorite oči pljunite u nju. Sačekajte 15 minuta: ako se od pljuvačke šire nii i voda je zamućena – čestitamo, imate kandidu! Svakako vam savetujemo da ovu samodijagnozu potvrdite i kod lekara.

Simptomi kandidijaze

Simptomi ove bolesti su nažalost, dosta slični simptomima drugih, i mešanje uzroka i posledice dovelo je do toga da se bolest leči pogrešno ili zanemaruje.

Poziv na oprez ako:

imate gasove, dijareju, nadimanja i probleme sa varenjem, umor, letargiju, vaginalne i urinarne infekcije, svrab na rektumu, infekcije noktiju, ekcem, svrab i lažne alergije, abnormalnu želju za slatkom hranom.

Kako smanjiti količinu kandide u telu?

Priča da se kandida leči samo ishranom popularne su u poslednje vreme i sa tim u vezi postoji mit da je dovoljno izbaciti šećere iz hrane i tako „izgladneti kandidu“. Ovo nije tačno i  može da bude kontraproduktivno. Kandida, naime može da živi i od ketona, koji nastaju razgradnjom masti, i da naraste još više.

Najbolji sistem borbe je: promena navika + kontrolisani antimikotici + povećanje broja probiotika.

Koje namirnice jesti u kojoj meri?

Zdrave masti i proteini su vaši prijatelji.

Posebni gosti, tkz VIP kandida dijete su kokosovo ulje i beli luk, aktivne supstance u njima dokazano razgrađuju ćelijski zid kandide i malo po malo smanjuju njenu količinu u krvi. Zatim limun, divlji losos, avokado, đumbir, jabukovo sirće.

Komplexni ugljeni hidrati (nizak glikemijski indeks) su dozvoljeni u manjoj meri. Preživećete sa ponekim krompirom ili pastom.

Fermenstisana hrana je siva zona. Negde je preporučuju, negde ne. Logika iza toga je da kefiri i jogurti imaju probiotske kulture, problem? Hrane i loše bakterije u vašim crevima. Najbolje je ograničiti ih na minimum.

Ulje od origana je takođe u sivoj zoni – ubija dobre i loše bakterije podjednako

Alkohol se ne preporučuje.

Prosti šećeri su vam neprijatelj.

Kako izgleda kandida dijeta? Primer

Doručak : Jogurt (od kokosa ili neke biljke bolje nego kravlji) sa jagodama, čiom, bademima.

Ručak: velika salata i drsing sa maslinom uljem, belim lukom i limunom. Uz salatu proteinski dodatak: riba ili belo meso ili kinoa, tofu, pasulj ako ste vegan.

Večera : grilovana piletina ili riba ili povrće na pari.

Užina: možete da ponekada ćapite i kompleksne ugljene hidrate (dobre barove poput Frutabele 90%) orašasto voće, gvakamoli, ili voćka koja nema preveliki glikemijski indeks su vaši prijatelji.

Internet je prepun recepta za kandida dijetu, koristite ga mudro!

Uvođenje lekova i probiotika

Lekar će vam verovatno proporučiti dodatnu terapiju antimikoticima – uzimaćete ih oralno.

Probiotike može da kupite i bez recepta i treba ih dodati u dijetu, pogotovu ukoliko koristite neke od preparata koji ubijaju sve bakterije (ulje od origana npr.) u crevima.

Potrebno je strpljenje

Kandida dijeta traži minimum par nedelja do par meseci da da pravi rezultat. Kao što infekcija nije nastala za jedan dan, neće brzo ni proći.

Pre nego što vam bude bolje, biće vam lošije. 

Čišćenje od kandide je za sada neispitan simptom koji podrazumeva da kako kandida odumire, toksini u telu prvo izazovu negativne simptome pre poboljšanja. Ne prolaze svi kroz fazu pročišćenja, a snaga i trajanje variraju.

 

Želite da živite duže? Jedite više voća i povrća!
Pregled trka za avgust i septembar 2017
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed