Najave trkaPolumaratonTrke

Damir Marković: Sombor je Boston na Balkanu

Nema komentara

Ne samo što je osnovao Atletsko rekreativni klub Somaraton i Ultramaraton Baja Sombor, Darko Marković je i jedan od organizatora Somborskog polumaratona.

Somborski maraton je jedna od najstarijih trka u srbiji, a danas je to jedna od masovnijih trka. Šta ove godine možemo da očekujemo na Somborskom maratonu pročitajte u tekstu ispod!

Kako teku pripreme za 42. Soboricu?

Pripreme za čuvenu ‘’Somboricu’’ su u završnoj fazi.

Pripreme za čuvenu ‘’Somboricu’’ su u završnoj fazi. Sada sledi šminkanje i doterivanje da sve bude kako smo zamislili. Sebi stalno dižemo lestvicu gore kako bi napredovali, a to sa druge strane zahteva ozbiljne aktivnosti i napore. Sa druge strane imamo neverovatno motivisan tim i onda sve ide lakše.

Niste održavali trku dve godine, razlozi su naravno povezani sa Covid-om, ali su mnogo više od toga sportski i fer. Možeš li da nam kažeš kako ste došli do takve odluke?

Tu prosto nismo imali dilema. Kao jedna od nastarijih trka imamo veliku odgovornost. Ne samo prema sebi, već i prema celoj trkačkoj zajednici. Nismo želeli da kalkulišemo ni minute, da upadamo drugim trkama u njihove termine niti bilo šta drugo.

Da bilo nam je teško, ali znamo da se naši potezi prate. Moram da podsetim da je Somborski polumaraton bio prva veća trka koja je otkazala održavanje. Takva odluka ima ozbiljne posledice po našu trku.

Manje od dve godine nije bilo trke pa su mnogi zaboravili neverovatno lepu jubilarnu 40. Somboricu. No da bi ste bili u grupi predvodnika, čuvali tradiciju, ali i dali podršku razvoju trkačke zajednice nekad morate i da se žrtvujete. Mi smo ponosni na svoje odluke.

Šta nas očekuje na 42. Somborskom polumaratonu?

Očekuje nas dosta toga novog. Kao prvo to je nova trasa trke. Težnja nam je da budemo što više u centru najlepšeg grada. Trči se po prvi put kroz jedan od gradskih parkova. Želja nam je bila da što više približimo čuveno Somborsko zelenilo.

Mogu da najavim da ovogodišnja Somborica možda neće biti najbrža gradska trka, ali biće jedna od najlepših, sa dosta mimoilaženja trkača, zajedničkog trčanja.

Slobodno mogu da najavim naš ‘’Monte Karlo’’. Takođe muzički punktovi, bogate okrepe, masaše, zabava i mnogo toga. Po prvi put pravimo ‘’trkački grad’’ gde će sva dešavanja da budu skoncentrisana na centralnoj tački u gradu. Da spomenem da ćemo nagraditi više od 100 trkča u raznim kategorijama.

Cilj je da se ceo taj dan čuje refren ‘’We are the champions’’.

Kakav startni paket očekuje trkače koji dođu u Spmbor?

Stratni paket će biti dostojan svakog trkača. Naša misija kao trkača, jeste da svako ko dođe u Sombor dobije ‘’što više’’. Kako kroz startni paket tako i kroz samo trku.

Mi volimo da kažemo da nije trka ono što će se dobiti u paketu ili nositi kući, trka je osećaj u srcu i duši koja će zasigurno biti prepuna pozitivnih emocija i energije nakon trke u Somboru.

Kakva je staza, šta da očekuju trkači koji prvi put trče u Somboru?

Potpisujem da mogu da očekuju prelepu gradsku trku. Ništa manje od toga.

Ove godine je Intersport naslovni sponzor trke, šta za vašu trku znači podrška na ovom nivou?

Trkama koje nisu u glavnom daleko je teže da dolaze do sponzora nacionalnog nivoa. Mi volimo da kažemo da uz sebe želimo najbolje. Tako da je ova saradnja sa Intersportom svakako veliki napred u tom smeru. Svakako potvrda našeg pozicioniranja i želje da budemo trka najvećeg mogućeg kvaliteta.

Kako vidiš razvoj Sombroskog maratona u godinama pred nama?

„Sombor vidim kao Boston na Balkanu“

Sombor iskreno vidim kao ‘’Boston na Balkanu’’. Ta trka neće biti najmasovnija niti ćemo tome po svaku cenu težiti. No ono čemu ćemo težiti jeste da svaki trkač koji dođe u Sombor doživi najbolje trkačko iskustvo u svakom smisli, i insisitiranju na beskompromisnom kvalitetu. Od toga neće biti odsuptanja.

Nekad vidim i Sombor kao trku za koju će se čekati za učešće jer prosto taj kvallitet o kom pričam nećemo želeti ugroziti težnjom za što većim brojem trkača.

Bićemo svima podrška i pomoć i verujem da dosta organizaotra to zna i evo sada to ponovaljam: zajedno moramo menjati okruženje ne samo misliti samo na sebe.

Prijave su otvorene do 4. maja 2022.

Trčite polumaratonsku distancu „Stazama Vuka Karadžića“ u Tršiću
Prijavite se na treće kolo treking lige Srbije na Jastrepcu
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed