Trke

Orijentiringom u aktivan život

4 komentara

U subotu 26.6. ćemo u okviru projekta „Pokreni se! Utrči u aktivan život!“ održati trening orijentiringa. Kako bismo orijentiring stavili u kontekst našeg projekta pozivamo sve mlade i nešto pasivnije ljude koji žele da se bave fizičkom aktivnošću da isprobaju orijentiring.

Takođe pozivamo sve „letnje kampanjce“ u trčanju i fitnesu da probaju ovaj sport te pokušaju da se dovoljno zainteresuju da kroz sport žive jedan aktivniji život i to non-stop :))

Ukoliko ste već aktivni, a želeli biste da i vaš drug/drugarica, dečko/devojka, brat ili sestra počnu sa sportom, preporučite im ovaj program pa zajedno svratite na druženje i orijentiring.

Broj mesta je ograničen projektom, te se prijavite na veroljub@aktivanzivot.com ili 064 50 72 603, kada ćete dobiti i detaljne informacije o mestu i vremenu gde ćemo održati trening.

Ideja projekta i aktivnog života

Nalazimo se na polovini puta ka realizaciji projekta „Pokreni se! Utrči u aktivan život.“ koji ima za cilj da promoviše kulturu aktivnog življenja koja podrazumeva  pro-aktivnost svakog od nas po pitanjima sopsvenog rasta i razvoja, ali  i pro-aktivnost po pitanjima koja se tiču naše generacije. Specifični cilj projekta je bio da se svako od nas osnaži za promenu, bilo na ličnom ili na društvenom planu.

Osnaživanje se ostvaruje kroz interaktivni rad uz predstavljanje niza instrumenata koji bi svakom od nas bili dostupni. Na radionicama, kroz iskustveno prolaženje stičemo iskustvo a potom i mogućnost da te insturmente samostalno koristimo kad god nam je to potrebno. Dodatno, cilj je da sve elemente aktivnog života na svim planovima obogatimo mehanizmom koji ćemo osvestiti kroz fizičku aktivnost: hodanje, jogging, orijentiring, zatim možda i badminton, plivanje, biciklizam itd.

Plan obuka i treninga

I dan naše obuke bio je posvećen PROAKTIVIZMU NA DRUŠTVENOM PLANU kroz podizanje svesti o sopstvenom položaju u timu, načinu donošenja odluka, prednostima individualnog tj. timskog odlučivanja. Stekli smo uvid u značaj singergetskog odlučivanja pogotovu u timskom radu koji je u funkciji društvenog aktivizma. Slikovit primer jednog našeg učesnika je cilj koji ima za sebe i svoju organizaciju da promoviše sport i zdrav život kroz sloga ZDRAVO JE KUL!

Prva radionica: team building u GTZ-u

II dan naše obuke bio je posvećen PROAKTIVIZMU NA LIČNOM PLANU kroz podizanje svesti o odnosu koji imamo prema promeni, kroz kreiranje sopstvenog malog plana promene i kroz analizu konteksta u kojem ta promena treba da se desi. Slikovit primer nekolicine naših učesnika je cilj koji imaju za sebe a to je da budu fizički aktivni i imaju svoju malu trkačku zajednicu koja se sastaje i trči u redovnim intervalima uz nesebičnu podršku iskusnijih.

III dan naše obuke bio je posvećen MOTIVISANJU I ZDRAVLJU kroz unapredjenje znanja o  ishrani, telesnoj aktivnosti i odmoru. Bilo je prilike da čujemo ,,sportske priče i sudbine“ i da kroz njih naučimo da je posvećenost, istrajnost, strpljenje i upornost ključ za uspeh u bilo kom životnom polju pa tako i u sportu.  Takodje,deo obuke  bio je posvećen kratkoj fizičkoj pripremi za  aktivnosti koje slede a tiču se orijentiringa.

Treća radionica: Vegetarijanski roštilj na Adi

IV dan naše obuke biće posvećen FIZIČKOJ KULTURI I SPORTU KAO NAČINU DA SE KONSTRUKTIVNO PROVODI SLOBODNO VREME. Cilj je kako najefikasnije organizovati svoje slobodno vreme, a potom učiti  šta je orijentiring i realizovati jedan zadatak  orijentiringa u šumi.

V dan naše obuke biće posvećen NAPREDNOM STEPENU FIZIČKE KULTURE I SPORTA KAO NAČINU DA SE USVOJE ZDRAVI ŽIVOTNI STILOVI tj. cilj je da se sagledaju mogućnosti promena životnih stilova i realizaciji jednog zadatka orijentiringa u gradu.

Kroz oba dana ORIJENTIRINGA bićemo u prilici da probamo, primenimo i preispitamo sve veštine i znanja koja smo stekli u prva tri dana obuke i da ih stavimo u kontekst unapredjenja kvaliteta života.

VI dan naše obuke biće posvećen REFLEKSIJI na obuku, evaluaciji i reviziji sopstvenih planova i ciljeva, promeni koja se desila u toku trajanja projekta ali i novom ciklusu  aktivnosti koji će odgovarati individualnim potrebama svakog učesnika.

Ukoliko ste propustili neki dan obuke ili želite dublje da se bavite nekom od navedenih tema u prilici smo da organizujemo online informisanje individualno ili da temu započnemo na forumu.

FORUM (http://trcanje.rs/forum) je naša socijalna zajednica od kojih možemo ne samo da nastavimo komunikaciju posle obuke već i da dalje učimo jedni od drugih ali i da uključimo ostale zainteresovane da nam se pridruže.

Maraton za mir 2010.
I ove godine super provod u Kuli

Povezani članci

4 komentara. Leave new

 • Radujem se novim drugarima na orijentirignu 🙂

  Odgovori
 • Otiđite na „Orijentiring savez Beograda“ pa da vidite da je orijentiring kod nas dosta razvijen, a na internetu daleko ispred atletike. Jedini problem je, kao i kod atletike medijska pažnja, slaba ili skoro nikakva zainteresovanost kako pisanih tako i elektronskih medija. Mediji mnogo doprinose popularizaciji sporta. Ali, njih ne interesuju. (ili onako malo uz put) sportovi gde se ne vrti mnogo para, bez obzira što oni doprinose zdravom načinu života.

  Odgovori
 • Biko bi jako dobro da otvorite forum kako bi se bolje mogli upoznati sa nacinom rada ni koji smo samo naculi nesto

  Odgovori
 • ODLAZE SE ORIJENTIRING

  posle novih provala oblaka dobili smo preporuku da se orijentiring odlozi jer je blato nesavladivo… Dodatno na Kosutnjaku se sutra odrzava reli i vec od 8.00 sati saobracaj na Kosutnjaku ce biti blokiran. Vremenska prognoza je i dalje neizvesna…

  Tako da, uprkos nasoj zelji da ,,u inat vremenu i uprkos svim neprilikama“ odrzimo nas planirani orijentiring i osetimo svu draz neizvesnog, nepristupacnog, otezavajuceg u sportu i testiramo svoju odlucnost, a u potajnoj zelji da svi dozivimo nesto posebno MORAMO DA ODLOZIMO ORIJENTIRING planiran za sutra.

  Zakazujemo vam novi termin iduce nedelje, isto vreme, isto mesto, isti plan rada. Nadamo se da ce se do tada vreme stabilizovati, suma osusiti i da cemo imati pun dozivljaj ovog sporta.

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed