O svakoj temi vezanoj za trčanje, kao i za sve drugo u životu, uvek potoji najmanje dve različite teorije. Stilovi gaženja, njihovo delovanje na povrede kod trkača i izbor patika za trčanje uslovljen njima nije izuzetak. Šta vi kažete na overpronaciju? 

Teorija #1: Tri stila pronacije

Teorija koju znamo i koja je u trkačkim krugovima prihvaćena je da postoje tri stila gaženja: normalna pronacija, suplinacija i overpronacija. U zavisnosti od toga kojoj grupi pronatora pripadate, pritisak koji trpe vaši zglobovi se prenosi na drugačiji način. Ovo naravno povećava rizik od povređivanja, po principu, što ste dalje od normalne pronacije to je rizik veči. Zbog toga se i patike proizvode sa podrškom za određene grupe pronacija, kako bi vratile nogu u što ravniji položaj i sprečile šetanje zglobova.

Teorija #2: Bosonogo trčanje

Born to Run je naslov bestselera koji zastupa teoriju da je ljudsko telo kreirano za trčanje. Pored različitih dokaza za ovu tvrdnju, koji se navode u ovoj knjizi, izneta je i teorija da je ljudsko stopalo prilagodljivo. Da mu nije potrebna nikakva podrška i da je najbolje trčati bosonog. Veliki broj proizvođača patika za trčanje je posle velikog uspeha ove knjige i Vibramovih nazuvaka za trčanje preuzeo tehnologiju patika koje simuliraju bosonogo trčanje, ili razvio svoju. Ove patike zovemo minimalističke.

Teorija 3: Ovepronacija ne postoji!

Poslednja teorija kaže da je pojam normalne pronacije zapravo prisutan kod veoma malog broja ljudi, dakle jako su retki oni koji zaista gaze normalno po definiciji. Ipak, teorija nam govori da je zapravo pojam nadpronacije ili overponacije izmišljen i da nema nikakve veze sa povredama. Po ovoj teoriji, ovaj pojam se pojavio u širokoj upotrebi samo zbog toga da bi se proizvodili specijalni ulošci i namenske patike. Dakle overpronacija ne postoji, sve je normalno. Sve jedno je koje patike kupite rezultat je isti, po ovoj teoriji.

Da li znate koji ste vi tip pronatora? Ili vas to ne interesuje i pristalica ste 2 i 3 teorije o stilu gaženja?

Koja teorija po vama ima najviše smisla

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...