Tehnika trčanja

3 teorije o stilu gaženja: Da li je overponacija zabluda? [VIDEO]

5 komentara

O svakoj temi vezanoj za trčanje, kao i za sve drugo u životu, uvek potoji najmanje dve različite teorije. Stilovi gaženja, njihovo delovanje na povrede kod trkača i izbor patika za trčanje uslovljen njima nije izuzetak. Šta vi kažete na overpronaciju? 

Teorija #1: Tri stila pronacije

Teorija koju znamo i koja je u trkačkim krugovima prihvaćena je da postoje tri stila gaženja: normalna pronacija, suplinacija i overpronacija. U zavisnosti od toga kojoj grupi pronatora pripadate, pritisak koji trpe vaši zglobovi se prenosi na drugačiji način. Ovo naravno povećava rizik od povređivanja, po principu, što ste dalje od normalne pronacije to je rizik veči. Zbog toga se i patike proizvode sa podrškom za određene grupe pronacija, kako bi vratile nogu u što ravniji položaj i sprečile šetanje zglobova.

Teorija #2: Bosonogo trčanje

Born to Run je naslov bestselera koji zastupa teoriju da je ljudsko telo kreirano za trčanje. Pored različitih dokaza za ovu tvrdnju, koji se navode u ovoj knjizi, izneta je i teorija da je ljudsko stopalo prilagodljivo. Da mu nije potrebna nikakva podrška i da je najbolje trčati bosonog. Veliki broj proizvođača patika za trčanje je posle velikog uspeha ove knjige i Vibramovih nazuvaka za trčanje preuzeo tehnologiju patika koje simuliraju bosonogo trčanje, ili razvio svoju. Ove patike zovemo minimalističke.

Teorija 3: Ovepronacija ne postoji!

Poslednja teorija kaže da je pojam normalne pronacije zapravo prisutan kod veoma malog broja ljudi, dakle jako su retki oni koji zaista gaze normalno po definiciji. Ipak, teorija nam govori da je zapravo pojam nadpronacije ili overponacije izmišljen i da nema nikakve veze sa povredama. Po ovoj teoriji, ovaj pojam se pojavio u širokoj upotrebi samo zbog toga da bi se proizvodili specijalni ulošci i namenske patike. Dakle overpronacija ne postoji, sve je normalno. Sve jedno je koje patike kupite rezultat je isti, po ovoj teoriji.

Da li znate koji ste vi tip pronatora? Ili vas to ne interesuje i pristalica ste 2 i 3 teorije o stilu gaženja?

[poll id=”50″]
Kadenca u trčanju – koliko koraka u minuti?
Tehnika trčanja: doček na petu nije toliko štetan koliko smo verovali (za rekreativce)

Povezani članci

5 komentara. Leave new

 • Patike sam pre 2 godine kupovao rukovodeći se tipom gaženja, ali ono što je mnogo bitnije, iz ličnog iskustva govoreći, je tehnika trčanja. Zbog loše tehnike trčanja sam se povredio te sam morao da pauziram celih 6 meseci sa trčanjem. U međuvremenu sam počeo da posećujem razne sajtove posvećene trčanju (trcanje.rs, running world) i slučajno sam nabasao na članak u kome se govori o bosonogom trčanju. U njemu se između ostalog pominje Gordon Piri i njegova knjiga “Trčati brzo i bez povreda” (Running Fast and Injury Free – Gordon Pirie, knjiga je besplatna i može se naći na internetu). Nakon čitanja knjige sam se dobro zamislio i shvatio da sam mnogo toga pogrešnog radio. Tada sam u celosti promenio tehniku trčanja (uz primenu mnogih saveta sa ovog sajta). Možda zvuči šašavo, ali ja evo već 9 meseci u kontinuitetu trčim bez ijedne povrede. Jedina pauza koju sam pravio je usledila nakon rođenja moje ćerkice 😀

  Odgovori
 • Boris Bogojevic
  15 juna, 2013 15:59

  Istina je da svako drugacije gazi, to se vidi ako pogledate djon dugo koriscene patike, svako ga guli na svoj nacin. Razliciti tipovi patika za razlicite tipove gazenja su totalna glupost. Vi novu patiku formirate po svom stopalu, sluzi koliko sluzi, kad se oguli, bacite i kupite novu.

  Odgovori
  • Još novija istraživanja kažu da je “normalna” pronacija suviše usko definisana. Tj da je normalno da ljudi proniraju, samo u većoj ili manjom meri.

   Mislim da će ovo biti tek priča za proizvođače, posebno kod dizajna ovih modela sa podrškom i silčno… To je jedna od tema koja nezastareva u svetu trčanja…

   Odgovori
 • Mislim da je ipak potrebno obratiti paznju na to kako gazite i ima li tu kakvih promena. Meni su se patike i druga obuca dugo vremena podjednako habale, medjutim najednom je leva patika pocela znatno vise od desne da se haba i to na unutrasnjoj strani pete i to je bio prvi simptom (kasnije su se pojavili i drugi) mog zdravstvenog problema a to je iskliznuce kicmenog prsljenja koje je dovelo do promene cele statike tela i do toga da drugacije gazim.

  Odgovori
 • Ja kad krene da trcim gazim savrseno (bar koliko ja vidim) a posle 18km srecna sam sto i dalje trcim na dve noge…

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed