”Trčanje: Anatomija” je knjiga koju bi svaki trkač ili trkačica trebalo da ima na svojoj polici. Na krajnje jednostavan način ova knjiga objašnjava ključne stvari koje treba da zna neko ko se bavi trčanjem.

Prednost ove knjige u odnosu na druge knjige o trčanju je u tome što nam je, pored stručnog teksta, doslovno sve i nacrtano. Knjiga obiluje jednostavnim i preciznim ilustracijama koje nam pomažu da osvestimo kako to izgleda naše telo – iznutra.  Sam naziv Trčanje: Anatomija možda i nije potpuno adekvatan, jer se knjiga, pored dobre anatomske analize trčanja, bavi i mnogo širom oblašću. Ispred sebe imamo knjigu koja bi mogla da se nazove i:

Trčanje: Fizilogija – Čitajući ovu knjigu dobijamo odgovor šta se to dešava u našem organizmu dok trčimo. Koji su to fiziološki mehanizmi angažovani i na koji način. Na koji račin srce radi, na koji način pluća, šta se dešava u krvi i ostalim sistemima.

Trčanje: Evolucija – Ljudi nisu oduvek trčali ovako kako trče danas. Šta se sve to promenilo saznaćete u poglavlju knjige koje nosi naziv “Evolucija čoveka kao trkača”.

Trčanje: Snaga – Koliko je važna snaga za efikasnije trčanje stećićete uvid tek pošto pročitate delove knjige koje se bave ovim pitanjem. Ali autori se tu ne zaustavljaju već prezentuju veliki broj vežbi koje imaju za cilj razvoj snage.

Trčanje: Tehnika – Sjajna analiza tehnike vam pomaže da osvestite svoje greške i ispravite ih na najbilji mogući način.

Trčanje: Vrste – Autori su sa pravom posvetili jedan deo knjige objašnjenju razlike između sprinterskog i maratonskog trčanja, trčanja po različitim podlogama i traci za trčanje.

Trčanje: Istezanje – Istezanje je izuzetno važno za trening trčanja. Ilustrovane vežbe pomoćiće vam da vaše istezanje na kraju treninga bude skoro savršeno.

Trčanje: Povrede – Jedan od najvećih neprijatelja trčanja jesu povrede, tačnije oštećenja lokomotrnog sistema koja nastaju kao posledica velikog trenažnog opterećenja. U ovoj knjizi ćete saznati koje vežbe je potrebno raditi kako bi predupredili trkačke povrede.

Trčanje: Oporavak od povreda – Knjiga govori o najefikasnijim načinima oporavka od povreda uz ilustracuju vežbi koje treba izvoditi.

Ovim izdanjem odgovorićete sebi na pitanja koja se tiču samog trenažnog procesa. Za sve trkače i trkačice je važno da imaju znanje o tome šta rade i na koji način mogu da poboljšaju svoj trening, kao i da spreče moguće negativne posledice trčanja.

Preporučite nam svoju omiljenu knjigu o trčanju.

planovi za trčanje