Trkačka klinika

Kako shockwave terapija može pomoći trkačima?

Nema komentara

Prednost ove metode je što se radi samo jednom nedeljno, 3 do 5 nedelja, te predstavlja dobar izbor za ljude koji nemaju mnogo vremena.

Šta je shockwave terapija?

Shockwave terapija (terapija udarnim talasima) je jedan od novijih terapijskih modaliteta u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji. Udarni talasi su u medicinske svrhe primarno korišćeni za razbijanje kamena u bubrezima, a zatim se iz ove tehnologije, spoznajući i regenerativne, a ne samo destruktivne efekte ove terapije, njihova primena  proširila i na tretman mišićno skeletnih oboljenja, uz adaptaciju karakteristika talasa za terapiju ovih struktura.   

Udarni talas predstavlja zvučni talas visokog pritiska i  kratkog trajanja koji u tretiranim strukturama indukuje brojne promene, omogućavajući regeneraciju tkiva i smanjenje bola. Ono što je specifičan efekat ove terapije je i mogućnost uklanjanja kalcifikata iz mekotkivnih struktura usled izraženog mehaničkog efekta, što drugi fzikalni agensi ne mogu da postignu.

Poslednjih godina u upotrebi su aparati koji koriste takvu vrstu udarnih talasa koji se u dubini tkiva šire , što gustinu energije čini manjom i usled toga i tretman manje bolnim.

Za koja stanja se koristi shockwave terapija?

Shockwave terapija se najviše koristi u terapiji hroničnih tendinopatija (oštećenja tetiva) sa ili bez prisustva kalcifikata. Jedan od glavnih razloga zašto je ova terapija pokazala uspeh u tretmanu ovih hroničnih bolnih stanja je njen efekat na stimulaciju sinteze kolagena, poboljšanje prokrvljenosti tkiva i direktan uticaj na smanjenje bola stimulacijom lučenja supstanci odgovornih za to kao i direktnim dejstvom na periferne nervne završetke.

Kod osoba koje se bave trčanjem ovo su upravo najčešće povrede i shockwave se uspešno koristi za terapiju bola u peti plantarnim fascitisom, Ahilove i patelarne tendinopatije, tendinopatije hamstingsa i gluteusa, kao i medijalnog tibijalnog stres sindroma.

Zašto shockwave terapije?

Posebna prednost shockwave terapije je način njene primene. Shockwave terapija  se za  razliku od drugih fizikalnih terapija, primenjuje samo jedanput nedeljno, 3-5 nedelja u nizu, sa razmakom od 5-10 dana između terapija. Sama procedura je kratkotrajna i iznosi oko 5 minuta po  jednom mestu primene.

Važno je znati da iako shockwave terapija može biti malo bolna, naročito u prvom minutu primene, sama terapija nema neželjena dejstva na samu tetivu, za razliku od drugih metoda koje se koriste u svakodnevnoj kliničkoj praksi kao što su infiltracije kortikosteroida (tzv. blokade). Sa aspekta sportiste važno je napomenuti da ne postoji razlog za prekidanje aktivnosti, tj. shockwave terapija se može davati udruženo sa vežbama.

Ukoliko tegobe nisu baš izražene može se nastaviti i sa trkačkim aktivnostima.  Na taj način shockwave terapija je efikasna i ekonomična.

Članak je prvobitno objavljen u Trčanje.rs KLUB-u, u saradnji sa ordinacijom Tendo Vaš Fizijatar.

Da li ste povređeni ili oštećeni?
Kako ponovo da se vratite trčanju nakon povrede ITB trake (trkačko koleno)?
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed