blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Trail & Treking

Jahorina Ultra Trail: drvo umesto medalje za pobednike!

Umjesto pehara, najbrži trkači Jahorina Ultra Traila 2015 na olimpijskoj planini dobili drvo sa svojim imenom

U okviru akcije pošumljavanja koja je protekle sedmice realizovana na Jahorini, Planinarsko društvo Javorina iz Pala je uz podršku Šumskog gazdinstva Jahorina i Olimpijskog centra Jahorina, u neposrednoj blizini hotela Bistrica, zasadilo ukupno 70 sadnica koje će nositi ime pobjednika, prijatelja i sponzora prvog izdanja Jahorina Ultra Traila održanog 1-2. avgusta 2015. godine.

Na ovaj način, PD Javorina, kao organizator prvog bh verifikovanog ultra traila, želi stvoriti trajnu vezu između planine i takmičara koji su ostvarili najbolji plasman na sve četiri trke ali i zahvaliti se partnerima i sponzorima koji su doprinijeli organizaciji Jahorina Ultra Traila.

„Odlučili smo umjesto pehara najbolje plasiranim učesnicima prvog izdanja naše trke pokloniti drvo koje će nositi oznaku s njihovim imenom i prezimenom. To je nagrada koja će rasti i razvijati se i iskreno se nadamo da će i oni napredovati s njom.

Vjerujemo da će biti ponosni što na Jahorini raste stablo koje će narednim generacijama prenositi slavu o prvim pobjednicima naše trke. Po reakcijama nagrađenih kao i cjelokupne trkačke zajednice, ideja je izuzetno dobro prihvaćena tako da možemo reći da smo postigli upravo to što smo htjeli.

Ovu praksu ćemo uvesti i narednih godina te uz redovne nagrade, sve prvoplasirane učesnike nagraditi na isti način, tako da ćemo možda jednog dana imati i gaj ili šumu koja će nositi naziv po nama“, zajednička je izjava članova organizacionog tima prvog izdanja JUT-a.

jahorina ut

Prvoplasirana na Midi Trailu, trci koja se odvijala od Sarajeva preko Pala do Jahorine na stazi dugoj 34 km, Aleksandra Burkanović se zahvalila i nagradu prokomentarisala sljedećim riječima:

“Jako sam se obradovala nagradi. Mislim da niko nije nigde smislio orginalniji, humaniji i lepši pehar. Jedva cekam 30.07.2016. godine kada se održava drugo izdanje trke.“

Osim toga, cilj PD Javorina je da konkretnim akcijama kao što su pošumljavanje, čišćenje, sprječavanje ilegalne sječe i bilo koje druge nedozvoljene ekspoatacije, zaštite flore i faune a posebno ugroženih i zaštićenih vrsta, ukaže na značaj očuvanja šumskog fonda koji u Bosni i Hercegovini zauzima više od 50% teritorije.

Članovi planinarskog društva Javorina žele da u zdravim i očuvanim šumama razvijaju resurse za aktivnosti na otvorenom kao što su trčanje, treking, planinarenje, alpinizam, brdski biciklizam. Nakon akcije označavanja 140 km planinrskih staza tokom 2015. godine kojima je kroz projekat Via Dinarica Jahorina povezana sa Sarajevom, Romanijom, Sjemećem i Višegradom, planinarsko društvo Javorina će i naredne godine u saradnji s partnerskim planinarskim društvima nastaviti označavati nove staze i uređivati postojeće.

Svoje stablo na Jahorini su dobili sljedeći finišeri, finišerke i timovi:

Trka    
Ultra, 114 km Daliborka Dokić, Hrvatska

Albina Tarjan Tobolka, Srbija

Veronika Dolgos, Mađarska

Marjan Zupančić, Slovenija

Goran Lesjak, Hrvatska

Matjaž Bukovec, Slovenija

 

Maxi, 51 km Marjeta Gomilšak, Slovenija

Tadeja Krušec, Hrvatska

Radmila Maksimović, Hrvatska

Igor Yovanovitch Gil, Španija

Almir Adilović, Bosna i Hercegovina

Mladen Plakalović, BiH

 

Midi, 34 km

 

 

 

Aleksandra Burkanović, Srbija

Katja Rajačić, Hrvatska

Biljana Bursać, Srbija

Miloš Čolić, Bosna i Hercegovina

Šaban Žunić, Bosna i Hercegovina

Dragan Pandurević, Slovenija

Armin Škandrić, BiH

Davor Sabranović, BiH

 

Mini, 10 km

 

Anka Pušnjak, Slovenija

Adna Brkić, Bosna i Hercegovina

Matea Vukorepa, Hrvatska

Darko Pleh, Hrvatska,

Mark Tomek, Hrvatska

Karlo Zlatić, Hrvatska

Porodica Juras

Porodica Oreški

Porodica Čurić

Upišite 30 – 31. jul u svoje kalendare za sledeću godinu i podržite jedinstveni trail događaj u regionu.

1 Comment

1 Comment

  1. Zainteresovan za drvo :)

    02.12.2015 at 13:45

    Mogli bi da daruju po jedno drvo za svakog učesnika :)
    Pa za dve-tri godine bilo bi pošumljeno pola Jahorine

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Najave trka

Ova godina biće vrlo uzbudljiva za trkače i one koji su željni dobrog izazova - a nema bolje pobede od vikinške.

Najave trka

Julian Alps Trail Run by UTMB je jedina trail trka iz UTMB serije koja će se održati od 08. do 10. septembra u Sloveniji....

Najave trka

Trčite desnom obalom Dunava sa nesvakidašnjim pogledom na Beograd.

Najave trka

Nešto novo i atraktivno na trail mapi Balkana! Trka koja pretenduje da postane najizazovnija u regiji – Pelister Unique Trail Marathon. Prenosimo poziv organizatora,...