* NaslovnaTrail & TrekingVesti

World Trail Majors: Serija od devet ultra trka širom sveta

Nema komentara

Sledeće godine počeće još jedna globalna serija trka. Ovog puta radi se o World Trail Majors trkama, koja se sastoji od devet ultra trka rasprostranjenih širom sveta.

2024 World Trail Majors kalendar

Fotka: World Trail Majors
  • Jan 20 – Hong Kong 100k – Hong Kong
  • Feb 10 – Black Canyon Ultras 100k – U.S.
  • Feb 24 – Transgrancanaria 126k – Španija
  • April 26 – Mt. Fuji 100 Mile (formerly Ultra-Trail Mt. Fuji) – Japan
  • April 27 – Madeira Island Ultra-Trail 115k – Portugal
  • Jun 8 – Swiss Canyon Trail 111k – Švajcarska
  • Jun 8 – South Downs Way 100 Mile – U.K.
  • Jul 5 – Quebec Mega Trail 100 Mile – Kanada
  • Nov 22 – Ultra-Trail Cape Town 100 Mile – Južna Afrika

Ove trke su ranije bile deo, sada već, nefunkcionalne World Ultra-Trail.

Šta su World Trail Majors?

Ove trke su se okupile kako bi povezale trkačku zajednicu i kulturu širom sveta. Fokus je na svim trkačima, a ne samo na eliti. Trke su nezavisne, zadržavaju svoju individualnost, autentičnost i nasleđe, ali blisko sarađuju. Svaka trka se ponosi svojom zajednicom, doprinosi, odražava i hrani je. I, kao što svaki trkač zna, zajednica je ta koja čini trčanje tako posebnim.

Kako su se okupili svetski trejl majori?

Ideja o World Trail Majors-ima postoji već nekoliko godina. Bramar, direktor Anta Hong Kong 100k trke, koji je zajedno sa Gonzalesom, direktorom Arista Eventos trke, bio vođa procesa osnivanja, rekao je za I run far:

„Ako pažljivo pogledate, videćete da je šest direktora trka zaista bilo deo UTWT-a (Ultra-Trail World Tour)… Kada je UTWT prestao da postoji (i jednom kada je pandemija COVID-19 bio u retrovizoru) pojavila se ideja o izgradnji saveza trka iz celog sveta. Pitanja kao što su održivost, bezbednost trkača, inkluzivnost i povećanje učešća bila su u prvom planu.”

Kada je u pitanju okupljanje događaja za World Trail Majors, Bramar napominje:

„Trke koje smo tražili moraju takođe da pokažu najbolje staze za trčanje koje naše lokacije mogu da ponude. Swiss Canion Trail i Quebec Mega Trail su trke vrhunskog kvaliteta, koje su nekoliko godina sarađivale sa Madeira Island Ultra-Trailom, tako da su bile očigledan izbor. A South Downs Way 100 Mile je preporučena kao jedna od najomiljenijih trka dugih staza u Ujedinjenom Kraljevstvu. Zaista smo uzbuđeni što radimo sa svakom od ovih trka i radujemo se što ćemo zajedno izgraditi nešto sjajno.”

Gonzales kaže:

„Ovo je vrlo nedavna alijansa, a mi još gradimo temelje. Početak je prilično slučajan; neki od nas su već razmišljali o zdravijim i stvarnijim alternativama postojećim strukturama. U početku je bilo lako udružiti se sa bivšim članovima prethodnih serija. Drugi su se postepeno pridružili preko prvobitnih članova. Putovanje je tek počelo, a mnogi organizatori trka koji veruju u ovu slobodnu i istinsku filozofiju organizacije trka već kucaju na naša vrata.”

Kako su organizovani World Trail Majors?

Za razliku od raznih serija koje poseduju i kojima upravljaju globalne korporacije, ovom serijom demokratski upravljaju članovi trke. Ni jedna trka nije vlasnik serije. Ali postoje zajednički resursi za nadgledanje komunikacije, marketinga i koordinacije.

Poslovanje kao konfederacija jednakih imaće svoje izazove. Međutim, većina trkačkih organizacija koje su trenutno deo WTM-a imaju iskustva sa učešćem na globalnom nivou.

 

 

 

Svetska atletika objavila listu finalista za atletičara godine 2023
Želite da budete brži? Isprobajte 30-20-10 metodu!
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed