Trail & Treking

4 razloga zašto bi drumski trkači trebalo da trče trail

Nema komentara

Ništa ne utiče tako dobro na samodisciplinu trkača kao priprema za trku. Bilo da se radi o pripremama za 5K ili maraton, dolazak u najbolju moguću formu za veliki događaj obično znači postavljanje jasnog rasporeda treninga. Međutim, nedostatak raznolikosti može vas naterati da vam konstantno isti trening smuči. A uz to nije uvek najprijatnije trčati po vrućinama. Zato je tu trejl. A evo i četiri razloga zašto bi drumski trkači trebalo da trče trail.

Poboljšaćete stabilnost i snagu

Kretanje po brdima, stenama i neravnom terenu na stazama tera trkače da angažuju širi spektar mišića, uključujući one u gluteusima, kukovima i koru, koji se često zanemaruju tokom drumskog trčanja. Dalji razvoj ovih mišića može pomoći trkačima da poboljšaju stabilnost, snagu i prevenciju povreda.

Smanjićete uticaj na zglobove

Prirodne staze imaju mekšu podlogu – zemlju. A to smanjuje uticaj na zglobove i može pomoći u sprečavanju povreda.

Pročitajte i: Postanite majstor brda + 5 primera brdskih treninga

Nedavna studija je otkrila da prebrzo dodavanje previše kilometara, kao što se može desiti u sesijama na putu i ​​stazi fokusiranim na brzinu, verovatnije će dovesti do preloma tibijalnog naprezanja nego strmije, sporije uspone povezane sa trčanjem.

Poboljšaćete aerobnu kondiciju

Generalno sporiji tempo trčanja na stazi je pogodan za laganiji trening, što može ojačati aerobni kapacitet. Trening u aerobnoj zoni može povećati sposobnosti tela da uzima, transportuje i koristi kiseonik, što dovodi do poboljšanih performansi i većeg kapaciteta izdržljivosti.

Povećaćete mentalnu stimulaciju

Raznolikost pejzaža i potreba da se fokusirate na stazu mogu ponuditi mentalni beg od monotonije drumskog trčanja. To može biti zanimljivo i uzbudljivo iskustvo koje pomaže u ublažavanju dosade i održavanju oštrog uma. Trčanje na stazi omogućava da istražite nova područja, otkrijete skrivene dragulje i uronite u lepotu prirode.

Pročitajte i: Šta izdvaja Merrell patike za trail trčanje?

Bonus: Više ćete uživati

Ova stavka je svakako nastavak prethodne.

Vreme je velikih vrućina, a u tome vam ne pomaže puno asfalt u gradu. Zato je dobro izaći iz zone komfora i trčati u šumi. Ako ništa drugo, tamo je hlad i definitivno je prijatnije nego u gradu. Druga stvar koju morate da znate, ili bi bar trebalo, jeste da nije nikakav problem da šetate. Pogotovo kada tek uvodite ovu kategoriju treninga u vaš raspored. Ali znajte, sada je pravo vreme da počnete.

Izvor: Canadian Running

Nela Lazarević iz „Mosora“, prvakinja Srbije u treking trejlu
Izaberite jednu od dve distance na prvoj Radmilovac Trail trci u oktobru!
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed