Oprema za trčanje

Testirali smo SAMSUNG GALAXY FIT, moderno dizajniran fitnes treker za poslovne korisnike (korisnice)

Nema komentara

U redakciju Trčanje.rs na testiranje je stigao fitnes treker Samsung Galaxy Fit, mlađi brat modela Galaxy Fit e. Po ceni od 99 EUR dobili smo elegantno dizajniranu narukvicu, pregršt podataka na satu i telefonu i utisak da trkačke opcije mogu za nijansu biti bolje.

Specifikacije Samsung Galaxy Fit

Galaxy Fit dolazi u dve boje, crna i siva. Kaiševi se mogu zameniti, a možete birati između crne, bele i žute boje.

Dimenzije uređaja bez kaiševa su 18.3 x 45.1 x 11.2mm, a teži svega 23 grama. AMOLED displej u boji je veličine 0.95 inča, a kapacitet baterije 120mAh. Procesor je MCU Cortex M33F 96MHz / M0+ 16MHz, a ima 2MB RAM memorije.

Samsung Galaxy Fit je vodootporan i sertifikovan je sa 5ATM (možete ga nositi 10 minuta na dubini od 50m).

Šta to zapravo znači?

Samsung Galaxy Fit je dizajniran da bude lagan i efikasan tokom celog dana.

U praksi, našli smo da je dizajnersko rešenje za kaiševe moglo biti bolje, obzirom da se uređaj teško stavlja, a još teže skida. Sa druge strane, prilično čvrsto stoji na ruci, što mu omogućava tačnije merenje pulsa, ali o tome nešto kasnije.

Što se displeja tiče, on je sasvim solidan za cenovni rang. Ekran je osetljiv na dodir i prilično responsivan, a laganim okretom ruke se automatski pali, što je korisno tokom fizičke aktivnosti. Sa druge strane, osvetljenje ekrana mora se podešavati ručno.

Baterija ima solidno dugačak vek trajanja, posle prvog punjenja trajala je 7 dana, posle drugog 6, sa svakodnevnim korišćenjem uređaja. Punjenje traje oko 5 sati.

Činjenica da je Galaxy Fit vodooptoran je svakako plus, obzirom da ne morate da brinete oko vremenskih (ne)prilika, znoja, a i kako se uređaj teško skida, možete se tuširati sa njim. Kada je u pitanju plivanje, svakako možete plivati sa Galaxy Fit, a o našim iskustvima u nastavku.

Praćenje fizičkih aktivnosti

Osnovna namena Samsung Galaxy Fit je praćenje fizičkih aktivnosti. U osnovnom meniju uređaja možete birati između hodanja, trčanja, vožnje bicikla, plivanja i drugog tipa vežbanja. Lista aktivnosti u samoj aplikaciji (Galaxy Wearable za Android i Samsung Galaxy Fit za IOS) je znatno veća što je svakako plus.

Uređaj ima auto-praćenje što znači da će prepoznati i početi da meri svako vaše kretanje, bilo da je to hodanje, trčanje, plivanje… i pauzirati onog trenutka kada stanete.

Sa druge strane, Galaxy Fit nema ugrađen GPS što znači da za očitavanje ruta i punu preciznost merenja morate imati telefon sa sobom.

Ovo se u praksi pokazalo kao ogroman nedostatak, čak i ako isključimo činjenicu da ovo nije fitnes sat A klase.

Ako oprostimo nedostatak GPSa i mogućnost očitavanja rute kojom smo trčali/hodali/šetali… sam uređaj nije dovoljno precizan kada je u pitanju merenje koraka, kilometraže i prilikom trčanja i prilikom plivanja, a kada je vožnja bicikle u pitanju, ukoliko nemate telefon sa sobom, uređaj će meriti samo vreme i utrošene kalorije.

Ovo u mnogome obesmišljava samu svrhu trekera, kao i činjenicu da je sam uređaj lagan, jer je za pun ugođaj neophodno da nosite i mobilni telefon sa sobom.

Vrlo je verovatno da rekreativci sa sobom na trčanje nose telefon, pa su i podaci tačniji. Narukvica je pre svega namenjena ljudima koji nisu profesionalni trkači (i koji nose neku vrstu GPS sata na treninge).

Kada smo kod mobilnog telefona, Galaxy Fit je kompatibilan sa Android 5.0 i iznad sa 1.5GB RAMa i iznad.

iPhone korisnici moraju imati bar IPhone 7 i iOS 10.0 ili iznad. Dakle, uzmite ovo u obzir kada budete razmišljali da li da kupite ovaj gear, obzirom da nećete biti u mogućnosti da konektujete Galaxy Fit sa svojim telefonom (što nije slučaj sa njegovim Galaxy Fit e).

Dobra vest je da uređaj ima ugrađen pulsmetar koji sasvim dobro radi. Meri vam puls u mirnom stanju i obaveštava vas ukoliko puls skoči iznad normalnih granica, a takođe možete monitorisati puls i tokom fizičkih aktivnosti.

Zdravi dodaci, a i oni drugi

Dolazimo konačno do nekih funkcija koje su po nama jača strana Samsung Galaxy Fit-a.

Pored gorepomenutog pulsmetra, Galaxy Fit prati i nivo stresa, doduše na osnovu pulsa, ali vam nudi i vežbe disanja kada stvari na poslu, kod kuće u saobraćaju…krenu naopako. Prilično korisno u današnje vreme, složićete se.

Pored ovog praktičnog dodatka, Galaxy Fit prati kako spavate i u aplikaciji izbacuje punu analizu, koliko je od toga bilo u dubokom/plitkom snu, a koliko u REM fazi. Svi znamo koliko je san važan za naše zdravlje, u tom smislu, ove informacije nam mogu koristiti kako bismo poboljšali kvalitet sna.

Kako biste stekli zdrave fizičke navike, Galaxy Fit će vas redovno podsećati da budete aktivniji. Možda čak i preterano redovno, tj. na svaki sat. Ovo je doduše jedna od funkcija koju možete podesiti u aplikaciji.

Pored ovih esencijalnih dodataka, tu su i čisto praktični dodaci u vidu notifikacija za WhatsApp, dolazne pozive, poruke. U mogućnosti ste da na svom Galaxy Fit odgovorite na poruke sa unapred predodređenim odgovorima koje možete definisati u samoj aplikaciji.

Probali smo ga i na (trail) trci

Prenosimo iskustvo koleginice Milice nakon jednog dana trčanja i plivanja u bazenu.

Iako bi bilo zgodno imati gps trek, ipak sam ga testirala na trci, i to na vertikalnom kilometru da vidim šta sve može da ponudi. S obzirom da je bilo stajanja i dosta hodanja uzbrdo, sat je automatski pauzirao merenje (što je ok ako trčite po gradu pa morate da zastajkujete na semaforu), ali za trku je trebalo ovo ugasiti.

Zapravo, sa detaljnim podešavanjima u aplikaciji i gašenjem unapred zadatih parametara (kao što su dnevni targeti, automatsko pauziranje, i druga prilagođavanja) dobila sam vrlo detaljne prikaze istrčane rute, brzine, elevacije, pulsa itd.

Naravno, sve ovo je moguće samo u sinhronom delovanju sa telefonom, odnosno ako su uređaji povezani bluetooth-om. Na trail trci gde je telefon maltene obavezan, ovo nije problem. Svi parametri su lepo prikazani u grafikonima.

Istog dana isproban je na plivanju, touch screen je za nijansu manje responsivan, a što se tiče merenja (ovog puta bez telefona) merio je samo vreme i automatski prepoznavao okruženje – u vodi se pali specijalni modul tako da se ekran zaključa kako ne bi došlo do nasumičnog pritiskanja).

Ima puno opcija (unos hrane, vode, željene težine itd.) koje su korisnije nekome ko želi da smrša uz bilo koju aktivnost. Isprobaćemo ga i na zimskim sportovima!

Kome bismo preporučili Samsung Galaxy Fit

Ovaj uređaj svakako nije za sportiste ili posvećene trkače, obzirom da ima nekih važnih nedostataka kada je praćenje fizičkih aktivnosti u pitanju. I Samsung je toga svestan pa pokušajte npr Samsung Galaxy Watch Active.

Sa druge strane, ova spravica može da bude sjajan podstrek i podsetnik za sve koji su doneli odluku da budu fizički aktivniji i samim tim zdraviji. Takođe, sa ugrađenim pulsmetrom i trekerom za san i nivo stresa, Galaxy Fit vam može biti džepni, tj. ručni doktor.

Da zaključimo, Samsung Galaxy Fit namenjen je prvenstveno poslovnim korisnicima, posebno devojkama, koje žele dizajnerski lep moderan detalj na ruci, a koji im neprestano šalje podatke vezane za opšte stanje organizma kao što su puls, nivo stresa, kvalitet sna, broj kalorija, vreme vežbanja i slično. 

(Ovaj sat smo dobili na tesitranje od uvoznika. Tekst je napisan nakon tri nedelje detaljnog korišćenja uređaja. Činjenica da je sat dobijen, nije uticala na naš utisak i pisanje ove recenzije)

Full spisak opreme za Trail & Skyrunning
Još nemaš poklone za svoje najdraže trkače? Iskoristi ove ideje za originalni, last minute novogodišnji poklon!
Tags: , , , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed