Oprema za trčanjeTrail & Treking

Ako ste se odlučili da probate trail trčanje ove jeseni evo šta vam je neophodno od opreme

Nema komentara

Ukoliko volite prirodu, planinu i trčanje onda je pravo vreme da probate trail trčanje ove jeseni, sigurni smo da ćete se u trail zaljubiti na prvi korak.

Planine su idealno mesto ukoliko želite da odete na vikend iz grada i potpuno se posvetite trail-avanturizmu. Ukoliko nemate iskustvo trčanja po planinama, važno je da trčite u društvu onih koji ga već poseduju, da idete po markiranim stazama, ali i da imate odgovarajuću opremu.

Evo predloga kako bi trebalo da izgleda vaša oprema za trail:

Odeća za trail

Kada je reč o opremi za trail, veoma je bitno da je imate što manje na sebi, kao i da bude veoma funkcionalna. Dry fit majica i šorts/helanke i kompresione čarape se podrazumevaju.

Ranac

Sledeća stavka je ranac. I to kakav ranac –  pre svega anatomski jer treba da prianja uz telo. Treba da ima i dodatke za bidone, gelove itd. Novi modeli trail rančeva imaju u sebi ugrađenu tehnologiju platna koja omogućava isparavanje znoja sa leđa što je veoma važno kako ne bi bili konstantno mokri po leđima.

Na planini je uvek hladnije – ponesite dodatnu odeću

U rancu treba da imate i šuškavac jaknu sa kapuljačom. Prvenstveno jer je na planinama hladnije nego u gradu, a i ukoliko se desi da padne kiša, možete da izvučete keca iz rukava (ranca). Bitno je i da jakna poseduje reflektujuće elemente kako biste bili vidljivi budući da se možete naći u ne tako preglednim krajolicima. Ponekad su potrebne i rukavice, naročito ukoliko je planina malo oštrije klime.

Zaštitite glavu na planini

Obavezno zaštitite glavu – kapom, maramom, vizirom, trakom ili kačketom, a nosite i naočare. Pomoću njih ćete se štiti ne samo od Sunca već i od insekata.

Štapovi za trail trčanje

Ono šta vam je takođe potrebno kada trčite trail jesu štapovi. Oni mogu biti karbonski i aluminijumski, celi i rasklopivi.

Posavetujete se sa organizatorima trke ili iskusnim trail trkačima u vezi trase kako bi znali koju vrstu štapa da ponesete. Važno je da znate da trail ne podrazumeva samo trčanje već i hodanje, penjanje, spuštanje i veoma je bitno da imate sredstvo putem kojeg ćete se oslanjati, ali i opipavati tlo pod kojim hodate.

Ponesite i sat jer, pored standardnog merenja vremena, pejsa i otkucaja srca, ostaje zabeležena i mapa/trasa kuda ste prošli. I to ne samo za uspomenu, već ukoliko se izgubite, da znate kuda tačno da idete kako bi se vratili na pravi put 🙂

Patike za trail trčanje

Poslednja, ali veoma važna stvar jesu patike. Za trail su vam potrebne patike prilagođene okolini u kojoj se nalazite i sa tim znajte da nema šale.

Ne možete trčati u patikama namenjenim betonu ili tartanu, već u patikama namenjenim upravo za trail.

Ono šta je veoma važno jeste da patike budu malo dublje i čvršće, da imaju deblji đon i krampone, da su stabilne i dobro prianjaju uz stopalo.

Bitno je i da nisu teške, kao i da materijal od kojeg je izrađena membrana bude otporan na vodu, vetar, ali i da apsorbuje znoj. 

Dobro je ukoliko patika poseduje i Ortholite uložak jer on omogućava da stopalo diše i smanjuje mogućnost bakterijskih infekcija.

Važno je i da pertle poseduju tzv. „quick“ tehnologiju koja ih fiksira i onemogućuje ono neželjeno odvezivanje u sred trke.

Možda je ova jesen idealna prilika da obiđete predivne planinske predele u Srbiji. Šum prirode, svež vazduh, nestvarna priroda, osećaj slobode i osvajanje naizgled neosvojivih visina možda su odgovori zašto je trail sve popularniji među trkačkim svetom.

Kako da izaberete najbolje slušalice za trčanje?
Otvorene prijave za 3. Valter Trail i pokrenut Plogging BiH izazov
Tags: , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed