Ishrana za trčanjeRecepti

Granola :: doručak zlata vredan

7 komentara

Granola je savršeno zdrav doručak koji možete da napravite i sami kod kuće. Započnite dan na pravi način!

Kao i većina ljudi koji vode računa o svom zdravlju, znam da je doručak najvažniji obrok. Trudim se da ga uvek jedem kod kuće i da kombinujem zdrave namirnice.

Komercijalne varijante muslija često nisu zdrave

Još pre nekoliko godina sam otkrila da mi jako prija doručak u vidu pahuljica. Ono što mi se nikako nije svidelo što kod nas kupovne varijante muslija variraju od potpuno bezukusnih sa odabirom čudnih žitarica do preslatkih, komercijalnih varijanti koji su sve samo ne zdrave. Takođe, sve ono što ja obožavam je bilo u tragovima a sve što mi ne prija, tipa ekspandirani pirinač i kornfleks i suvo grožđe, njega je bilo u izobilju.

Prvo sam počela da pravim sama kombinacije i bilo je bolje, ali ipak nisam bila zadovoljna. Onda sam otkrila varijantu kaše i granolu. Oduševljenje godine.

Kaša od žitarice i granola

Kaše od žitarica i granola su prepune korisnih sastojaka. Vlakana koja nam pomažu da eliminišemo toksine iz tela, snize loš holesterol. Odličan su izvor vitamina E, selena, cinka, magnezijuma i gvožđa.

Obično se kombinuju sa svežim voće kojim se unosi još vitamina, suvim voćem kojim se unosi još vlakana i orašastim plodovim i semenkama koji su bogati omega-3-masnim kiselinama.

Kaša se pravi tako što se neke od integralnih pahuljica (ili više njih) ovsene, ječmene, ražane izmiksaju sa mlekom ili jogurtom (ili nekom vegan varijantom sojino mleko, bademovo mleko…) u blenderu i ostave da prenoće. Ujutro se dodaju voćke, semenke, orašasti plodovi i med po ukusu.

Granola se pravi isto od raznih vrsta pahuljica koje se u rerni istostiraju sa orašastim plodovima, semenkama i medom (ali može i bez meda) i takođe se jedu sa mlekom ili jogurtom (ili nekom vegan varijantom).

Untitled-1

Bez obzira na sve to, ako se odlučite da kupite kašu ili granolu, zaboravite na svoj zdravi doručak. Jednostavno kod nas ne postoji niti jedan proizvođač ovakvih stvari koji neće dodati još nešto što će smanjiti kvalitet vašeg obroka.

Umesto toga, kada ste slobodni, kupite sve sastojke za kašu ili pripremite granolu, obe varijante zahtevaju jako malo vremena. Ne postoji bolja opcija od toga- znate tačno šta ste sve stavili u svoj tanjir.

Recept za granolu

Odlična stvar kod granole je što može da se napravi unapred i čuva tegli do mesec dana. Sastojci se mogu u potpunosti prilagoditi ukusu. Samo vodite računa o odnosu mera žitarica i masnoće.

  • 170g ovsenih pahuljica
  • 100g ražanih pahuljica
  • 100g ječmenih pahuljica
  • 100g lešnika (kratko izmiksani u blenderu, na krupne komadiće)
  • 100g badema (kratko izmiksani u blenderu, na krupne komadiće)
  • 50g golice (nepečene semenke bundeve)
  • 40g susama
  • 4 kašike meda (za vegan varijantu možete dodati javorov ili agavin sirup)
  • 4 kašike istopljenog ulja od kokosa (ili putera)

Suvo voće, dodaje se nakon pečenja:

  • 100g urmi
  • 100g kajsija (iseckanih na krupnije komade)

Igrajte se sa suvim voćem, semenkama i orašastim plodovima. Prilagodite ih svom ukusu.

  1. Rernu uključiti na 175C.
  2. U velikoj činiji izmešati sve sastojke i izručiti ih u tepsiju na kojoj se nalazi papir za pečenje.
  3. Peći u rerni oko 20 minuta. Nekoliko puta u toku pečenja promešati kako bi se ravnomerno istostirali sastojci.
  4. Kada se sve dobro ohladilo, dodati suvo voće.

Granolu čuvati u hermetički zatvorenim teglama i iskoristiti u roku od mesec dana.

Najzdravije je da je jedete sa kod kuće napravljenim jogurtom ili kiselim mlekom jer se zaista strašno lako i brzo pravi ali ako kupujute, kupite sa normalnim procentom masnoće (jer 2,8% mlečne masnoće je mali procenat masnoće, nema potrebe da kupujete light verzije koje u sebi sadrže brašno).

čorbica od bundeve
SZO: prerađeno meso izvesan izazivač raka, crveno veoma moguće

Povezani članci

7 komentara. Leave new

  • Zar nije greska peci u rerni semenke, pahuljice, orasaste plodove jer se gubi vecina korisnih sastojaka?

    Odgovori
    • Kuvarica Lalica
      april 7, 2014 12:11

      Nisam strucnjak za ishranu da bih mogla da tvrdim sa sigurnoscu ali mislim da dosta hranjivih sastojaka se zadrzi jer je u pitanju kratko vreme na ne tako visokoj temperaturi. Vuse je u pitanju tostiranje nego pecenje. Zaista nisam jos naisla na tekst koji ukazuje na negativne strane granole glede toga. Uglavnom nutricionisti zameraju vestacke dodatke i zasladjivace.
      Sigurna sam da je zdravije jesti sve presno ali i ovako je ovo jedan vrlo celovit i ukusan dorucak.

      Ali kao sto rekoh, nisam strucnjak 🙂

      Odgovori
  • Ana Sustic
    maj 5, 2014 09:13

    Draga kuvarica Lalica. Ovaj musli je božanstveni. Napravila sam si ga i ponijela jednu kutiju na posao. Tako kad sjednem za kompjuter ne posežem po kroasonu i kavi nego za tvoj musli i zeleni čaj. Hvala TI <3

    Odgovori
  • nevena1292
    jun 8, 2014 18:42

    Ovo je najlepsi musli koji sam ikada probala, a jos je lepsi jer sam ga sama napravila i znam da niceg drugog nema u njemu osim zdravih stvarcica! Uzivam u svakom zalogaju, svako jutro 🙂 hvala!!!

    Odgovori
  • Radovan Stojanović
    jun 1, 2015 11:11

    Bilo koju hranu koju izložimo temperaturama iznad 40 C u tim proizvodima se gube vemoma bitni enzimi koji pomažu našem tijelu da tu hrahu brže i efikasnije provari.Tako da kad god možmo hranu bi trebali konzumirati u što prirodnijem obliko.Većina ovih žitarica bi trebala da se suši na nešto nižim temperaturama kako bi zdržale te enzime ali mi to ne znamo i dodtno pečenje će sigurno spržiti te enzime ali će to dovesti do poboljšanja ukusa samih pahuljica u ostalom zato se peku u rerni.

    Odgovori
    • Zdravo Radovane. Hvala na komentaru. Doručak bi se u ovoj kombinaciji mogao napraviti i bez pećenja, ali kao što kažete – izgubilo bi se na ukusu. Ja biram ovu krckaviju varijantu, sastojci su zdravi a temperatura nije previsoka, pa ipak ostaje dovoljno hranljivih sastojaka. 🙂

      Odgovori
  • Ivana Panajotov
    oktobar 7, 2015 12:38

    Ako nemate blender (kao npr. ja), u vecini prodavnica kuhinjskog pribora mozete naci avan koji je pritom i vrlo povoljan.

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed