Ishrana za trčanje

Da li vam je dovoljno 200 kalorija za doručak? A pre trčanja?

Nema komentara

Jednostavan odgovor na ovo pitanje je: NE. Telu je preko dana potrebno od 1,500 do 2,000 kalorija iz raznovrsnih izvora. Ali je važno da makar trećina tih kalorija dođe kroz doručak.

Ali na pitanje da li vam je dovoljno 200 kalorija pre odlaska na trčanje, odgovor bi mogao biti DA ALI…

Kada smemo da preskočimo doručak pre trčanja?

Ako počinjete sa vašim treningom trčanja, u početku vas muče razne nedoumice, kasnije se one delimično reše kroz istraživanje, delimično kroz praksu.

Pitanje ŠTA JESTI PRE TRENINGA je kompleksno, a odgovor dajemo u zavisnosti od toga kakav je trening tog dana planiran.

[see_also link=“http://trcanje.rs/ishrana/pre-jutarnjeg-treninga-sta-jesti-pre-joge-sta-pre-trcanja/“ target=“_blank“]kako da isplanirate vaš doručak[/see_also]

Svrha trčanja na prazan stomak je dvojaka: učimo telo da troši masti umesto glikogena, istovremeno možemo da ga koristimo kao komplementarni metod mršavljenja,

Da bi ovakvo trčanje bilo i bezbedno,  preporučujemo da se zadovolje najmanje ova četiri parametra:

  • ne preskačemo večeru
  • trčimo lagano
  • trčimo do 60 minuta
  • nismo potpuni početnici

Kada planirate da trčite bez doručka, to znači da ste prethodne večeri jeli hranu koja vam omogućava održavanje dovoljnog nivoa glikogena u organizmu. Večera, ne preobilna, nego normalna, trebala bi da bude sačinjena od složenih šećera (integralni hleb, integralne špagete, integralni pirinač, krompir…), malo proteina i masnoća (riba, meso, jaja, maslinovo ulje), vitamina i minerala (salata, povrće, voće…).

Trening tog jutra bi trebalo da bude u vašoj zoni 2. Ona se nalazi na oko 60% maksimalnog pulsa, a prepoznaćete je tako što ćete u njoj trčati sa lakoćom, možete da pričate sa trkačkim drugarima (ili sami sa sobom, testa radi). Ako primećujete da vam se dah skraćuje i teže dišete, ušli ste u zonu3. Usporite!

Trening bez doručka ne bi smeo da prelazi 60 minuta, nakon ovog vremena, telo više ne može da troši samo masti i posegnuće za proteinima, ukoliko u mišićima nema glikogena.

Da bi vaše telo umelo da se snađe u ovakvim okolnostima, podrazumeva se da vam ovo nije prvi trening i da umete da trčite lagano u kontinutitetu. Zašto je ovo važno? Početnici uglavnom ne znaju da trče sporo. Zvuči paradoksalno, ali prečesto idu prebrzo, zadišu se, ulaze u više zone intenziteta, gde telo fiziološki ne može da radi na mast.

Kako da trčim sa minimalnim(brzim) doručkom?

Ukoliko trčite duže od 60 minuta, preporučljivo je da ipak pojedete nešto lagano pre ili u toku treninga. To mora da brzo svarljiva energija, dobar izbor je banana, ali nećete pogrešiti ni ako  sa sobom ponesete cerealni bar, ovo se sve uklapa u 200 kalorija, koje će zadovoljiti potrebu tela za gorivom.

Energetske pločice su energija u pokretu – super su izbor za doručak „u kolima“ dok jurite na lagani trening dužine, koji traje preko sat vremena.

Važno – doručak nakon treninga

Ako ste mislili da doručak možete da preskočite sasvim – to nije ideja ovog teksta. Nakon dugoprugaškog trčanja, svakako morate da napunite depoe glikogena i nadoknadite proteine.

Dakle, počastite se standarno dobrim opcijama, zaslužili ste! Trkački favoriti su prženice, tost sa avokadom ili džemom, jaja na oko ili kajgana, omleti, ili jaka porcija ovsene kaše.

 

 

Da li nam je (whey) protein potreban?
Da li je vegetarijanski tip ishrane omiljen među trkačima?
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed