Vesti

Trkačka sujeverja

2 komentara

Svi znamo kako Nadal ređa flašice, ili Šarapova udara lopticu i namešta minđuše na uvek isti način pre svakog servisa. U nekim sportovima sujeverja ili mali rituali pred takmičenje su lakši da se primete nego u trčanju, ali ako malo bolje razmislimo, sigurno postoje neki detalji koji našu trku nama čine posebnom, i koje volimo da ponavljamo iznova i iznova.

Ovo je kompilacija iz iskustva, mog, tuđeg, a pomalo i pokupljena sa raznih trkačkih sajtova gde su trkači i trkačice pričali o svojim sujevernim trenucima. Uživajte, i dodajte svoju!

1. Trkačka majica

Najčešće trkačko „sujeverje“ je svakako večito nošenje iste trkačke majice, na svim bitnim trkama. Nju najviše volimo, bilo da nam je prva trka u pitanju, ili rekord, uvek joj se vraćamo jer naprosto – osećaj je dobar. Kada unosimo poznati element u nepoznatu situaciju, osećamo da bolje kontrolišemo dešavanja. Što nam je, da budemo iskreni, potrebno – jer, svašta može da krene naopako tokom maratona 🙂

2. Srećni brus, čarape,donji veš 🙂

Da li su uvek roze, zelene ili crvene – sasvim je svejedno. Vama ta boja nešto znači, a ukoliko niko drugi ne zna vaš „kec iz rukava“ utoliko bolje. Trkačicama je brushalter zaista i više od sujeverja, mora da paše savršeno inače se nećemo lepo provesti na stazi.

3. Plejlista – omiljena pesma

Ne verujem vam ako kažete da nemate svoju „power song“, ovo je toliko raširena praksa, da ju je čak i Nike uvrstio kao dodatak svojoj aplikaciji za trčanje. Neki trkači biraju hard rok, neki klasiku. Lično, volim mix 80-ih, jer su pesme vesele i teraju na skakutanje. Ipak, ukoliko mi na mp3 spisku nije pesma koju sam odlučila da slušam više puta tokom sledeća 2 sata, osećam se pomalo anksiozno.

4. Srećni trkački broj

Ne dešava se svakom. Ali neki trkači su u stanju da vide „tajnu vezu“ između svojih trkačkih brojeva. Nema veze što je na prvoj trci on bio F7774, na drugoh 376. Eto oba imaju sedmicu 🙂 Ili ako se saberu oba daju sedmicu? Neverovatna slučajnost? Jok. TO svemir nama nešto poručuje, samo treba da utvrdimo šta 🙂

5. „Poslednja večera“

Rituali pred trku se izgrade iznenađujuće brzo. Svi se trudimo da uživamo u carbloading– u par dana pred trku, ali malo po malo, to se svede na konkretno jelo, u … konkretnim okolnostima… Ukoliko stignete do konkretnog tanjira, onda ste verovatno malkice zagazili u OCD (opsesivno kompulsivni poremećaj).

Ja jedem pastu sa crvenim sosom 🙂

6. Drugari za trčanje

Zašto se ovo smatra sujeverjem, nije sasvim jasno. Drugari za trčanje su najlepši dodatak svakoj trci. Možda je previše očekivati svaki put  budu jedni te isti ljudi, ali ponekada trkači pređu granicu  i pre cilja 🙂

7. Slikanje opreme

Kada uhvatite sebe da ređate svoje „oružje izbora“ na krevetu, sa brojem za trku i svoje remek delo delite sa uživanjem sredjnjoškolke, znate da ste se priključili jednom grešnom zadovoljstvu. Dobro, možda nije sasvim sujeverno, ali se pretvara u ritual koji ponavljate svaki put. Nije da morate…ali naprosto… kada će se ponovo stvoriti uslovi da slikate taj krasni aranžman? (verovatno za mesec dana, ali ko o tome još razmišlja).

8. Ne gazi po linijama

Pazi na disanje, pazi na tehniku, pazi na položaj leđa, pazi da ne zgaziš liniju… Čekaj šta? Da li se i vama desi da kada uđete u ritam nesvesno krenete da pratite još neka druga pravila? Brojite bandere, trčite po sredini puta (pratite belu liniju) preskačete pukotine na putu?

9. Suplement po izboru

Počelo je zaista slučajno, sa kesicom meda na prvom polumaratonu. Pretvorilo se u neophodnost da ona na svakoj trci bude uz mene. Retko kada je otvorim, ali nosim – uvek. Ukoliko ste razvili naviku ka određenoj vrsti suplementa, gela ili flašicom vode, plašim se da se ta navika teško ruši. A lako prelazi u potrebu da se ponavlja redovno. Ali dok je navika zdrava – koga briga 🙂

10. Lucky charm – detalj koji je uvek sa nama

Neki trkači nose znojnicu, neki uvek istu narukvicu sa porukom (na mojoj piše hrabrost) neki svoj lucky charm vežu oko struka. Neki ga obuku. Šta se desi kada se to pravilo pregazi? Ništa posebno, samo okolini bude malo manje zabavno.

11. Zagrevanje

Je važno pred trku! I ubacila sam ga ovde jer je to jedan od rituala i sujeverja, koje ako možete, uvrstite na silu 🙂 Odaberite vaših par vežbi i ponavljajte ih religiozno!

Proleće je stiglo…
Budi pejsmejker na Beogradskom maratonu!

Povezani članci

2 komentara. Leave new

  • Ne slažem se za muziku, daje podršku ali samim tim trčanje polumaratona i maratona gubi draž (ok je slušati je dok se trenira, mada ja više ni tada ne praktikujem), najlepše je osloniti se samo na svoje telo… ali dobro, svako ima nešto svoje. 🙂

    Odgovori
  • Muzika manje više, mada svaki trening sada počinjem sa Counting stars od One Republic. Pred svaki polumaraton na 2 sata otprilike pojedem tzv. dobru ovsenu kašu sa čokoladnim mlekom i bananom a za veme trke dva puta isostar carb gel. Pomenute musli sam nosio u USA na Hershey polumaraton. Ima još koječega,

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed