Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vesti

Šezdesetčetvorogodišnja maratonka isrčala tri maratona ispod 3:05 za 14 dana

Trebalo joj je 34 godine kako bi ostvarila svoj san i istrčala maraton za manje od 3 sata. Fotka: Boston Athletic Association

Šezdesetčetvorogodišnja maratonka Mariko Yugeta još jednom je dokazala da su godine samo broj. U nedelju na ženskom maratonu u Nagoya, u Japanu, Yugeta je istrćala tri maratona ispod 3:05 na tri različite trke u rasponu od 14 dana.

Himeji Castle, Tokijo i Nagoya maratoni

Yugeta je 26. februara istrčala prvi maraton u ovoj seriji na Himeji Castle Marathon-u. Pobedila je u svojoj starosnoj grupi (60-65) sa vremenom od 3:04:57.

Nedelju dana kasnije pobedila je četvrtu godinu zaredon na Tokijskom maratonu sa vremenom od 3:04.18. Treći maraton u seriji bio je u Nagoya-i, 12. marta, gde je treći put u nizu istrčala ispod 3:05, i to za 3:04,30.

Yugeta je prva žena starija od 60 godina koja je istrčala maraton ispod 3 sata kada je oborila svetski rekord za žene (60-64) vremenom od 2:52,13 na maratonu u Osaki 2021.

Nakon ovog podviga, Yugeta je još četiri puta istrčala maraton za manje od tri sata.

Maratonka istrčala dva maratona za sedam dana

Fotka: Trial Marathon Series

Prošle godine, Yugeta je istrčala i Tokio i Nagoyu u roku od sedam dana (oba ispod 3:05) pripremajući se za Bostonski maraton. Nadala se da će upravo na Bostonskom maratonu spustiti svoj rekord, ali se to nije desilo. Bilo kako bilo, pobedila je u svojoj starosnoj kategoriji od 60-64 sa vremenom od 3:06:27.

Ona je počela da trči gledajući finišere na Međunarodnom ženskom maratonu u Tokiju 1979. kada je imala 21 godinu. Provela je naredne tri godine trenirajući, da bi debitovala 1982. na maratonu u Tokiju. Tada je istrčala maraton za 3:09:21, što je bilo dovoljno za 34. mesto na Međunarodnom ženskom maratonu u Tokiju.

Yugetina prekretnica desila se kada je napunila 50

„Kada sam imala 50 godina, moj najmlađi sin je krenuo u srednju školu. To mi je oslobodilo dosta vremena“.

„Pridružila sam se trkačkom klubu u Tokiju kako bih ozbiljnije trenirala. U početku sam se brinula zbog godina, ali su mi kolege trkači govorili da imam vremena i u svojim 50-im i pozivali su me da nastavim. Pa to i uradila.”

„Trening se isplatio i kada sam imala 58 godina, prvi put sam istrčala maraton ispod tri sata. Zatim sam sa 60 godina postavila svetski rekord od 2:59:15 na Shimonoseki Kaikyo maratonu.”

Preneo je Olympics.com

Yugeta će 13. maja napuniti 65 godina. Tada će ući u starosnu kategoriju W65-69, gde će imati priliku da obori svetski rekord svoje zemljakinje Kimi Ushiroda (3:07.51).

U intervjuu koji je dala 2021., Yugeta je rekla da ne razmišlja o svojim godinama kada trči.

Šta je ono što ovu maratonku motiviše da i dalje trči

Kada su je pitali baš ovo pitanje, Yugeta je odgovorila: „Mislim da je najvažnije pronaći nešto što volite.”

„Ne možete odustati. Ne koristite godine kao izgovor. Tajna je da verujete u sebe, da možete to učiniti.”

„Prvi put sam sanjala o maratonu ispod tri sata kada sam imala 24 godine. Bilo mi je potrebno 34 godine da bi se to i ostvarilo. Nakon toga sam oborila svetski rekord.”

“Želim da nastavim da sanjam – bez obzira koliko imam godina.”

Osim što je maratonka, Yugeta je majka četvoro dece i predaje fizičko u srednjoj školi. Interesantno je da trenira sa svojim đacima od 16 i 17 godina).

Izvor: Canadian Running

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

* BEOGRADSKI MARATON *

Ostalo je još tačno mesec dana 36. Beogradskog maratona! Najmasovnija sportska i trkačka manifestacija u našoj zemlji, održaće se u nedelju, 23. aprila 2023....

lifestyle

Svetski poznati DJ i producent uspeo je da istrči maraton brže od Opre i sada voli da trči

Maraton

Željko je 100. marton istrčao prošle godine u Sarajevu. Na taj način je posle 6 godina, 6 meseci i 19 dana ušao u klub...

* BEOGRADSKI MARATON *

Na šest nedelja do 36. Beogradskog maratona svoje učešće je već prijavilo 6.700 trkača, što je ujedno ukupan broj učesnika prošlogodišnjeg Beogradskog maratona. Trenutno...