Vesti

Marko Ristov: Najmlađi direktor takmičenja iz Srbije sa samo 27 godina

Nema komentara

Dva dana pred Evropsko atletsko dvoransko prvenstvo u Istanbulu, najmlađi direktor takmičenja i član Srpskog atletskog saveza, Marko Ristov dobio je poziv od Evropske atletike da bude direktor takmičenja.

“S obzirom da sam ovo radio na Svetskom atletskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu prošle godine i preuzeo istu ulogu dan pred takmičenje u Jerusalimu gde je bilo Evropsko atletsko prvenstvo za mlađe juniore gde sam prvobitno bio angažovan kao međunarodni glavni sudija, Evropska Atletika mi je poverila ponovo ovaj posao. Razlika je sada bila jer nisam imao nikakve pripreme u vezi takmičenja i pripremu koja se inače radi 6 meseci sam morao da uradim za dva dana”, priča Marko za Srpski atletski savez.

Organizacija je prošla sa poteškoćama zbog tragičnog zemljotresa u Turskoj

Lokalni organizacioni komitet je imao poteškoća u organizaciji zbog tragedije koja je zadesila Tursku i to je bila dodatna otežavajuca okolnost.

“Moj zadatak je bio da rukovodim svim dešavanjima na terenu tokom trajanja takmičenja. Komunikaciju sam morao da imam sa svim službama takmičenja, a najviše sa međunarodnim glavnim sudijama koji vode pojedinačne discipline i sa lokalnim rukovodstvom takmičenja. Sve što se dešava na terenu je jasno određeno satnicom koja je podeljena na periode od 30 sekundi.“

„Moj cilj je bio da se svako dešavanje desi u tačno vreme, ali kako to nije moguće u 100 odsto slučajeva, drugi zadatak mi je bio da u tim situacijama regulišem tok svih disciplina kako bi se takmičenje odvijalo neometano.“

„Pored izlaska takmičara morao sam da vodim računa o kretanju svih ljudi na terenu, vremenima postavke i rasklapanja opreme i reagovanje na hitne medicinske slučajeve. I da sve to uskladim kao bi TV i prezentacija događaja imala mogućnost da takmičenje prenese i prikaze u najboljem svetlu. Ovo su bila 4 naporna dana. Ali je takmičenje prošlo u najboljem mogućem redu i postignuti su sjajni rezultati”, zaključio je Ristov.

Ristov je radio kao glavni sudija na takmičenjima širom sveta

Marko je radio kao glavni sudija na velikim takmičenjima u sveta. Njegova karijera se podigla na viši nivo kada je postao glavni direktor takmičenja. Tako je upoznao Gaje Gencoglu Bekler koja je trebala da bude direktor EP u Istanbulu.

„Vladimir (direktor event prezentacije EA) me je pitao da li bih došao da budem Direktor takmičenja jer je Gej Gencoglu Bekler zadržana u bolnici. Gej znam i od ranije i pomogao sam joj savetima oko njenog angažovanja za ovo Evropsko u Turskoj. Znam da su se ona i njen tim dosta angažovali u pripremi i realizaciji. Ali je svakako bio jako veliki izazov odraditi ovo takmičenje“, rekao je Ristov za Atlex.

Direktor i na U18 Evropskom prvenstvu u Jerusalimu

Ristova je zadesila slična situacija na U18 Evropskom prvenstvu u Jerusalimu gde je u poslednjem momentu preuzeo ulogu direktora. Međutim, tada je bilo znatno lakše jer je već bio deo tima kao glavni međunarodni sudija takmičenja. Sada je u dva dana morao da uđe u organizaciju za koju pripreme traju bar 6 meseci.

„U Jerusalimu je bilo drugačija jer sam već bio angažovan kao Međunarodni glavni sudija i bio sam tamo sa nekim poznavanjem takmičenja. Sada nisam imao tu sreću i morao sam da u dva dana dobro poručim svu dokumentaciju vezanu za satnicu (koja se pravi za period od 30 sekundi), plan postavke, kretanje svih učesnika u samo dva dana. A ovo je za razliku od Jerusalima bilo Evropsko Dvoransko prvenstvo za seniore. Za moju funkciju se uglavnom radi priprema od 6 meseci.“

Atlex

Sledeća stanica za njega biće Svetsko prvenstvo u atletici u Budimpešti gde će biti direktor takmičenja.

Izvor: Srpski atletski savez

Šezdesetčetvorogodišnja maratonka isrčala tri maratona ispod 3:05 za 14 dana
Jedan od najvećih revolucionara atletike, Dick Fosbury, preminuo u 76. godini
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed