Vesti

Konačno realnost: napravljena prva serija adidas patika od reciklirane plastike iz mora

Nema komentara

adidas i organizacija Parley for the Oceans predstavili su danas prve performance proizvode napravljene od reciklirane plastike iz okeana – fudbalske dresove za vodeće svetske klubove Bajern iz Minhena i Real Madrid, kao i prve UltraBOOST Uncaged Parley patike za trčanje.

adidas-ultraboost-uncaged-parley-1

UltraBOOST Uncaged Parley patike su prvi proizvod za trčanje napravljen od reciklirane plastike namenjen masovnom tržištu. Napravljene su od recikliranog morskog otpada prikupljenog u priobalnim oblastima Maldiva, a napravljeni su sa ciljem da se podigne svest o ovom problemu i pronađu sveobuhvatna rešenja za ugrožavanje okeana plastikom.

 

adidas-ultraboost-uncaged-parley-2

UltraBOOST Uncaged Parley patike imaju pleteno gornjište koje je napravljeno od miksa Ocean PlasticTM (95%) i recikliranog poliestera (5%), a proizvedeno je 7.000 pari ovakvih patika. Ostali delovi patike napravljeni su takođe od recikliranih materijala, dok je dizajn inspirisan talasima.

„Ovo predstavlja još jedan korak napred u zajedničkom nastojanju adidasa i Parley for Oceans. Ne samo da smo uspeli da napravimo obuću od reciklirane morske plastike, već smo stvorili i prvi dres koji je 100 odsto napravljen od materijala iz okeana. Ali, nećemo stati na ovome. Planiramo da u 2017. napravimo milion pari patika koristeći Parley Ocean plastiku a sve u cilju da u potpunosti eliminišemo nerecikliranu plastiku iz našeg lanca snabdevanja.“, izjavio je Eric Liedtke, član Izvršnog odbora adidas Group odgovoran za globalne brendove.

adidas-ultraboost-uncaged-parley-4

adidasov cilj za 2017. godinu zapravo znači da će najmanje 11 miliona flaša prikupljenih iz priobalnih oblasti biti reciklirano i ponovo upotrebljeno u izradi sportske obuće. Ovaj plan samo je deo težnji brenda da poveća upotrebu održivih materijala i stvori novi eko-inovacioni standard u industriji kroz Parley A.I.R. strategiju (avoid – izbegavati, intercept – presretnuti, redesign – redizajnirati) koja nastoji da dugoročno prekine zagađivanje morskom plastikom.

Cyrill Gutsch, osnivač Parley for the Oceans, je ovim povodom rekao: „U ovom trenutku, više nije reč samo o podizanju svesti javnosti, već o preduzimanju akcije i implementaciji strategija koje mogu zauvek da prekinu zagađivanje plastikom. Eko-inovacije su polje sa velikim mogućnostima za primenu. Predstavljanjem Ocean Plastic dresova i UltraBOOST Uncaged adidas x Parley patike, pozivamo svakog potrošača, igrača, tim i fudbalskog fana da daju svoj doprinos Parley A.I.R. strategiji i definišu svoju ulogu u ovom pokretu.“

Da li biste nosili ove patike ako se pojave na našem tržištu?

Zašto je zima idealno doba za trčanje?
MARATON AKADEMIJA 5/6: Vežbe snage za trkače

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed