Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Londonski maraton 2020: Ništa od velikog okršaja, Bekela nije trčao, Kipchoge izgubio tron…

Shura Kitata i Brigid Kosgei su pobednici danas održane elitne muške i ženske trke na maratonu u Londonu 2020. godine, pošto se izvanredan niz pobedničkih maratona Eliuda Kipchogea završio na mokrim putevima oko Parka Svetog Džejmsa.

Kao što smo već pisali, Londonski maraton je otkazao trku za rekreativce i trčali su samo elitni takmičari.

Uzbudljiva muška trka na londonskom maratonu ali bez velikog okršaja Kipchoge – Bekele

Kitata je trijumfovao u uzbudljivom sprintu finišu ispred dva takmičara Vincenta Kipchumbe i Sisai Lemme, dok se četvorostruki šampion Kipchoge sa zapušenim uhom i bolnim desnim bokom, završio tek na osmom mestu.

Kitata je cilj prešao samo jednu sekundu ispred Kipchumbe za 2:05:41, a Lemma treći za 2:05:45 nakon što je trio ušao u The Mall praktično rame uz rame na kraju vlažne i prohladne 26,2 milje izazov oko 19 krugova petlje.

Očekivalo se da će Kipchoge osvojiti rekordnu petu titulu u 40. trci, ali je u kasnijim fazama zaostajao pošto je Kitata preuzeo kontrolu i uspeo da postane tek treći etiopski osvajač londonske krune, prvi od 2013. godine.

Kitata, koji je bio drugoplasirani iza Kipchogea 2018. godine, zabeležio je najsporije vreme pobede u poslednjih sedam godina.

Trenirao sam na kružnoj stazi i sada sam veoma srećan što sam pobedio u trci protiv vrlo teških uslova, za svoju zemlju i grupu sa kojom sa m trenirao“Shura Kitata

Kenenisa Bekele odustao od trke zbog povrede

Iako smo svi iščekivali sudar dva najbolja maratonca ovog trenutka, svojevrsni okršaj maratonskih Mesija i Ronalda, do njega nije došlo. Kenenisa Bekele je odustao od trke samo nekoliko dana pred start.

Razlog je povreda izazvana pretreniranošću, koju je Bekele pokušavao da reši već nekoiko nedelja, ali nije uspeo i po njegovim rečima izlazak na stazu u tom stanju bi bio besmislen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

U ženskoj konkurenciji nova stara šampionka londonskog maratona je Brigid Kosgei

Dok je Kipchogeova odbrana titule u muškoj trci izostala, Kosgei je cvetala u ženskoj, svetska rekorderka je na oko lagano odradila trku, dominirajući u svojoj konkurenciji nad svetskom šampionkom Ruth Chepngetich za pobedu od više od tri minuta za 2:18:58 .

Uprkos kiši, Kosgei se osećala dobro i imala „predivno“ iskustvo dok je slavila drugu krunu Londonskog maratona i sada ima dve vezane pobede na čak dva velika maratona u Čikagu i u Londonu.

„Nisam imala ništa u planu, samo sam se osećala dobro. Osetila sam kako mi se telo pomera, ali noge se nisu mogle pokretati. Tako da sam se potrudila“.Brigid Kosgei

Sara Hall prva Amerikanka na podijumu London maratona posle 14 godina od pobede Deene Kastor

Američka atletičarka Sara Hall napravila je moćan finiš kako bi pretekla Chepngetich u završnim metrima i plasirala se na drugo mesto u ličnom rekordu 2:22:01. To je bilo prvi put od pobede Deene Kastor 2006. da je Amerikanka završila na podijumu u Londonu.

Virtualna humanitarna trka za rekreativce

Londonski maraton je najveći humanitarni događaj na svetu koji svake godine prikupi preko 50miliona funti za razne dobrotvorne organizacije.

Zato se i ove godine preko 45.000 trkača iz 109 zemalja sveta prijavio za virtualnu trku preko koje su se prikupljala sredstva za humanitarne ciljeve.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Ona trči

Novo istraživanje pokazuje da postoje razlike u načinu na koji se muška i ženska srca prilagođavaju maratonskom treningu Tokom poslednjih nekoliko decenija, sportistkinje su...

* Naslovna

Preko 3.600 trkača stajalo je u redu da se suoče sa svetskim rekorderom u maratonu i legendom trčanja Eliudom Kipčogeom u drumskoj trci 5K...

* Naslovna

Pekinški maraton koji je ovog vikenda trebalo da se održi je odložen do daljnjeg. Kina nastoji da suzbije epidemiju i da se vrati na...

* Naslovna

Zakazivan i otkazivan u više navrata, 44. Pariski maraton, sa godinu i po dana zakašnjenja, održan je 17. oktobra ove godine. Predviđen za 5....