Vesti

Maraton ispod 2 sata: Može li ljudsko telo da pređe 42.195m brzinom od 21.1 km/h?

2 komentara

Maraton je nastao na osnovu legende koja kaže da je starogrčki ratnik Fidipid (po nekim izvorima Filipid – Pheidippides) tu razdaljinu pretrčao sa bojnog polja na Maratonu do Atine, noseći vest o grčkoj pobedi nad Persijancima, koja se odigrala u avgustu ili septembru 490 godine pre nove ere.

Legenda kaže da je on ovu razdaljinu pretrčao bez zaustavljanja, došao do Akropolja i uzviknuo: “Pobedili smo”, a zatim pao mrtav. Postoje mnoga sporenja istoričara oko istinitosti ove priče.

Čuveni grčki istoričar Herodot čija dela predstavljaju glavni izvor podataka u vezi grčko-persijskih ratova pominje Fidipida kao glasnika koji je trčao od Atine do Sparte tražeći pomoć od Spartanaca, a zatim nazad što je razdaljina od 240 kilometara. Spartanci su tada odbili da pošalju svoje ratnike u pomoć Atini pozivajući se na svoj običaj da nikada ne šalju vojsku u pohod pre izlaska punog meseca.

Govoreći o bitci na Maratonskom polju, Herodot ne pominje nikakvog glasnika, ali kaže da se glavni deo vojske vratio u Atinu istog dana nakon pobede u strahu od napada persijske flote na, u tom trenutku, slabo branjen grad.

Ako uzmemo da je Fidipid zaista trčao od Maratonskog polja do Atine, on je taj put mogao preći na dva načina. Prvi je severni put koji je dugačak 34,5 kilometara, a drugi južni dužine 40,8 kilometara.

U svakom slučaju, danas je maratonska staza tačno određena i iznosi već pomenutih 42 kilometara i 195 metara.

Koliko je vremena potrebno da se pretrči maratonska staza?

Svetski rekord je postavljen ove godine na maratonu u Berlinu i drži ga Eliod Kipčoge iz Kenije. On je ovu stazu pretrčao za 2 sata 01 minuta i 39 sekundi.

To znači da je njegova prosečna brzina bila 2:53  na sat i da je tom brzinom trčao čitava dva sata. Ako trenirate, probajte da trčite makar 10 sekundi tim tempoom i videćete koliko je to teško, a, ako niste u dobroj kondiciji, i opasno.

Vidi više: zašto Etiopljani i Kenijci?

Da bi bilo ko maraton trčao ispod dva sata, morao bi da trči prosečnom brzinom od 21,1 kilometara na sat i to u kontinuitetu od 2 sata. Tada bi završio trku za 1 sat 59 minuta i 59 sekundi. Ispod 2 sata!

Da li je to uopšte moguće i ako jeste gde i kada bi se to moglo desiti. Novinari Runners World-a su u najnovijem broju ovog časopisa sjajno obradili ovu temu.

Optimalna temperatura 4,5 stepenci C

Prvi važan faktor za postizanje ovakvog vremena jeste u kakvim se vremenskim uslovima trči maraton. Francuski istraživači su analizirali preko 2 miliona maratonaca koji su završili trku i zaključili su da je idealna spoljašnja temperatura za trčanje maratona ispod 4,5 stepeni C.

To praktično znači da su kandidati za obaranje rekorda one maratonske trke koje se održavaju u martu ili novembru. Beogradski maraton zaboravite. Pošto se on trči u aprilu skoro je nemoguće da bi temperature mogla biti ovako niska.

Ravna staza

Drugi važan faktor je visinska razlika maratonske staze. Koliko je to važno govori i podatak da je od 1998. godine samo u tri godine najbrže maratonsko vreme te godine postignuto na maratonu u Njujorku. Smatra se da je razlog tome visinska razlika koja se mora savladati tokom trke (čak ukupno 243 metara), kao i postojanje 26 oštrih skretanja, koje “kradu” dragocene sekunde.

Danas je za rekord potrebna drugačija staza, kao što je to u Čikagu gde je razlika između najviše i najniže tačke na stazi svega 9 metara.

Ukoliko pomsatramo Beogradski maraton, on ni po ovom parametru nije idelani kandidat.

Otpor vazduha

Nikada ne biste pomislili da je otpor vazduha jedan od ključnih faktora za postizanje dobrog vremena. Na svim elitnim maratonima postoje trkači koji drže tempo i trče ispred najbržih maratonaca kako bi smanjivali otpor vazduha kojim su elitni maratonci izloženi.

Studije koje su rađene u vazdušnim tunelima su pokazale da maratonac može da popravi rezultat za čak 100 sekundi na maratonskoj stazi ukoliko je smanjen otpor vazduha. Međutim, trkači koji trče ispred elitnih maratonaca mogu da izdrže do otprilike 32 kilometara. Ukoliko žele da napadnu svetski rekord maratonci moraju da rade zajedno skoro do samog kraja trke da bi uspeli.

Novčana nagrada!!!

Kada imamo prva dva faktora ispunjena, dolazimo i do trećeg, a to je novac.

Kada je Šeik iz Dubaija povećao nagradni fond za pobednika maratona za 1 milion dolara + 1 milion dolara za obaranje svetskog rekorda 2008. godine, ta maratonska trka je odmah postala jedna od najbržih na svetu, iako je prosečna temperatura u januaru, kada se maraton održava i koji je najhladniji mesec, oko 23 stepeni C.

VO2max i trkačka ekonomičnost

Sledeća bitna stvar jeste kako ćete trošiti kiseonik odnosno koliki je Vaš VO2 max, odnosno maksimalna količina kiseonika koju Vaš organizam može da isporuči mišićima tokom napora.

Što više kiseonika imate na raspolaganju brže i duže ćete moćoi da trčite. Međutim, elitni maratonci imaju već toliko visok VO2 max, da je teško očekivati da ga mogu još povećati. Dakle šta je rešenje? Morate popraviti Vašu trkačku ekonomičnost.

Dakle, ako smanjite potrebu Vaših mišića za kiseonikom, to je isto kao da ste povećali svoj VO2 max. To je upravo ono što je Pola Redklif uradila kada je popravila svoje vreme na maratonu čak za 3 minuta. U periodu od 1996. godine do 2003. godine kada je postavila svetski rekord ona je, posebnim sistemom treninga, popravila svoju skočnost sa 28 cm na 38 cm.

Smanjena fleksibilnost?!

Ono što je zanimljivo jeste da je ona i smanjila svoju fleksibinost (nije greška – smanjila) iz sedećeg položaja za 4 cm. Mišići i tetive se ponašaju kao opruge koje skladište energiju i “vraćaju je” svakim korakom. Njena fleksibilnost se smanjila i u predelu zadnje lože i donjeg dela leđa.

Jedna studija koja je rađena na elitnim trkačima, čak je pokazala da trkači koji su bili i za 20 cm manje fleksibilni, bili su na testu trčanja čak 27% efikasniji. Pola Redklif je za tih 7 godina poboljšala svoju ekonomiju trčanja za 15%.

Težina trkača

Između 1990. godine i 2011. godine, u periodu za koji su podaci analizirani, prosečan muškarac maratonac bio je 3,3 cm niži i 3,4 kilograma lakši. Manji trkači imaju manju težinu, veći kapacitet odavanja toplote i to im pomaže da postignu bolje vreme. Dakle, obratite pažnju na težinu, veoma je važna.

Jako telo gura jaki um

Naravno, jaka mentalna volja i odlučnost da sebe pogurate još više i postignete nešto što do tada niste se podrazumeva. Svaka bitka se dobija prvo u glavi i ako niste dovoljno mentalno jaki, nemojte ni pokušavati tako težak izazov kakav je maraton. Ali jaku volju može imati svako od nas.

Naravno, mi nikada nećemo biti elitni maratonci i verovatno nećemo nikada ni istrčati maraton čak ni blizu te magične granice od 2 sata, ali ako uspemo da istrčimo bar jedan maraton u našem životu, to će samo po sebi biti ogroman uspeh na koji možemo biti ponosni. Pogledajte kalendar maratona i trka u Srbiji i regionu i samo napred!

Za Life Active – Milica Jagodić

63. Trka grada Beograda – prvi put otvorena za rekreativce
Coca Cola Happy Run [Rezultati]
Tags: ,

Povezani članci

2 komentara. Leave new

 • Ja pripadam kategoriji trkača puževa koji se neprestano vraća na start sa istim ciljem, da popravi svoje vreme mekušca i pređe u neku kategoriju koja barem malo liči na brzinu nekih od predatora. Medjutim, pošto sam žena od 47 godina, pritom mama i zaposlena, pripreme nikada ne liče na pripreme elitnih trkača, mada uhvatim sebe kako sam lenja da vežbam vežbe snage i brzine, čučnjeve i slično. Zanimljivo kako sam postala vrlo nezadovoljna postignutim rezultatima i posle šestog istrčanog maratona sa vremenom jednog puža… neću ni da ga pričam da se ne brukam… ali želja i nada postoje, da popravim svoje vreme bar za petnaest minuta, a kada pročitam ovakav tekst… onda tek shvatim koliko se sportisti žrtvuju i daju sve od sebe za rezultate.
  Ovaj tekst me samo podstiče u pokušajima, pa i ako ne bude rezultata, igra pokušaja i vreme potrošeno na stazi umesto kraj ekrana i u kafiću biće nešto novo i drugačije od uobičajnog načina na koji žene mojih godina troše vreme.
  Zadivljujući tekst i rezultati… ostaje mi samo da se divim takvim sportistima… mada moram i da priznam da se ponekad pitam odakle motivacija amaterima kada ne trčimo za milion dolara… kakva ludost ili mudrost!

  Odgovori
  • jasno da si uvijek na istom nivo jer se drzis savjeta koji su ti davali ljudi koji nemaju veze o trcanju..prvo i osnovno da bi trcala brze moras imati tehniku i ciljane treninge..!!vi svi trcite kao sto hodate ..ja svaki dan gledam hrpu idiota koji su u skoli trcanja a njihovi tz.profesora veze o vezi nemaju o trcanju…on ih uci samo jednom treningu duzine..oni pretrce 20 km za npr 5 sati a ne mogu pretrcati 100 m u nekog prolaznom vremenu!!!a zasto je tako pa bas upravo zato jer oni koji bi trebali znati o trcanju sve ne znaju nista..tebi za brzo trcanje nisu prvo utrenirani misici koji to mogu..drugo ti nikad nisi trcala vo2 trening gdje možes uz minimun kisika trcati maximum!!tvoja pluca su nerazvijena za bilo kakav jaci napor..umrla bi od trke na 400 m!!

   Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed