blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Najave trka

Skakavac Trail: osetite šarm i prirodne lepote Sarajeva

O„Pohitite“ povikali bi stari preci, ali doista to učinite ovaj put i bukirajte 28. septembar 2019. godine, jer Skakavac trail nudi tri prelijepe staze na dužinama od 20, 35 i 47 km.

Doživjeti i vidjeti u šumama duboko skriven 98 mažetara visok vodopad Skakavac, po kome je Spomenik prirode dobio ime, imaće priliku svi učesnici utrke Skakavac traila.

Utrka koja je po svojoj posebnosti i šarmu postala nezaobilazna u rasporedu sportsko-turističkih sadržaja Sarajeva i Bosne i Hercegovine, ove godine se odvija 28. septembra. Organizator utrke, Planinarsko društvo Skakavac je pripremilo mnoštvo aktivnosti koje će prethoditi utrci, a koje su usmjerene na unapređenje planinarenja, trail running-a (planinskog trčanja), kao i na bogatu promociju prirodnih ljepota koje okružuju Sarajevo.

Vrijeme je da doživite grad Sarajevo na jedan drugačiji način. Protrčite ulicama Staroga Grada, Čavljaka, Crepoljskog, Bukovika, Uževica, Motke, Jošaničkog potoka i osjetite užitak koji donosi ova utrka puna prirode.

Tri opcije:

Utrka Skakavac Trail takmičarima nudi tri dionice i to 20, 35 i 47 kilometara koje prolaze najljepšim dijelovima grada Sarajeva i spomenika prirode Skakavac,28.09.2019. godine.

Najduža dionica, 47kilometara, prolazi pored najznačajnijih kulturno-historijskih znamenitosti Sarajeva kao što su: At Mejdan, Askenaška sinagoga,Principov most, Saborna crkva, Katedrala Srca Isusova, Gazi Husrev-begova medresa, Gazi Husrev-begova džamija, Sebilj, Vijećnica, Žuta tabija i Višegradska kapija.

Utrka se preko vidikovca Zmajevac i izletišta Barice spaja sa jedinstvenim prirordnim krajolicima spomenika prirode Skakavac, gdje se nalazi jedinstveni dragulj – vodopad Skakavac.

Srednja dionica, 35 kilometara, kreće od Planinarskog doma Čavljak i ide do Crepoljskog, kroz Gvozdarevo i Gornji Miočici do Bukovika, te preko Peračkog potoka i Grabljivih njiva vodi vas na cilj utrke.

Najkraća dionica, 20 kilometara, kreće sa Uževice i također prolazi preko Peračkog potoka i Grabljivih njiva do cilja utrke.

Svi takmičari se mogu prijaviti na jednu od tri ponuđene utrke različitih dužina. Zajedničko  za sve tri dionice, od 20, 35 i 47 km, jeste to da se svaka boduje sa ITRA iUTMB kvalifikacijskim bodovima, sve prolaze tik ispod 98 metara visokog vodopada Skakavac te činjenica da se nadovezuju jedna na drugu sa zajedničkim ciljem utrke.

Prijave za Skakavac trail se vrše putem stranice https://www.stotinka.hr/hrv/dogadjaj/861, a za one koji nisu sigurni da li je planinsko trčanje sport za njih, Planinarsko društvo Skakavac organizuje niz aktivnosti koje su namijenjene reklamiranju ovog sporta i njegovom približavanju svima koji jednostavno vole prirodu.

Jedna od aktivnosti koju PD Skakavac najavljuje je Trail&Treking kamp, koji će se održati 30. i 31. marta pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Kantona Sarajevo, a koja ima za cilj proširiti i zbližiti trail trkačku zajednicu u Bosni i Hercegovini ali i promovisati ljepote Parka prirode Skakavac.

Početkom maja mjeseca, PD Skakavac priprema tradicionalni događaj „Skakavac za sve“ na kojem će se također ponuditi nekoliko sportsko-rekreativnih aktivnosti za sve uzraste, te će građani moći uživati u planinarskoj turi ili učestvovati u revijalnim trail trkama.

Prijave i više detalja o utrci pogledajte nalinkovima: http://skakavactrail.ba/bs/info/

Prijavi se za trku OVDE

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Najave trka

U nedelju, 02. aprila, PSK „Spartak” Subotica organizuje 3. kolo VTL i 2. kolo TLS – Subotica koje se održava u okolini Ludaškog jezera,...

Najave trka

Bjelasicu krasi nekoliko specifičnosti: veoma laka prohodnost, pristupačnost do najviših planinskih vrhova i veliko bogastvo šumskog fonda i tekućih voda. Fotka: Bjelasica trail

Najave trka

Ova godina biće vrlo uzbudljiva za trkače i one koji su željni dobrog izazova - a nema bolje pobede od vikinške.

lifestyle

Trčanje na putu je zaista sjajno, ali mnogima se desilo da kada su probali trčanje u prirodi više nisu želeli da se vrate...