Adria Advent Maraton koji se već tradicionalno trči na crikveničkoj rivijeri, održava se i ove godine u organizaciji hotelske kuće Jadran d.d. iz  Crikvenice i suorganizaciji Grada Crikvenice. Sedmo izdanje ovog, jedinog profesionalnog međunarodnog trkaćeg maratona i polumaratonu u Evropi održaće se 3. decembra 2017. sa startom i ciljem ispred hotela International.

Adria Advent Maraton jedinstven je po svojoj specifičnoj trasi koja prolazi uzduž Jadranskog mora i delom prema Vinodolskoj dolini. Dvostruka kružna ruta duž prolazi kroz grad Crikvenicu, Selce i Dramalj. Maratonci trče dva a polu maratonci jedan krug. Rute polu maratona i maratona izmerene su po Jones-Counter metodi što crikveničku stazu čini usklađenom s DLV i IAAF pravilima. Ne čudi zato, što je prošlogodišnji maraton privukao učesnike iz  čak 21 države (među kojima su Kina, Etiopija, Kenija, Iran i Gambija). Među vernim takmičarima je i hrvatska maratonka i ultramaratonka, te hrvatska rekorderka u ultramaratonu na 100 km, Marija Vrajić Trošić, osvajačica nekoliko srebrnih i bronzanih medalja na Evropskim i Svetskim prvenstvima.

U kalendaru mojih trka, Adria Advent maraton uvek zauzima posebno mesto. Na samom pragu zime, lepo je malo pobjeći s kontinenta na obalu, i udahnuti još jednom mirise mora i Mediterana. Osim prekrasnog ambijenta i blage klime, Adria Advent maraton redovno prati odlična organizacija te izrazito ugodna i pozitivna atmosfera. Dobrom raspoloženju trkača verojatno pridonosi i pasta party veče ranije, koji, osim poštene doze “sporih” ugljenih hidrata, trkačima donosi i priliku za druženje i opuštanje pre ove zahtevne trke – naglasila je Marija, koja od 2015. drži rekord staze, koji iznosi 2:44:14.

Zanimljivo je kako svi učesnici koji završe trku maratona i polu maratona dobijaju diplomu za učestvovanje, a svaki trkač koji u limitirano vreme (maraton 5 sati / polu maraton 3 sata) pređe ciljnu crtu odmah po prelazu dobja medalju. Takođe za prva tri mesta predviđene su posebne novčane nagrade u iznosu od 100 -300 eura za polumaraton, odnosno od 200 do 500 eura za maraton. Kotizacija koja iznosi 190 kuna podrazumeva poklon, medalju, osveženje na stazi, kupon za pasta party u subotu, 2. decembra, te topli obrok u nedelju, 3. decembra nakon trke.

Više informacija o prijavama pronađite na službenoj web stranici maratona, na Facebooku i na Instagramu.  Maraton možete pratiti i uz #aam2017 i  #runAAM hashtag.

Dodajmo kako će se u sklopu 7. Adria Advent Maratona, 3. decembra u Crikvenici odvijati i trka građana, te humanitarna utrka kućnih ljubimaca. Više informacija o prijavama pronađite na službenoj web stranici maratona, na Facebooku i na Instagramu.  Maraton možete pratiti i uz #aam2017 i  #runAAM hashtag.