Najave trka

Pet velikih španskih polumaratona ujedinilo se u Nacionalnoj seriji trka Plátano de Canarias

Nema komentara

Nacionalna banana serija trka (da, banana liga, originalan naziv Circuito Nacional de Running Plátano de Canarias) je prva takva serija, nastala 2019., koja pokriva celu teritoriju Španije i čiji će glavni događaji biti polumaratoni sa najvećim uticajem u zemlji: Sevilja, Barselona, Madrid, Valensija i Behobija (San Sebastian).

Reč je o sledećim polumaratonima:

Sevilja, Barselona, Madrid, Valensija su klasični polumaratoni od 21.097m, a Behobia San Sebastijan, je trka od 20km koja ima slične karakteristike sa klasičnim polumaratonskim trkama.

Kako funkcioniše Nacionalna serija trka Plátano de Canarias

Ova serija trka funkcioniše slično kao SuperHalfs. Svi trkači i trkačice koji učestvuju u najmanje jednoj od trka sa liste postaće deo CNR Platano de Canarias 2023.

VAŽNO! Nije potrebno da se registrujete osim u slučaju eDreams Mitja Marato de Barcelona i Valensija Trinidad Alfonso Cirih i Behobia San Sebastián polumaratona gde ćete tokom same registracije za trku morati da naznačite da prihvatate da budete deo ove serije trka.

Podaci o učesnicima se izvlače iz svake trke pojedinačno. Iz tog razloga je veoma važno da sve registracije sadrže isti identifikacioni dokument (DNI, pasoš, NIE) i uvek u istom formatu.

Na kraju svake godine organizuje se godišnja klasifkacija i nagrađivanje najboljih u svakoj starosnoj kategoriji.

Kako kažu organizatori: „Performanse i upornost su ključni elementi za uspon na rang listi. Aspiracije za pobedu imaće ne samo oni koji najbrže dođu do pozicija, već i oni koji učestvuju u najvećem broju trka.“

Trka u Valensiji je zajednička za obe serije. Tako da ako učestvujete na polumaratonu u Valensiji, korak ste bliži osvajanju SuperHalfs ali i Plátano de Canarias medalje, ali ćete se naći i u plasmanu na obe rang liste.

Šta ako sam istrčao/la trku iz serije ali se nisam prijavio/la?

Kako organizatori serije Plátano de Canarias kažu:

„možete se predomisliti i kontaktirati organizaciju trke kako bi oni uključili vaše podatke kao učesnika CNR PdC-a. Ali to morate učiniti pre nego što izađu rezultati. Kada rezultati trke budu objavljeni u CNR PdC rang listi, promene neće biti dozvoljene.“

Kako se dobijaju poeni?

Fotka: Circuito Nacional de Running Plátano de Canarias Facebook

Trkači i trkačice na kraju svake trke će dobiti bodove za rangiranju za svaku sezonu gde će nagrade biti dodeljene apsolutnim pobednicima i u svakoj kategoriji pojedinačno.

Svaki od učesnika dobija određeni broj baznih poena prema sledećoj formuli:

Poeni = pobedničko vreme / trkačevo vreme x 100

Vremena koja će se koristiti biće neto vremena objavljena u zvaničnim rezultatima svake trke (ako su dostupna). Za dodelu poena za muškarce, koristiće se vreme prvog klasifikovanog muškarca (ne-elita), i isto tako u kategoriji žena.

Trkači koji se ne pojave, odustanu ili budu diskvalifikovani, neće dobiti bodove. Da bi ušao u konačnu klasifikaciju, neophodno je da trkač/ica ima bodove sa bar jedne trke.

Pored apsolutne muške i ženske klasifikacije CNRPdC, biće i one koje odgovaraju sledećim kategorijama:

 • Do 18 godina (rođeni 2006. i 2007.)
 • Sub 20 (rođeni 2004. i 2005.)
 • Sub 23 (rođeni između 2001. i 2003.)
 • Senior (rođen između 1989. i 2000.)
 • Master 35 (rođen između 1984. i 1988.)
 • Master 40 (rođen između 1979. i 1983.)
 • Master 45 (rođen između 1974. i 1978.)
 • Master 50 (rođen između 1969. i 1973.)
 • Master 55 (rođen između 1964. i 1968.)
 • Master 60 (rođen između 1959. i 1963.)
 • Master 65 (rođen između 1954. i 1958. godine)
 • Master 70 (rođen između 1949. i 1953.)
 • Master 75 (rođen 1948. i ranije)

Sva pravila pročitajte ovde.

Važno je da znate!

 • Na kraju svake trke dobijate medalju za svaku pojedinačnu trku, ali i novčić sa obeležjima grada. Sačuvajte ih, jer kada istrčite svih pet trka, oni će vam biti potrebi za finalnu medalju.
 • Finalna medalja je „okvir“ u koji možete umetnuti 5 novčića od 5 gradova koji pripadaju CNRPdC-u. Da biste ga dobili, morate da trčite svih 5 trka pre kraja 2023.
 • Da biste zatražili medalju za finiš, morate trčati u 4 grada i biti registrovani u petom gradu da biste završili krug.
 • Ako ispunjavate ovaj uslov, možete zatražiti svoju finiš medalju na obrascu „Zahtev za medalju za finišeru“ na sajtu, a medalja će vam biti dostavljena na cilju vaše finalne trke.
 • Trke 2020. ulaze u izazov. Međutim, trke 2021. se ne računaju jer je staza bila u stanju pripravnosti zbog zdravstvene situacije uzrokovane Covid-om 19, a učesnici trka 2021. nisu davali novčiće.

Solidarni karakter serije

Fotka: Circuito Nacional de Running Plátano de Canarias Facebook

Ove trke imaju i solidarni aspekt zahvaljujući FESBAL (Federación Española de Bancos de Alimentos), koji okuplja sve banke hrane u Španiji. Za svakog trkača koji pređe kilometar biti donirano 1kg banana sa Kanarskih ostrva. Cilj je dostići 100.000 trkača na svih pet trka i, prema tome, 2,1 milion kilograma.

U 2020. godini, zahvaljujući kilometrima koje su prešli svi trkači, Platano de Canarias je donirao FESBAL-u 450.000 kilograma banana.

Sem toga, cilj ove serije trka jeste da podstakne mobilnost trkača širom Španije.

Budi deo „Konjic Summer Festa“ u gradu koji spaja Bosnu sa Hercegovinom
Trka prijateljstva Kula – mali grad velikog trkačkog srca
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed