* NaslovnaNajave trkaTrail & Treking

„Hod po ivici“ koji ne smete propustiti početkom jula na Staroj Planini

Nema komentara

Od 3. do 7. jula ove godine, na Staroj Planini održava se četvrti po redu Highlander izazov za sve ljubitelje planinarenja i avanture pod otvorenim nebom u netaknutoj prirodi. Planinare ove godine očekuje novi koncept pod sloganom „hod po ivici“ i novim stazama koje vode blizinom prirodne granice Srbije u Bugarske.

Highlander Stara planina – „Hod Po Ivici“

Učesnicima ovogodišnjeg HIGHLANDER događaja se nude pogledi koji se retko vide na Staroj planini. U ponudi su tri formata, Hercules koji je dug 103 kilometra i koji se može preći za pet dana, format Pegasus od 60 kilometara koji se prelazi tri dana i dvodnevna avantura Orion od 30 kilometara koja se može preći za dva dana. Svi nazivi staza nose ime po sazvežđima čime se samo učešće povezuje sa spavanjem pod vedrim nebom i na otvorenom.

Highlander-hod-po-ivici
Foto: Predrag Vučković

Ove godine putanja je izmenjena, kao i dužina same staze koja će ići grebenom i prirodnom granicom između Srbije i Bugarske. Staza je određena uz pomoć lokalnih vodiča i veliko zalaganje lokalne zajednice opštine Knjaževac, tako da započinje grebenom Stare Planine, do vrha Babinog Zuba, prema vrhu Dupljak, potom karaule Mirica, kružno kroz selo Balta Berilovac, Zaskovci i Topli Do, pa preko vrha Midžor kako bi se napravio jedinstven kružni trek koji će učesnici u ovom izdanju doživeti prvi put. Novina je i to da učesnici, svih formata pešačenje završavaju istog dana 7. jula na Babinom Zubu, gde ih očekuje zajedničko druženje i uživanje u osvojenim titulama HIGHLNADER.

Ono što se ne menja, je da Highlander nije trka, nema pobednika, već samo učesnika, kao i to da sve aktivnosti moraju biti u skladu sa najvišim standardima ekološke samoodrživosti.

highlender-hod-po-ivici-2-min
Foto: Predrag Vučković

Učesnici, pored minimalne fizičke spremnosti trebaju da imaju adekvatnu i propisanu obaveznu opremu, kao i spremnost da dan i noć provedu na planini pod otvorenim nebom, da ih čeka nošenje sopstvenih stvari na leđima bez obzira na vremenske uslove koji su u tom momentu na planini.

Ko može da učestvuje?

Na ovom događaju učestvuju podjednako i rekreativci i profesionalci, bez obzira na pol, godine, obrazovanje, opredeljenost ili pripadnost nekoj grupi, jedino merilo i uslov je voleti prirodu, poštovati i uživati u boravku koji se kroz događaj organizuje.  Ono što je posebno za ponos je što je među učesnicima sve više roditelja sa decom i najmlađih ljubitelja prirode i outdoor aktivnosti.

Svi formati osmišljeni su tako da bez obzira na kilometražu, koju će preći za nekoliko dana, budu na različitim nadmorskim visinama, tako da svaki učesnik prevaziđe sebe i pomeri ličnu granicu u iskustvima koja ima od ranije.

Događaj je podržan od strane velikog broja nacionalnih institucija kao što su Opština Knjaževac, Turistička organizacija Knjaževac, Turistička organizacija Pirot, Planinarski savez Srbije, Ministarstvo sporta i sl. Dodatne infomacije mogu se naći na zvaničnom sajtu, gde je i registracija za učešće veoma jednostavna.

Otkrite novo lice Stare planine i doživite jedinstveno iskustvo u julu mesecu 2024.godine.

Kako uskladiti trening i posao?
Sifan Hassan debituje na Svetskom prvenstvu u krosu u Beogradu
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed