Najave trkaTrail & Treking

Jahorina Ultra Trail – Svi trkački i netrkački razlozi da budeš deo jubilarnog događaja

Nema komentara

Jubilarno 5. izdanje Jahorina Ultra Trail-a je pred nama. JUT već bije glas da je jedinstvena trka, a direktorka trke Sanja Kavaz mi je otkrila male tajne ovogodišnjeg spektakla. Ali i velike vrednosti koje JUT stvara godinama. Nije mi olakšala izbor staze, ali me je uverila da moram biti tamo 26-28. jula

Zašto se trkači vraćaju na Jahorina Ultra Trail?

Čak i ako su već bili na našim trkama, trkači imaju razlog doći ponovo jer imamo dovoljno novina zbog kojih će doživljaj biti drugačji.

Lokaliteti – od Miljacke do via ferate

Staze su navigirane najljepšim dijelovima četiri planine koje su u neposrednoj blizini glavnog grada, prolaze olimpijskim lokalitetima i povezuju atrakcije poput ski staza na Jahorini, uskotračne pruge, via ferate i Novakove pećine na Romaniji, izvora i kanjona Miljacke, bob staze i grebena na Trebeviću, pa čak i Baščaršiju, što je sve skupa dovoljno primamljivo.

Vjerovatno je trčanje bob stazom na Trebeviću naš najveći adut jer priliku za tako nešto nemate nigdje u svijetu

Foto: Adnan Bubalo, izvor Miljacke

Izmenjene staze i nezaobilazni ćevapi

Primjer jednog učesnika iz Hrvatske, inače finišera Midi Traila – nakon što je vidio da smo stazu MIDI uspjeli produžiti i po prvi put je ove godine odvesti na Golu Jahorinu, šeretski je prokomentarisao, kao eto sad nema opravdanje, natjerali smo ga da dođe ponovo.

Zadržaću se na ovom istom trkaču da bolje shvatite što se vraćaju. S obzirom da se radi o jednom od takozvanih “gastro trkača“, znate oni što vole pojest i idu samo na trke u krajeve čuvene po dobroj klopi, jedan od razloga su upravo ćevapi, pečenja, pite, baklave, dakle gurmanluk izuzetnog kvaliteta a prihvatljivih cijena.

Za svakog po nešto

Dolaze nam trkači u pratnji porodice jer na planini nalaze po nešto za sve članove, tako da i oni koji ih čekaju u cilju imaju sadržajan odmor. Dolaze nam veće grupe i klubovi kako bi uz drage ljude proveli vikend uživajući na lijepim stazama i planini.

Provjereno znam da je jedan od razloga što se vraćaju raznovrsnost staza, jer rijetko gdje možete učestvovati na trci duž koje se toliko različitih sekcija smjenjuje jedna za drugom tako da nema monotonije i stalno se pitate šta vas sljedeće čeka.

Foto: Jadran Čilić, Trebević

Novine za trkače

Od ove godine sve četiri trke nose bodove. Pošto naše staze spajaju 4 planine, Jahorinu, Ravnu planinu, Romaniju i Trebević, volimo da kažemo, koliko planina pretrčite, toliko bodova dobijete: 1 za Mini, 2 za Midi, 3 za Maxi i 4 za Ultra Trail.

Ove godine ćemo takođe uvesti neke novine po pitanju mjerenja vremena, kontrolna mjesta s čitačima prolaza bez nadzora volontera, testiraćemo jedan novi sistem, spremamo i aplikaciju za JUT.

Startno, odnosno ciljno mjesto smo izmjestili na novu lokaciju, Rajsku dolinu. Mnogima je ovo najljepši dio Jahorine a vi sad sudeći po imenu, zaključite koliko je istine u tome.

Dvije trke su nam nešto duže od ove godine, što znači malo teže ali i ljepše, a Maxi i Ultra su zadržale istu stazu ali redosljed sekcija nije isti, što znači da ako ste već bili na našim trkama, morate doći opet po novi doživljaj.

Ono što značajno želimo ove godine unaprijediti su nagradni fond i sadržaji u cilju tako da već imamo dogovor o nastupu jednog fantastičnog lokalnog benda i DJ-a koji će zabavljati finišere i publiku.

Startni paket

Startni paket će i ove godine sadržavati učesničku majicu i poklon organizatora. Znamo da su učesnici zadovoljni poklonima koje smo imali prethodne 2 godine u vidu aktivne marame i soft cup-a tako da nastavljamo s istom praksom. Očekuju ih poklon kuponi za Jelen pivo i masažu u cilju, finišerski ručak, vožnju šestosjedom na Jahorini. 

Simbolika Midi Trail-a

Midi Trail je sve ove godine naša najposjećenija trka zahvaljujući kojoj smo došli na ideju navigirati staze na način da se i Maxi i Ultra spoje s njom nedugo nakon njenog starta na Baščaršiji. STVARNO JE HIT!

Najponosnija sam na nju zato što ona objedinjuje sve ono što promovišemo a to je odlazak iz grada u prirodu, spoznaja domaćeg trkača da je planina tako blizu i da s kućnog praga maltene možeš zakoračiti šumskim stazama koje će te odvesti do grebena, vidikovaca, visoravni i planinskih proplanaka.

Takođe, ona simbolizuje sve ono što mi jesmo jer volim reći da smo protivteža politikama koje nas razdvajaju, jer godinama, kroz jedan novi sport spajamo Bosance i Hercegovce s ljudima iz cijelog svijeta.

Foto: Adnan Bubalo, Jahorina

Mini, Midi, Maxi, Ultra (17-101km) – kako se odlučiti?

To je nezahvalno pitanje. Iako sam u ranijem odgovoru blago favorizirala Midi Trail, jako mi je teško posavjetovati nekoga koju trku da izabere jer su po pitanju atraktivnosti sve jednako lijepe.

Bitno je samo da dobro procjenite svoje kapacitete,  koliko ste trenirali, koje izazove ste sebi postavili za ovu godinu. Naše trke vam mogu biti dobar trening pred važan nastup ili highlight sezone.

Razmislite o tome šta želite nakon što završite trku. Da li želite pokupiti finišersku medalju i premoreni se komirati pa putovati nazad kući, ili želite nakon trke zabaviti se, otići u obilazak Sarajeva ili posjetiti neko izletište? Odgovor će vam pomoći pri odluci.

Lično, kada bih mogla trčati na JUT-u, jedne godine kombinovala bih Midi i Mini jer se trče odvojeno, prva u subotu a druga u nedjelju, a onda bih naredne godine trčala Ultru. A onda bih treće godine morala doći i na Maxi! Vidiš, to ti je kao majku da pitaš koje čedo voli najviše!  

Bob staza, jedna jedina

Otkriću i jednu novu aktivnost koju spremamo kako bismo pomogli održavanje ovog fantastičnog objekta i ukazali na njegov turistički, sportski i razvojni potencijal.

Tačnije, u maju pripremamo jednu preslatku, kratku, noćnu trku upravo na bob stazi a dio prihoda koji ostvarimo ćemo donirati Sankaškom savezu Kantona Sarajevo koji jedini brine i održava bob stazu. Uveliko teku pripreme za ovu nesvakidašnju trku koju smo nazvali Disco Bob Race jer ćemo osvijetliti stazu svjetlosnim efektima, trkači će nositi interaktivne svjetleće narukvice i fitnes odjeću osamdesetih. Znači sport i zabava!

Foto: Jadran Čilić, Bob staza na Trebeviću

Uticaj na trail trčanje u BiH i regionu

Ponosna sam što smo prije 6 godina hrabro ušli u organizaciju prvog JUT-a i tako otvorili vrata trail trčanju u Bosni i Hercegovini.

Danas imamo nekoliko sličnih takmičenja i pojedinačnih trail trka tako da formiramo trail ligu. Jačaju lokalni timovi koji okupljaju trail trkače. Inicirali smo saradnju s Atletskim savezom Bosne i Hercegovine u cilju afirmacije trail trčanja i organizacije kvalifikacijskih trka za učešće na Svjetskom prvenstvu u trail trčanju.

Puno je postignuća iza nas koja su ostavila neizbrisiv trag u razvoju trail trčanja u našoj zemlji, a vjerujem da su inspirisala neke nove inicijative i prakse i u regionu.

Više žena u trail-u

Vjerovatno znaš da ja tu statistiku ažurno pratim i da mi je jako važna jer osim što organizujem JUT, pišem o trčanju za druge medije i uređujem blog “Trčim jer štrčim” pa imam priliku promovisati žene u sportu i masovnije učešće žena na trkama.

Statistika JUT-a je na našoj strani jer bilježimo porast u generalnom odzivu a onda i broju trkačica na našim trkama.

Svaki put kada sam recimo na nekoj trci Svjetskog kupa, obratim pažnju na tu statistiku i moram reći da tu ne zaostajemo za njima. Od ukupnog broja učesnika na prošlogodišnjem JUT-u, 36,6% su bile žene. Najzastupljenije su na Mini Trailu, čak 46,4%. Na Midi Trailu ih je bilo 38,4%, na Maxiju 29%, a na Ultri 22,4%.

Kada gledamo zastupljenost domaćih trkačica, ona kontinuirano raste, a na Ultra Trailu smo prošle godine imali i najmlađu BiH ultrašicu, Sofiju Vušović, koja je imala svega 18 godina kada je finiširala na trci na 104 km ili 2017. godine, najstariju domaću finišerku na najdužoj stazi, pedesetdevetogodišnju gospođu Bosiljku Bokan – obje iz AK Kozarska Dubica.

To su sve pokazatelji da radimo pravu stvar i da ne trebamo žaliti vremena i truda uloženih u sva postignuća koja su za nama te da s istom energijom trebamo ući u nove izazove.

Foto: Sanja Kavaz, privatna arhiva

Kad već govorimo o ženama, pomenuću i to da trku organizacijski iznese veći broj žena nego muškaraca što je jednako bitno jer se ovdje radi o osnaživanju žena i u domenu organizacijskih vještina. Jako sam ponosna na taj podatak i hvala ti na ovom pitanju.  

Organizovati i voditi JUT je jako uzbudljiv izbor, ali i velika odgovornost

Ja to radim uz redovan posao od 9 do 5 što značajno limitira moje vrijeme posvećeno isključivo trci. Voljela bih da je to drugačije i da se JUT-u mogu posvetiti više ali za sad je tako.

Kako uskočiti iza kulisa?

Mi svake godine tražimo 100-ak volontera za organizaciju trke. Divni su to ljudi, dugujem im veliku zahvalnost.

Osim domaćih volontera, dođu nam i prijatelji iz susjednih zemalja da volontiraju, neki od njih jedan dan volontiraju, jedan dan trče! Pa zamisli koliku ljubav moraš imati prema trčanju i trail zajednici da se angažuješ u tolikoj mjeri.

Uskoro otvaramo i prijave za volontere tako da oni koji žele biti dio našeg tima, mogu se prijaviti putem poziva ili nam pisati na info@jahorinatrail.com.

Koliko je izraslo drveće pobednika i prijatelja prvog izdanja trke? Da li JUT i dalje raste? 

Aleja pobjednika i prijatelja JUT-a je sjajna ideja koja je sad u fazi koja iziskuje ozbiljne intervencije. Tačnije, moramo je izmjestiti na novu lokaciju i osigurati kontinuiranu brigu o ovim stablima pa se nadam da ćemo zajedno s Olimpijskim centrom Jahorina i Šumskim gazdinstvom Jahorina iznaći kvalitetno rješenje za nju.

Što se tiče samog JUT-a, on kontinuirano raste. Prošle godine smo zabilježili porast u broju učesnika od 13,6%. Naš domaćin, Olimpijski centar Jahorina je pokazao veliki interes da nas podrži, Turistička organizacija Jahorine takođe. Osim prirodnih ljepota, promovišemo kulturno, graditeljsko i olimpijsko naslijeđe pa nam je i ove godine Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine specijalni partner projekta

Foto: Jadran Čilić, Baščaršija

Šta čekaš? Prijave su uveliko otvorene!

Imamo već preko 100 prijavljenih učesnika, mada sad očekujemo najveće interesovanje. Ove godine smo kasnije otvorili prijave nego obično jer smo osnovali novo udruženje Balkana Outdoor koje preuzima organizaciju JUT-a, malo smo mijenjali staze što je sve uzelo dosta vremena.

Sad kreće kampanja i promocija, pa ćemo tako na 100 milja Istre imati štand i tradicionalno se družiti s trkačima, pa će se svi koji dolaze tamo moći direktno informisati o stazama i platiti startninu.

Takođe, moram reći da se i ove godine trkači iz Srbije mogu javiti Zoranu Prekogačiću iz Novog Sada (povezaćemo ih ako ne znaju o kome se radi) koji za nas prikuplja uplate za JUT kako bi učesnici imali što manje troškova transakcija. Prijave se vrše na sajtu

Prošle godine smo imali 100-ak trkača iz Srbije, isto toliko iz Hrvatske! Nadamo im se i ove godine, u još većem broju!

Hvala Sanja! Vidimo se poslednjeg vikenda jula, na Jahorina Ultra Trail-u!

Maraton Stazama Branka Ćopića 2019.
4. Timočki maraton – trka kroz istoriju!
Tags: , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed