TriatlonVesti

Nišlija postavio novi svetski rekord za Lamanš triatlon

1 komentar

DOVER-HEIDELBERG, 06-11. septembar 2014 – Angikar Saša Đorđević iz Niša, četrdestetrogodišnji član Šri Činmoj Maraton Tima iz Niša, postavio je novi svetski rekord za najduži Lamanš triatlon na svetu ukupne dužine 742km.

Distancu od Dovera u Engleskoj do Hajdelberga u Nemačkoj on je prešao u vremenu od 5 dana 6 sati i 17 minuta (06.septembar u 5:05h po engleskom vremenu – 11. septembar u 12:23h). Saša je prvo preplivao Lamanš dužine 35 km potom vozio bicikl 580 km a zatim trčao 3 maratona dužine 127km.

Dosadašnji rekord star 4 godine je bio u vlasništvu Vasanti Nemiz i iznosio je ukupno 421km (plivna dužina Lamanša je 35 km, bicikl 300km i trčanje 2 maratona 84,4km).

Inače jedno malo poređenje, Sašin poduhvat je za 25 km plivanja i 40km bicikle duži od distance za trodupli ironman triatlon.

Kada sam pre 4 godine prvi put preplivao Lamanš osetio sam da to nije kraj mojih mogućnosti. U želji da saznam gde su granice nemogućeg odlučio sam da pokušam nešto još ekstremnije. Lamaš triatlon mi se činio kao dobra ideja jer je to skup 3 različita sporta u eksrtemnim dužinama. Trenirati za svaku od ovih disciplina samo po sebi je veliki izazov, a izvesti sve zajedno u ovoj dužini sa samo 2-4 sata spavanja dnevno je ogroman izazov.

Ja zaista verujem da ne postoji limit našim dostignućima i da je on tamo gde ga mi zacrtamo u našem umu. Iako sam potpuni amater u plivanju kao i biciklizmom, verovao sam da mogu da ostvarim ovaj naizgled nemoguć poduhvat. Velika pomoć su sam dobio koristeći tehnike koncentracije, vizualizacije i meditacije koje sam naučio od učitelja yoge Šri Činmoja a koje praktikujem već 24 godina. Koristeći ove tehnike, uspeo sam da doprem do izvora energije koji se nalaze duboko u nama i da ih iskoristim za ovaj veoma težak poduhvat.

Za preplivavanju Lamanša od Engleske (Dover) do Francuske (Kale) trebalo mu je 18h41min što je 43min brže od mog prošlog preplivavanja 2010. Plivanje je po najstrožim pravilima CS&PF-a, što znači da je od opreme na sebi mogao da ima samo kupaće gaćice, običnu plivačku kapicu i naočare. Preplivavanje je pratio brod i zvanični sudija iz asocijacije koja nadgleda i verifikuje rezultate i ispravnost.

Plivaču pri tome nije dozvoljeno da dodirne brod već mu se hrana i napici spuštaju u vodu pomoću kanapa ili štapa sa držaljkom. Temperatura vode je obično oko 16 stepeni, mada je ovog leta bila toplija čak do19C, što je jedan od najvećih izazova za plivače kao i jake struje u moru koje otežavaju plivanje.

Tako je Saša umesto uobičajenih 33, kilometara morao da pliva 35 kilometara što mu je produžilo plivanje za sat vremena jer zbog struja nije mogao da završi plivanje na najkraćoj distanci između Engleske i Francuske.

Posle 4,5h sna nastavio je sa vožnjom bicikle kroz Francusku, Belgiju, Holandiju i Nemačku sve do Hajdlberga u ukupnoj dužini od 580km.

Iako je polovina staze bila prilično brdovita najveći izazov nisu bila ni brda ni distanca već logistika koja prati ovaj event. Staza prolazi kroz stotine malih mesta sa puno semafora i raskrsnica. Pratiti rutu koju ste zacrtali da pređete na mapi i to sprovesti u realnosti je veliki izazov na kome se gubi ogromno vreme i energija. Bez ovih komplikacija moguće je preći mnogo veće distance ali ovako ja sam uspeo da pređem oko 240km dnevno uz samo 3-4h spavanja.“
Zadnja faza je trčanja 3 maratona što bi se po Sašinoj atletičarskoj prošlosti očekivao da bude najlakši deo, ali kako kaže ispalo je najteže.

U prošlosti sam se mnogo godina bavio atletikom, trčao sam gomile maratona i ultra maratona. Najbolje vreme na maratonu mi je 2h41min a najduži ultramaraton je trka je 1000 milja (1609km) koju sam istrčao za manje od 15 dana kada sam trčao po 110km dnevno. Iako mi trčanje u krvi, za njega sam se ovaj put najmanje spremao za ovaj poduhvat. Razlog je moja trenutna težina. Naime, da bi mogli da zaštitite svoje unutrašnje organe od ektremno hladne vode koja je kad sam prošli put plivao bila 16 C, morate da dodate na kilaži kako bi imali dodatne količine masti koje služe kao termo izolacija na telu.

 

Hipotermija je gavni razlog zašto često moraju da plivače u bunilu izvlače na brod i prekidaju njihovo preplivavanje Lamnaša. Moja kilaža od 98kg je idealna za Lamanša ali je ubitačna za trčanje. Ona stvara ogroman pritisak na kolena i stopala. Dok sam trčao 3 maratona tj 127km stvorili su mi se ogromni bolni žuljevi koji su me jako mučili i usporavali. Morao sam da kombinujem brzo hodanje sa trčanjem i da skratim odmore. Za ovih 127km mi je trebalo 34h a planirao sam da ih pređem za jedan dan.

Šta planirate dalje?

Nisam još odlučio. Zasada mi padaju na pamet dve stvari: preplivavanjae Lamanša u oba smera ili uspon na Monteverest što najviše zavis od finansija. Već sam se bavio alpinizmom i ispenjao sam neke od najviše vrehove evrope kao i neke vrhove preko 6000m u južnoj americi. Svakako će biti nešto „nesvakidašnje“.

Sašu je pratio internacionalni tim pomagača i posmatrača/sudija, 4 na brodu i 3 na bicikli i trčanju. Troškovi cele organizacija i izvođenja koštali u oko 7,000 evra što je Saša potpuno sam finansirao.

Celu svoj poduhvat posvetio je miru u svetu i međunarodnoj manifestaciji Trka Mira (www.peacerun.org) čiji je on jedan od organizatora i koja se se ove godine u oktobru završava u Beogradu.

Angikar Saša Đorđević je u privatnom životu uspešan biznismen. Vlasnik je prodavnice, proizvodnje i veleprodaje zdrave hrane „Beyond“ koja je jedan od lidera u polju zdrave i organske hrane na Balkanu. (www.beyondhealthfood.com, www.zdravahana.com)

DODATNE ČINJENICE:

Lamanš je do sada preplivalo manje od 1200 ljudi, što je oko 3 puta manje nego što ih se uspelo Mont Everest. Samo oko 8% plivača koji pokušaju da preplivaju Lamanšt to uspeju iz prvog pokušaja. Samo oko 100 ih je preplivalo dva puta. Angikar Saša đorđević je prvi državljanin sadašnje države Srbije koji je to uspeo da postigne po pravilima i nadzorom nadležnih međunarodnih tela koja se bave organizacijom i nadgledavanjem preplivavanja Lamanša CS&PF: Channel Swimming and Piloting Federation i/ili CSAltd: (Channel Swimming Association).

Do sada je u svim bivšim Jugoslavijama samo 6 osoba isplivalo Lamanš a gotovo svi su bili iz bivših republika osim dvojice koji su rodom iz Srbije. Bojan Cingi je 1995.god preplivao tada kao državljanin jugoslavije. On je danas je državljanin Kanade. Boris Mavra je takođe rodom iz Srbije i emigrirao je u Englesku devedesetih. On je 2009. god kao državljanjin Engleske prvi put preplivao Lamanš a potom još 3 puta. Boris Mavra je bio jedan od Sašinih pomagača na brodu.

Tekst je preuzet sa sajta City of Niš. 

Zašto izvršni direktori trče maraton?
Ironman 70.3 – Zell Am See

Povezani članci

1 komentar. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed