Vesti

Brooks sprema personalizovanu patiku za svakog trkača!

Nema komentara

Potraga za savršenom patikom zna da bude prilično dugačak proces i često se dešava da ma koliko bili upućeni u svoj način gaženja i kupovali patike koje su prilagođene istom, na kraju se ispostavi da ne odgovaraju. S tim u vezim tehnološki tim Brooks-a zajedno sa partnerima Superfeet-om i HP-om radi na ostvarenju sna brojnih trkača, a to je patika stvorena za svakog trkača pojedinačno.

Šta to znači? To će biti patika koja će se prilagođavati biomehanici trkača.

FitStation konstruisan od strane HP-a predstavljaće stanicu u prodavnici koja kombinuje 3D skeniranje stopala sa analizom hoda i mapiranjem pritiska kako bi stvorila cipele koje se savršeno uklapaju za trkača. Važno je napomenuti da cilj ovde nije da se isprave mane stopala, već da se jednostavnom analizom utvrdi na koji način treba napraviti patiku koja bi savršeno odgovarala trkaču.

Evo kako bi to funkcionisalo:

Počinjaće se popunjavanjem profila osnovnim informacijama: ime i prezime, težina, visina itd. Zatim bi trkač šetao bos tri koraka, a sistem bi analizirao hod, kretanje zgloba i pritisak stopala. Zatim, jedna noga bi bila stavljena na staklenu kutiju, a onda bi  FitStation skenirao svaki deo stopala kako bi uradio kompletni 3d snimak, a zatim dao osnovne statistike kao što su dužina i širina svakog stopala, raspodelu težine pri gaženju, pritisak tokom gaženja itd… Ceo proces trajao bi otprilike 10 do 15 minuta.

Na kraju, vaša lična FitStation analiza dala bi procenu kako treba da izgleda patika za vas i vi je na licu mesta poručite i čim bude izrađena stizala bi u vaš dom. Zvuči strava, zar ne?

Realizacija ovog zanimljivog projekta zakazana je za jun 2018., te ćemo pratiti kako će taj proces izgledati u praksi i da li je moguće ostvarenje vizije da svaki trkač ima personaliziovanu patiku. Naravno, ovaj mehanizam rezervisan je za SAD i videćemo za koliko godina bi mogao doći kod nas, bilo bi lepo čim pre 🙂

*Tekst nastao inspirisan sajtom www.runnersworld.com 

Trčanje je STRAVA – deveta nedelja iza nas!
Ako ste trčali BGD polumaraton, imate sjajan popust za DuRun10k
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed