Sećate li se ove slike?

da ne mozdaSvi smo jednoglasno pričali da trkači treba da neguju doček srednjim delom stopala i po svaku cenu izbegavaju doček na petu. Smatralo se da dočekom na petu povećavamo stres na koleno, kuk i umanjujemo celokupnu mehaniku trčanja.

Izgleda da nismo bili (sasvim) u pravu.

Pročitaj više: STILOVI DOSKOKA

Evo šta nova istraživanja pokazuju

Do sada je najpopularnija bila studija iz  Medicine and Science in Sports and Exercise (3.) koja je pratila koliko način doskoka ima veze sa povredama. (50% više povreda kada se dočekujete na petu).

Problem sa njom bio je u tome što su svi učesnici studije izjavili da im je prirodni doček na sredinu stopala. Dakle, trčali su suprotno svojoj prirodnoj mehanici i povređivali se.

Ne protiv sebe

Veoma ubedljiva studija (Masaučutes 1.) je dokazala da nevezano za tačku dodira, pritisak pri dočeku ostaje isti, suštinska razlika je samo gde se ta sila posle udara sporovodi:

  • Doček na srednji deo stopala udar silu sporvodi na skočni zglob, i list a umanjuje udar na koleno
  • Doček na petu, silu sprovodi na koleno, a umanjuje na zglobove i listove.

Dakle – niko ne prolazi besplatno :)

šta?

šta?

Doček na petu je efikasniji za početnike

Kada hodamo – na šta se dočekujemo prvo? Na petu.

Ova asocijacija je bila uvod u studiju koja se bavila efikasnosšću trčanja kod različitih načina doskoka i utvrdila da je pri malim brzinama trčanja doček an petu efikasniji i do 53% .

Koje su to male brzine? Pa zapravo prilično visoke za početnike, sa tempom. oko 4:43 m/km .

Okej a gde počinje da biva važno kako se dočekujemo? Tranziciona tačka nastupa tek oko 3:59 min/km kada tehnika doskoka počinje da igra ulogu u opštoj efikasnosti trčanja.(2)

Dakle, nije čudo što rekreativci često počinju sa petnim gazom, i tek kasnije ili nikada ne prelaze na doček srednjim delom stopala.

Zaključak

Sem kod zaista velikih trkačkih brzina (sprint, na nivou rekreativaca) doček na petu, vam neće povećati šansu od povreda dokle god vam dolazi prirodno. Ovo je ključna reč, i podrazumeva da slušate vaše telo. Kako ono potrči prvi put, to vam je optimalna tehnika na datom nivou spremnosti.

Trkači sa neutralnim  svodovima, širokim prednjim delom stopala i jakim listovima će se prirodno sami prebaciti na srednji deo stopala, ukoliko niste među njima ne očajavajte. Pazarite patike sa dovoljnim nivoom amortizacije i bićete okej :)

Članak prilagođen sa teksta na competiror running

1.Hamill J, Allison H. Derrick G, et al. Low­er extremity joint stiffness characteristics during running with different footfall patterns. European J Sports Sci. Oct 15, 2012.
2. Ogueta-Alday A, Rodríguez-Marroyo JA, García-López J. Rearfoot Striking Runners Are More Economical than Midfoot Strikers. Med Sci Sports Exerc. 2013 Aug 30. [Epub ahead of print]
3. Daoud A, Geissler G, Wang F, Saretsky J, Daoud Y, Lieberman D. Foot strike and injury rates in endurance runners: a ret­rospective study. Med Sci Sports Exerc. 2012;Jul;44(7):1325-34.