Trkači reporteri

Ultramaraton na Adi: trka i utisci

28 komentara

Svanulo je hladno subotnje jutro, 13. marta. 2010. godine. Ultramaratonska trka na 100 km koju organizuju ARK Eko maraton, Radio Beograd 202 i JP Ada Ciganlija upravo počinje u ovom trenutku, u 8 časova. na stazi pored Savskog jezera u blizini restorana „Na kraj sveta“. Ultramaratonci su već juče, u petak, doputovali u Beograd, odmorili se i spremno su dočekali ovaj trenutak. Manifestacija o kojoj ste imali prilike da čitate na našem sajtu, ali i da pratite u drugim medijima je prvi ultramaraton koji se trči na zadatu dužinu od 100km. Uporedo sa ultramaratonom su planirane i prateće aktivnosti poput Novinarske trke izdržljivosti i Svetskog prvenstva u kuvanju kačamaka.

Staza je u odnosu na planiranu produžena za oko 40m, da bi se celom svojom dužinom trčalo po asfaltnoj podlozi, trkači se kreću biciklističkom stazom do skretanja za pešačku stazu, a dalje trče njome prema slici. Nadam se da nova staza ultramaratoncima neće napraviti poteškoće, a znam da meni neće. Prvobitno je planirano da se ta krivina malo ispravi prelaskom preko trave, ali zbog snega je odlučeno da se uradi na opisani način.

Za novinarsku trku izdržljivosti sam se i lično pripremao, pa me očekujte za sat-dva na stazi. Organizator je dao novinarima slobodu da sami odluče kada će startovati, što je pravi pogodak za trkače- spavače. Svako ko ima makar jedan objavljen članak se kvalifikuje kao novinar i dobrodošao je na ovu trku. Pošto znam da će na Adi biti dosta novinara, pozivam ih da se prijave, uzmu broj i trče!

Posle ili u toku trke ćemo malo proveriti kako se kuva kačamak i degustirati ga na licu mesta. S obzirom da ultramaratonci mogu u bilo kojem krugu zastati i jesti, piti, odmoriti se ili dobiti masažu, pokušaćemo da dobijemo njihove utiske u tim trenucima, kada se nalaze pored staze.

Utisci posle trke

Vratili smo se sa trke i prvi utisak: sjajno. Ultramaratonci su nas oduševili, svih 17 njih koliko je startovalo u 8:45 ovog hladnog subotnjeg jutra. Sva sreća što imamo meteorološke informacije iz prve ruke od našeg drugara Nedeljka Todorovića koji je najavio i višu temperaturu, što se i desilo. U ime sajta Trčanje.rs na novinarskoj trci izdržljivosti učestvovali smo Ana Milivojević i ja. Nismo bili najbrži, niti najizdržljiviji, ali važno je učestvovati.

Prijavili smo se sa drugim novinarima, kako je ko pristizao. Organizator trke me je iznenadio poklonom u obliku oficijalne majice Maraton Maratona sa mojim imenom i prezimenom i godinom rođenja. Šta da kažem, osim- Hvala ti Bobane! Pre starta ekipe Trčanje.rs, iskoristili smo priliku da popričamo sa kolegama iz redakcija prisutnih na događaju i našim starim drugarima. Obećali smo da nastavimo druženje sa njima nešto kasnije i započeli našu trku. Krenuli smo da istrčimo 11 krugova, što predstavlja nekih 23 km. Startovali smo pored Anje Samardžije i davali joj podršku na njenom planu da istrči 100km.

Kilometri su se nizali, sunce nas je obasjalo i ovih 23km nam nije predstavljao veliki napor. Pored starta smo imali hranu i piće, a tu su bili i kolege novinari i naši navijači. Motivacije nije falilo, dan je bio kao stvaren za trčanje, jedino je blag vetar malo smetao trkačima na delu staze po sredini Ade. Od svih novinara, ubedljivo je najizdržljiviji Milan Ostojić iz Grocke, koji je predstavljao Večernje Novosti. On je istrčao nešto više od 43km, bez vidnog umora.

Preliminarni rezultati

Ultramaratonska trka na 100km

 1. Dimov Zoran, 100km, 8:55:30
 2. Arsić Aleksandar Namitaba, 100km, 9:12:00
 3. Stefanović Nebojša, 100km, 10:02:36
 4. Đorđević Boban, 100km, 10:45:07
 5. Erdeljanović Miloš, 100km, 12:15:46
 6. Samardžija Anja, 77km 145m, 10:16:40
 7. Ivanović Nenad, 72km 975m, 10:41:40
 8. Pap Franjo, 62km 550m, 8:04:50
 9. Rakić Aleksandar, 62km 550m, 9:54:10
 10. Lehtla Reigo, 52km 125m, 5:54:10
 11. Ludaić Sebastian, 50km 050m, 5:28:33
 12. Rafai Gustav, 50km 050m, 5:53:08
 13. Cvetković Branislav 43km 785m, 6:29:00
 14. Čanji Luka, 29km 190m, 2:00:25

Ultramaratonska štafeta na 100km

 1. Šri Činmoj maraton tim (6 članova) 100km, 10:08:42

Novinarska trka izdržljivosti

 1. Ostojić Milan, 43km 785, 4:42:11
 2. Milivojević Ana, 22km 985m, 2:48:25
 3. Vujičić Igor, 22km 985m, 2:48:25
 4. Ćirić Dragan, 20km 850m, 1:37:43
 5. Pantović Boban, 16km 680m, 1:53:06

Kompletna konačna lista rezultata sa vremenima se još sumira i čim mi budi dostupna, objaviću je na ovom mestu.

Ne smem da zaboravim ni takmičenje u pripremanju kačamaka, koji se pravio i degustirao pored starta na nekoliko načina. Njegov miris i ukus je primamio okupljne novinare i posmatrače. Veoma su ukusna bila i vegeterijanska jela koja su pripremali osoblje restorana Lila, koji su okrepljivali ultramaratonce i druge trkače.

Fotografije možete da pogledate u našoj Fejsbuk galeriji, a pored njih pogledajte i par slika na Flickr-u.

Ko nije danas bio na Adi, dobiće neopravdani, a svima vama zakazujemo sastanak – Zajednički nedeljni trening – na starom mestu u Havani već sutra, u nedelju, 14. marta u 10h. Dođite da trčimo zajedno!

Foto 1: Na stazi ultramaratona – Maraton Maratona 2010 – Beograd, Ada Ciganlija. Foto Vuja
Foto 2: Kuvao se i kačamak na veliko, svi smo imali prilike da ga probamo…

Trčanje.rs na poslednjem kolu Zimske lige Lagvić u Hrvatskoj
Uskrs u Beču 2009: Sjaj bečkog maratona

Povezani članci

28 komentara. Leave new

 • Trka je bila uspešna, trkači zadovoljni, a vreme pogodno za trčanje. Pogledajte kompletan izveštaj sa mnoštvom fotografija i video zapisa sa današnjeg ultramaratona.

  Odgovori
 • coool!? deluje da je bas bilo dobro! i trka a verujem i kacamak? : )
  SVAKA CAST Anji!!!

  Odgovori
 • Izuzetno lepa trka, prijatna atmosfera na stazi i oko nje. Prava je šteta što nije više trkača učestvovalo, pa makar u novinarskoj trci izdržljivosti. Tu bih napomenuo i Kamber Dragana koji je trčao samnom nekih 13-14 krugova, ali nije uzeo starni broj, pa samim tim nije ušao u rezultate.
  Vreme apsolutno nije pogodovalo za ultramaraton 100km. Na startu je bilo -1C, a sneg je baš počeo da veje oko 8:15. Da start nije kasnio, verovatno bi imali i par slika sa ekstremnim uslovima za ultramaratonsko trčanje.
  Sa svojih 50km sam zadovoljan, dobro je išlo do 33-34km, kada sam napravio pauzu od 15 minuta zbog presvlačenja. Naime, kada se sunce probilo između oblaka postalo je isuviše toplo u šuškavcu i počeo sam se preterano znojiti i gubiti tečnost. Međutim posle presvlačenja i povratka na stazu nikako nisam uspevao da uhvatim pravi ritam. Negde oko punog maratona (42km) doneo sam odluku da je 50 lepa, okrugla cifra i da ću nakon 50km završiti trku. Kada ne ide ne treba forsirati, posebno sam se bojao prehlade zbog vetra. Tek je početak sezone, ne bi valjano na samom početku bolovati.
  Ovde moram da ispričam anegdotu sa mojim klubskim drugom Gustikom. U 22-om krugu ga sustižem i razmišljam kako da mu kažem da ću ja završiti nakon 50km, a da to njega ne poremeti u nameri da istrči svih 100km. Ovo sve pričam iz razloga što su to vrlo bitni psihički momenti u ultramaratonskom trčanju, da ti je lakše kada znaš da imaš još nekog svog bliskog na stazi. Zato sam i na početku rekao da je šteta što recimo nije bilo bar 50 trkača. Drugačije je kada si sam, nekako se boriš sam sa sobom, a kada imaš oko sebe još trkača, uvek si pored nekoga, ideš snjim krug-dva, itd. Uglavnom, prilazim ja Gustiki u mom 22-om krugu i kažem:
  – Gusti ja još imam dva kruga!
  A Gustika me pogleda, zenica mu se raširi, a oči odaju oduševljenje, skida rukavice i kaže:
  – Evo ruke, svaka čast i ja sam na to mislio da istrčim 50km, sad sam u 21-om krugu.
  Nisam verovao da ću toliku radost izazvati kod njega, poklopilo se da smo obojica isto razmišljali i doneli istu odluku.
  Nakon trke uživao sam u društvu i prijatnom ćaskanju sa Vujom, Anom, Ćirom, Srećkom, Kamberom i Gustikom. Uz vegetarijanske specijalitete (ono nešto sa karfiolom je bilo izvrsno) i kačamak nadoknađivao sam izgubljenu snagu i energiju i uživao u svom rezultatu 50km-5:28:33
  Na kraju moram odam priznanje i čestitku Anji Samardžiji koje me je oduševila svojim nastupom, željom, voljom, motivacijom da istrči što više. Mislim da je ona moralni pobednik ultramaratona!

  Odgovori
 • E drustvo ,trka je bila fenomenalna… sve pohvale za gospodina Bobana i organizaciju… HVALA svima koji su bili tamo i pruzili podrsku svima nama … juce sam bila srecna a danas sam presrecna :)))HVALA jos jednom

  Odgovori
 • Tako je Sebo, Anja je zaslužila sve pohvale. Drago mi je da smo Ana i ja makar malo bili uz nju na stazi i pored nje, a drago nam je bilo da upoznamo i ekipu koja ju je bodrila… svakako će se o Anji Samardžiji čuti još… nismo sve ispričali što smo naumili…

  Odgovori
 • Pored svih ovih kometara izuzetno je bitno naglasiti pozitivnu atmosveru koja se mogla osetiti tokom na stazi i oko nje. Za 7-8 sati koliko sam proveo sa maratoncima i organizatorima žao mi je jedino što nisam došao na sam start trke da što duže uživam u ovom događaju. Posebno bih izdvojio pored Ana i pobednika Dimova njegovo ponašanje i na stazi i van nje. Sportista u svakom pogledu. Čestitke učesnicima i organizatorima.

  Odgovori
 • Cestitke za moralnog pobednika:)

  Odgovori
 • svaka cast !

  Odgovori
 • Prijatno i lepo – pozitivno. Puno mladog i lepog sveta.

  Odgovori
 • Start ove trke je sigurno poseban i nesvakidašnji. Šteta što nemate neku fotografiju kako je starešina hrama st. Đorđa pokropio učesnike i dao blagoslov za početak ove trke.

  Odgovori
 • Drago mi je da je ekipa uspešno organizovala po svemu sudeći ozbiljnu manifeaciju. Žao mi što mi poslovne obaveze nisu dozvolile da se i ja oprobam u stotki. Uz čestitke za organizaciju i medijsku prezentaciju, Boki znaj da očekujemo tvoju pomoć u realizaciji našeg „ultraplaninca“…

  Odgovori
 • Nasa draga Anja je nadvisila mnoge dugogodisnje takmicare…zaista nemam reci…
  Veliki pozdrav svima,a narocito Anji-ultramaratonki

  Odgovori
 • Da se zna svetska prvakinja u pripremanju kačamaka za 2010 godinu je nutricionista – Mara Đurić sa varjačom u ruci i plavom vanglicom.

  Odgovori
 • Ja sam ot Sydneya Citya, cytam swe Maraton maratona i to dobro da bio. Otlicno. 2011. and ja + 3.

  Odgovori
 • Reigo Lehtla
  mart 18, 2010 21:37

  Dear Boban,

  That is a nice run, I think you should do some effort to turn it into an international event.
  Ultrarunners are quite specific segment out of runners, there are not a lot of ultraruns organized and for sure they’ld find out about this competition.
  Try to get some information up into the web in English! Serbia is opening to the rest of the world now and low-cost airlines are about to start flights here, think about that..

  Organization-work, track and weather were all ok. I think, the original time was to organize it in December, right? That sounds too crazy to me, I hate to run if it is below zero, shirt gets wet and freezes… Have run two marathons in winter and had to interrupt one of them because of freezing.
  You did not used chips (Championchips or SI chips for example) but recorded laps manually – this is due to the financial reasons, right?

  I did not came to compete to this run actually, I am in the middle of training cycle for the Belgrade marathon, so intention was not to hurt myself but to do very long and aerobic run. This is what I did. I have run at one ultramarathon before – that was in 2006 in Tallinn. Time control was 12h and I scored 100,9 km at this run (targeted 100 km), also about 20 marathons by now.

  My main sport is actually rogaining, this is ultralong orienteering where you get 24h and map and your task is to visit as many control points as possible.
  This is much more exciting than just running around, also it does not hurt so much since you are moving on landscape but running is a good training for that.
  Interesting cultural touch was to get blessed by orthodox priest before the start 🙂

  Regards,
  Reigo

  Odgovori
 • U ime svih ljubitelja kačamaka, zamoliću Sanju da nam pošalje okvirni recept za ovu ultramaratonsku poslasticu. Možda nije loša ideja da je prevedemo i na engleski, kako bi je Evropa što pre prihvatila :)))
  Meni je kačamak bio mmmm… mljac!

  Odgovori
 • Milane, moram da dopunim onu tvoju konstataciju o kačamaku – iz najave trke. Ne da smo jedinstveni po kačamaku na trkama u Evropi već je to samo po sebi bio poseban spektakl – na desetine ljudi stajalo je u redu za repete. Verovatno je ukus mnogih pogođen ili što vicešampion reče: bez njega (njegovog kačamaka) može samo onaj ko ga nije probao. Put je pravi – S KAČAMAKOM U EVROPU! – na duge staze.

  Odgovori
 • Vujo,
  Ja sam ga samo konzumirala. Verovatno će se majstori javiti – pozvala bi ih i ja.

  Odgovori
 • Boban Pantovic
  mart 26, 2010 14:14

  Evo recepta za kačamak:
  U lonac ili šerpu zapremine 5 – 6 litara naliti 3 litra vode i zagrevati do ključanja. U ključalu vodu sipati kukuruzno brašno 5 čaša od jogurta 200ml = 125 – 130 gr brašna (subotička mlekara ima čaše te zapremine ostali proizvođači su prešli na pakovanja 180ml) sipano brašno će ostati na površini vode varjačom ga poravnajte bez mešanja. Okrenete varjaču naopačke – naglavačke i poravnatu površinu brašna izbušite na 5 – 8 mesta smanjite „vatru“ na najmanje ili ukolio kuvate na smederevcu posudu pomerite da ne pokipi. Na laganoj „vatri“ kuvati – napominjem bez mešanja 70 minuta. Posudu s ukuvanim brašnom skloniti sa „vatre“ i mešati ga klasičnom oklagijom bez rukohvata ili mikserom. Mešati dok sve grumuljice brašna ne nestanu.
  1.Ko preživi mešanje može dobijenu smesu osoliti i tako je jesti – posna variajnta.
  2.Ista posna varijanta može biti i ukoliko u tu smesu dodate margarin ili maslinovo ulje sa raznim začinima (kim, đumbir, čili zavisno od ukusa).
  3.Ukoliko želite slatku varijantu izmešanoj masi dodajte med,džem, marmeladu ili neki krem.
  4.Zanimljiva je variajnta i sa čokoladom.
  5.Tradicionalna varijanta. Dok se još kačamk krčka na šporetu u drugu posudu zagrevamo kajmak s pavlakom i isitnjenim sirom. Sve to zagrevamo dok se ne sjedini a zatim po želji dodamo u pre toga izmešan ili umiksan kačamak.
  Sve se to servira sa kiselim mlekom, jogurtom, pavlakom ili presnim mlekom.
  Napomena: Kad kupujete brašno pokušajte da nabavite brašno od celog zrna kukuruza, jer brašno i palentu koje najčešće kupujemo u trgovinama su nus proizvodi u proizvodnji komponenata za pivsku i konditorsku industriju. Evo mejla jednog od proizvođača brašna od celog zrna kbrasnoczrno@gmail.com
  Na zadatu temu sve se ovo da nagraditi. – Izvolite na potezu ste!

  Odgovori
 • Hvala, Bobane, super recept! Zaslužuje da se nađe u obliku posebnog članka, na primer: ultramaratonski kačamak 🙂

  Odgovori
 • Pa, vi to stvarno pravite kačamak, ja sam mislila da se zezate. Bravo – šta reći. Proslediću kevi recept na aipp (analizu i praktičnu proveru).

  Odgovori
 • Recept danas testiran – neverovatno svi oduševljeni varijantom sa sirom a još kad se doda kiselo mleko… Do danas ja to nikad nisam želela da probam…

  Odgovori
 • Nemoj da se ljutite: – šta bi sa rialiti programom?

  Odgovori
 • Boban Pantovic
  april 5, 2010 21:24

  Rialiti programa će biti pripreme su u toku a uskoro bi trebalo da počne renoviranje objekata gde će se program održavati. Reč je o velikom JP, odnsono o njihovim ugostiteljskim i turističkim objektima koje bi kroz ovaj program prestavili javnosti.

  Odgovori
 • Ko se od učesnika ultramaratona na Adi plasirao za učestovanje u rialiti programu?

  Odgovori
 • Boban Pantovic
  april 5, 2010 21:45

  Svim učesnicima trke na Adi će biti ponuđen na potpis ugovor. Ovi učesnici su svojim ponašanjem i opšti utiskom u potpunosti se uklopili u naš projekat i u svakom pogledu ispunili naša očekivanja. Za sve učesnike producentska ekipa ima samo reči hvale. Preostale takmičare ćemo odabrati od učesnika predstojećeg Petrovdanskog ultramaratona (12 – 14 jula) u saradnji sa ARK Sopoćani i ostalim ARK iz Srbije. Želja nam je da u programu učestvuje više dama tako da ih i na ovaj način pozivam da uzmu učešće na pomenutom ultramaratonu kako bi se dogovorili o svemu.

  Odgovori
 • Boban Pantovic
  april 5, 2010 22:39

  Ultramaraton trka Maraton maratona je u segmentu informisanosti u mnogome ispunila naša očekivanja:
  – Što se tiče elektronskih media o ultramaratonu je izveštavalo 112 TV u Srbiji (sa KiM) i okruženju (BiH, CG, Makedonija, Hrvatska i Slovenija) od toga sve TV sa nacionalnom frekvencijom u Srbiji su izveštavale od 2 do 7 puta, što u brojkama iznosi 172 priloga – efektivno emitovano programa 5 sati 8 minuta 35 sekundi. Mnogi od ovih priloga su emitovani i putem satelitskog programa. U programima je učestovalo 12 člnova Organizacionog odbora i 16 ultramaratonaca.
  – Što se tiče radio programa o ultramaratonu je izveštavalo 26 radio stanica sa više od 110 priloga što ukupno iznosi 12 sati 20 minuta. U programima je učestovalo 7 člnova Organizacionog odbora i 11 ultramaratonaca.
  – Što se tiče pisanih media o ultramaratonu je izveštavalo 6 dnevnih listova sa 14 tekstova, u kojima su izjave dali 3 člana Organizacionog odbora i 5 ultramaratonaca.
  Pojavljivajući se u medijima nastojali smo da na što bolji način predstavimo atletsko rekreativni sport, tj. trčanje i da promovišemo ultramaraton i maraton sa našim epicentrom sajtom trcanje.rs.
  Nadamo se da smo na dobrom putu i da smo napravili dobar početak.

  Odgovori
 • Kako je ovo lepo ili primereno rečeno:“sa našim epicentrom sajtom trcanje.rs“. Što se mene tiče to je baš tako. Čim sednem za kopjuter prvo aktiviram vinjeticu trcanje.rs. Skoro da ne bi mogla da zamislim dan bez posete sajtu trcanje.rs.

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed