Trkači reporteri

6. Memorijalna trka „Dragutin Tomašević“

5 komentara

U subotu 29.05.2010. godine sa početkom u 18 časova u Petrovcu na Mlavi održala se šesta po redu „Memorijalna trka Dragutin Tomašević“.

U najkraćim crtama Dragutin Tomašević može da se opiše kao prvi srpski maratonac olimpijac. Učestvovao je na Olimpijskim igrama 1912. godine održanim u Stokholmu.  Od 62 trkača koji su startovali stigao je na cilj kao 37. sa vremenom od  2 h i  47 minuta.

Dragutin Tomašević se rodio u selu Bistrica desetak kilometara od Petrovca na Mlavi i sportski radnici i meštani iz tog kraja poslednjih godina se trude da obnove sećanje na prvog srpskog maratonca olimpijca i evo već šesti put organizuju trku u njegovu čast.

Tako je u njegovoj rodnoj Bistrici i Petrovcu na Mlavi organizovano više kulturnih i sportskih manifestacija u njegovu čast. Bistricu i Petrovac na Mlavi su posetili i članovi Olimpijskog komiteta Srbije koji su pored SO Petrovac i pokrovitelji ove sportske manifestacije. Ove godine je u centru sela Bistrica otvoren i Spomen dom Dragutina Tomaševića.

Nekoliko minuta posle 18 časova posle kratkog pozdravnog govora i programa koji su izveli najmlađi meštani startovala je trka na 10 kilometara, ili kako orgaizatori prezicno izjavljuju na 10.078 metara. Za trku je bilo prijavljeno 39 trkača i može se reći da su u trci učestvovali skoro svi najbolji dugoprugaši srbije u ovom trenutku. Pored njih startovalo je desetak mlađih sportista i veterana iz Petrovca a ostatak su činili veterani iz Kule, Novog Sada, Bora i Beograda. (neka se ne ljuti neko ako sam nešto izostavio). Među trkačima se našla i jedna devojka – triatlonka Ksenija Bodlović.

Trku je završilo 36 trkača a najbrži je bio Živanović Darko sa rezultatom od 31:08 tridesetak sekundi ispred drugoplasiranog Vukajlović Danijela.

Vreme je bilo više naklonjeno trkačima nego prošle godine, jer je bilo za koji stepen ’hladnije’ a sunce su zaklonili oblaci. Možda je sparina malo zadavala problema trkačima.

Kada je u cilj utrčao i poslednji trkač usledilo je proglašenje pobednika i uručenje medalja i pehara, a zatim su se svi trkači i organizatori preselili u restoran ’Lepeza’ gde se uz obilnu trpezu nastavilo druženje tokom narednih par sati.

Zamerka organizatorima je jedino u slabom medijskom oglašavanju ove zaista interesantne trke, koje je i rezulatovalo i slaboj posećenosti.

Fruškogorski maraton ili Kako pobediti sebe?
Ironman 70.3, a sad pauza…

Povezani članci

5 komentara. Leave new

 • Srećko hvala na ovim informacijama o trci. Ono što je još važnije pokrenuo si me da guglam o čoveku i evo šta sam našao na srpskoj Wikipediji. Veoma interesantno.

  Dragutin Tomašević je desetostruki pobednik maratonske trke Obrenovac – Beograd i prvi učesnik Kraljevine Srbije na Olimpijskim igrama 1912. godine u Stokholmu, Švedska.
  Rođen je u Bistrici kod Petrovca na Mlavi 20. aprila 1890. godine, a preminuo je od posledica ranjavanja u selu Rašanac kod Požarevca oktobra 1915. godine.

  Osnovnu školu završio je u Bistrici, trgovačku u Petrovcu na Mlavi, a 1905. godine preselio se u Beograd i zaposlio kao trgovac.

  Bio je član viteškog društva „Dušan Silni”, odličan gimnastičar, atletičar i učesnik svih takmičenja koje je organizovao Srpski olimpijski klub. Tako je 27. maja učestvovao na kvalifikacionoj maratonskoj trci u konkurenciji četrdesetak takmičara (mnogo manje nego na trci Obrenovac – Košutnjak 1910. kada je na stazi od 33 km startovalo 97 trkača, a samo 27 stiglo na cilj). Ovog puta trkači su uglavnom bili atletičari „Dušana Silnog”, vojnici, pripremljeniji od svojih prethodnika, a pobednik redov XVIII pešadijskog puka Dragutin Tomašević, stigao je na cilj posle dva časa i 52 minuta. Na taj način je stekao pravo da predstavlja Kraljevinu Srbiju na Petim olimpijskim igrama modernog vremena, održanim u švedskoj prestonici.

  Pored Tomaševića, Kraljevinu Srbiju je još predstavljao i Dušan Milošević u trci na 100 metara.

  U Stokholmu 1. jula 1912. godine od 92 prijavljena maratonca startovalo je njih 62, a plasman Dragutina Tomaševića obavijen je velom tajne (nije sačuvan zapisnik sa ove trke). Po nekim izvorima Tomašević je zauzeo 37. mesto sa dva časa i 47 minuta (zaostatak za pobednikom 11,54 sekunde), a taj plasman u brojnim dokumentima potvrdio je i Svetomir Đukić (osnivač srpskog olimpijskog pokreta). Naš drugi olimpijac u Stokholmu Dušan Milošević je mnogo kasnije pričao da je Tomašević tvrdio da su ga „neki pred Stokholmom svukli u jarak i držali dok ne prođu njihovi favoriti”.

  Zanimljivost vezana za Dragutina Tomaševića je da se 1909. godine trkao sa vozom i pobedio. Naime u to vreme vreme išao je voz, ćira, na relaciji Požarevac – Petrovac. Dragutin je pošao sa železničke stanice u Požarevcu zajedno sa vozom. Pretrčao je negde oko 40 kilometra i stigao u Petrovac pre voza gde ga je sačekao na železničkoj stanici u Petrovcu.

  Dragutin Tomašević je nakon olipmijade u Stokholmu, krenuo da se priprema za sledeće koje su bile zakazane za 1916. godinu u Berlinu. Međutim, oktobra 1915. godine biva mobilisan kao narednik. Ubrzo je teško ranjen u borbi sa nemačkom vojskom na brdu Bubanj kod Požarevca. Preminuo je u selu Rašanac, a sahranjen je u rodnom selu Bistrici u porodicnoj grobnici, zajedno sa svim svojim sportskim trofejima. U znak zahvalnosti familija mu je u centru sela podigla spomen česmu.

  Na njegovom grobu piše da su ga „sahranili njegova majka i njegova hrabrost”.
  U znak sećanja na prvog učesnika Olimpijskih igara iz naše zemlje u njegovoj rodnoj Bistrici i Petrovcu na Mlavi održava se „Memorijalna trka Dragutin Tomaševiću“ na deonici dužine 10.450 m. pod pokroviteljstvom SO Petrovca na Mlavi i Olimpijskog komiteta Srbije.

  Odgovori
 • Gde se može naći ili videti neka njegova fotografija?
  Mislim da sam pre nekoliko godina u novinama (?) video sliku nekog srpskog olimpijca (bio je i gimnastičar) iz Londona 1912, imao je majicu u dve uspravne boje, i verovatno je to bio Dragutin.

  Odgovori
 • dragi bistricani zar mi nemamo nijednu prostoriju za njegove slike i spomenice da napravimo muzej od takvih velikana sto bistrica ima druga mesta nemaju dokle da se petrovac hvali bistrickim sportistima mlekarom i jos mnogim drugim tu sam da pomognem kolko mogu da odradimo jednu prostoriju za sve nase zasluzene mestane pozdrav belac

  Odgovori
 • @Miodrag
  Kao što sam i rekao u tekstu ove godine u centru Bistrice je otvoren spomen dom Dragutina Tomaševića.
  Pretpostavljam da bi bilo malo teže da se baš u maloj Bistrici napravi MUZEJ a i ovo što su se Bistričani potrudili da urade je vredno pohvale.

  Pošto je prilikom objavljivanja članka prikazana samo jedna slika sa trke, sada pozivam sve koje interesuje da pogledaju i ostale slike koje sam napravio pre i posle trke.

  http://www.hs.facebook.com/photo.php?fbid=461134583809&set=a.461134463809.254516.747903809&pid=5396179&id=747903809

  Odgovori
 • Boško Janjušević
  april 14, 2011 11:19

  Zna li se da li ce ove godine biti odrzana 7. Memorijalna trka “Dragutin Tomašević”

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed