Pored već poznatih vrsta orijentiringa u prilici sam da vam predstavim još jednu vrstu sporta koja se do skora smatrala radio amaterskom disciplinom. Reč je o radio orijentiringu ili o amaterskoj radio goniometriji.

Ovaj sport nazivaju i lov na lisicu, ARG  (amaterska radio goniometrija) i  u svetu  ARDF  (amateur radio detect finder). Suština ovog sporta je da se na nepoznatom terenu u što kraćem vremenskom periodu pronađu pet  sakrivenih radio stanica. Radio stanice emituju po redu svoj signal 1, 2,  …. 5  pa zatim ponovo 1. Znači, jedna radio stanica emituje karakterističan signal jedan minut, pa narednih četiri ćuti kako bi se ostale stanice javile. Sport je izuzetno razvijen u svetu, osim kod nas, naravno.

Za bavljenje ovim sportom vam treba oprema kao i za klasičan orijentiring i uređaj koji se zove radio goniometar, pomoću kojeg možete odrediti pravac iz koga radio stanica emituje signal.

Na startu se takođe dobija orijentiring karta na kojoj nisu ucrtane nikakve pozicije kontrola ili radio stanica osim starta i cilja. Prilikom starta morate odrediti gde se nalazite i ucrtati na karti odakle vam dolaze signali sakrivenih stanica. Potom se od prve stajne tačke udaljite 100 – 200 m i opet ucrtate odakle vam sada dolaze signali, a u preseku linija sa tolerancijom od oko 100 m se nalaze sakrivene stanice. Sami određujete kojim redosledom će te kupiti stanice – kontrole i doći na cilj.

Najčešće je vreme traženja stanica-kontrola  limitirano na 120 minuta ako pronađete sve stanice. Trudite se da ne izađete iz vremenskog limita, jer će rezultat biti kao da niste ni trčali. Iz iskustva znam da je bolje  pronaći i manji broj kontrola i stići na vreme nego stići posle zadatog vremena.

Ove godine nas očekuje Balkansko prvenstvo u Moldaviji i Prvenstvo Evrope u Hrvatskoj. Srbija će biti domaćin Svetskog prvenstva 2012. godine.