Trail & Treking

Radio orijentiring

2 komentara

Pored već poznatih vrsta orijentiringa u prilici sam da vam predstavim još jednu vrstu sporta koja se do skora smatrala radio amaterskom disciplinom. Reč je o radio orijentiringu ili o amaterskoj radio goniometriji.

Ovaj sport nazivaju i lov na lisicu, ARG  (amaterska radio goniometrija) i  u svetu  ARDF  (amateur radio detect finder). Suština ovog sporta je da se na nepoznatom terenu u što kraćem vremenskom periodu pronađu pet  sakrivenih radio stanica. Radio stanice emituju po redu svoj signal 1, 2,  …. 5  pa zatim ponovo 1. Znači, jedna radio stanica emituje karakterističan signal jedan minut, pa narednih četiri ćuti kako bi se ostale stanice javile. Sport je izuzetno razvijen u svetu, osim kod nas, naravno.

Za bavljenje ovim sportom vam treba oprema kao i za klasičan orijentiring i uređaj koji se zove radio goniometar, pomoću kojeg možete odrediti pravac iz koga radio stanica emituje signal.

Na startu se takođe dobija orijentiring karta na kojoj nisu ucrtane nikakve pozicije kontrola ili radio stanica osim starta i cilja. Prilikom starta morate odrediti gde se nalazite i ucrtati na karti odakle vam dolaze signali sakrivenih stanica. Potom se od prve stajne tačke udaljite 100 – 200 m i opet ucrtate odakle vam sada dolaze signali, a u preseku linija sa tolerancijom od oko 100 m se nalaze sakrivene stanice. Sami određujete kojim redosledom će te kupiti stanice – kontrole i doći na cilj.

Najčešće je vreme traženja stanica-kontrola  limitirano na 120 minuta ako pronađete sve stanice. Trudite se da ne izađete iz vremenskog limita, jer će rezultat biti kao da niste ni trčali. Iz iskustva znam da je bolje  pronaći i manji broj kontrola i stići na vreme nego stići posle zadatog vremena.

Ove godine nas očekuje Balkansko prvenstvo u Moldaviji i Prvenstvo Evrope u Hrvatskoj. Srbija će biti domaćin Svetskog prvenstva 2012. godine.

Šta je za mene planinsko trčanje?
Planinski maraton na Alpima
Tags:

Povezani članci

2 komentara. Leave new

 • Najpre Vas sve pozdravljam i zelim puno uspeha u radu i na takmicenjima, kao i puno izdrzljivosti i upornosti.
  Ispravka netacnog navoda, ove godine je Svetsko ARG prvenstvo u Opatiji u Hrvatsko, a ne Evropsko kako je ovde napisano. Pozdrav i sve najbolje,

  Odgovori
 • stari ARGovac
  7 januara, 2012 23:08

  Radio orijentiring je nažalost totalno zamro u Srbiji a ove godine(2012-te) treba da organizujemo svetsko prvenstvo koje će se održati na Kopaoniku. U Africi je održano poslednje svetsko prvenstvo u fudbalu zato što se tamo igra kakav-takav fudbal a kod nas ARG(amatersko radio-goniometrisanje) više ne postoji a dobili smo organizaciju svetskog prvenstva. Pa ko koga ovde zaj…va.

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed