Najave trkaTrail & Treking

4. Timočki maraton – trka kroz istoriju!

Nema komentara

OPSD Dragan Radosavljević iz Zaječara vas poziva na 4. Timočki maraton, 11.05.2019. Maraton je planinarsko – trkačkog tipa, prilagođen kako profesionalcima tako i rekreativcima.

Staze su dužine od 7.7 km do 69 km a kontrolne tačke maratona su zaječarske tvrđave – bastioni koji su činili odbrambeni prsten grada Zaječara. Neki od lokaliteta koji su i kontrolne tačke: kasnoantički lokalitet Feliks Romuliana, koji se nalazi pod zaštitom UNESCO kulturne baštine, hidro-elektrana Gamzigrad i lokalitet Vlaški Do

Timočki maraton prvi put je održan 2016. godine. Nastao je kao rezultat napora članova planinarskog društva da se zaječarski Bastioni otrgnu od zaborava, i da se građani, kako Zaječara, tako i cele Srbije upoznaju sa njihovom istorijom i potencijalom koji poseduju.

Zamišljen je tako da najduža staza maratona obilazi svih 8 zaječarskih bastiona. O njima možete više pročitati ovde.

Svaki od bastiona predstavlja kontrolnu tačku na nekoj od staza, koje učesnici maratona obilaze i overavaju prolazak. Pored bastiona, jedna od kontrolnih tačaka je i lokalitet Feliks Romulijana, koja se nalazi pod UNESCO zaštitom kulturne baštine.

Učesnicima su u ponudi sledeće staze:

S1 – STAZA ZADOVOLJSTVA

S2 – PRIPRAVNIČKI MARATON

S3 – MALI MARATON

S4 – SREDNJI MARATON

S5 – VELIKI MARATON

Detalj zaječarskog bastionskog sistema

Veliki maraton

Staza S5 u potpunosti se podudara sa Bastionskom transverzalom koja je otvorena 2018. godine. Po prelasku cele Bastionske transverzale dobija se numerisano priznanje i značka Bastionske transverzale. 

Trasa staze: START – KT1 (Istočna tvrđava) – KT2 (Parajankul) – KT3 (Zapadna tvrđava) – KT4 (Feliks Romulijana) – KT5 (HE ‘’Gamzigrad’’) – KT6 (Kravarnik) – KT7 (Koilova čuka) – KT8 (Vlaško brdo) – KT9 (Plandište) – KT10 (Šontolovo) – KT11 (Vlaški do)

Dužina staze: 68 700 m

Visinska razlika (uspon/silazak): 1606m/1611m

Trasa staze Velikog maratona

Gpx zapise svih staza možete naći na linku

Start svih staza maratona je kod sportske hale u Zaječaru. 

Učesnici se mogu prijaviti elektronskim putem ili na sam dan maratona, na mestu Starta. Kotizacija po učesniku iznosi 200 dinara. 

Besplatan ručak na lokalitetu Feliks Romuliana biće organizovan za sve učesnike koji prolaze kroz tu kontrolnu tačku. Obezbeđena je i lekarska ekipa.

Više o prijavama, nagradama i prevozu na sajtu

Jahorina Ultra Trail – Svi trkački i netrkački razlozi da budeš deo jubilarnog događaja
Trka nade na Košutnjaku – zabava za celu porodicu
Tags: , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed