blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Blog & Kolumne

Šta je za mene planinsko trčanje?

Planinska trka na Fruškoj Gori

Predstavljamo vam u kratkim crtama planinsko trčanje iz ugla Aleksandra Anđelića. Nadamo se da ćete razmisliti o planinskom trčanju kao o jednoj divnoj disciplini. Očekujemo da planinsko trčanje i u našoj zemlji uzme maha, kao na primer u Sloveniji, a mi ćemo biti u misiji da vas sve poteknemo na razmišljanje.

Šta je za mene planinsko trčanje? U osnovi većine sportova je trčanje, ali mislim da bih najlakše dao odgovor na ovo pitanje ako objasnim šta u mom životu znači planina…

Kao dvogodišnjak oboleo sam od astme, što je dovelo do toga da se cela moja porodica preseli u Bosnu.

Tamo sam posle godinu dana svakodnevnih izleta na Šator planini, uz jaku hranu i medovinu pobedio ovu tešku bolest u potpunosti, koja je jednog mog vršnjaka iz starog kraja koštala života.

Planina predstavlja veliku motivaciju u mom životu, postižem neke stvari za koje nisam ni pretpostavljao da imam smisla.

Volim prirodu, pa sam je i s kamerom u ruci pokušao da prikažem drugima. U tome sam postao toliko dobar da sam svojevremeno fotografije pejzaža prodavao po ceni od 180 dem kada su, na primer, internacionalni majstori prodavali svoje slike za samo 20 dem.

Otkrio sam i svoje menadžerske sposobnosti, samo da pomenem da sam u srpskom sportu uradio neke stvari u koje se pre mene ni čuveni Dane Korica nije upuštao. Pisanje mi predstavlja izazov i želim da oblast trail trčanja približim čitaocima, jer smo po mom mišljenju baš u toj oblasti stručne literature tanki.

U sportu sam od svoje 9. godine, kroz članstvo u raznim klubovima, a najviše u trčanju. Posebno sam bio posvećen planinskom trčanju zahvaljujući kojem sam dosta putovao po mondenskim ski centrima srednje Evrope i stekao dosta poznanika i prijatelja. Zahvaljujući mom angažovanju Vojvodina kao region je u periodu 2001 – 2002. bila vodeća po organizaciji ove grane atletike u širem okruženju, iako je imala slab planinski potencijal. Zašto Vojvodina to nije i danas, to je za posebnu analizu, ali kod nas se kaže da je bilo “suviše lepo da bi dugo potrajalo”.

Vodio sam naš nacionalni tim, a iako već 3 godine nisam u njemu i dalje sam voljan da uskočim i pomognem gde zatreba. Ljubav prema atletici je razlog što sam proučavao planinsko trčanje.

Ovaj pravilnik je najbolji koji sam imao prilike da vidim, jer dopušta izvesnu elastičnost u pravilima ove specifične grane atletike. Po mojim saznanjima postoji velika verovatnoća da on bude prihvaćen i u našem Atletskom savezu, uz male izmene kao uvertira za prvo državno prvenstvo koje bi trebalo da se održi u Dimitrovgradu na proleće.

Od tzv. „traila“( trčanje po divljem terenu) najdraže mi je planinsko trčanje. U periodu 2001.-2006. sam živeo za planinsko trčanje i imam dosta znanja iz ove oblasti.

Lepo je videti da postoji više grupa ljudi koji planiraju trke, a nadam se da će i do kraja istrajati i da će te trke imati tradicionalni karakter svake godine. U Evropi postoje planinske trke koje se tradicionalno održavaju i po više decenija. Nadam se da ćemo se videti na nekima od njih.

Pozdrav svima!

Aleksandar Anđelić

O planinskom trčanju možete naći dosta informacija na službenom sajtu svetske asocijacije WMRA, koja postoji u okviru IAAF-a.

8 Comments

8 Comments

 1. Aleksandar Anđelić

  03.03.2010 at 14:44

  1. državno prvenstvo Srbije u planinskom trčanju (seniori,juniori ) bi trebalo biti 9. maja u Dimitrovgradu. O tome najbolje kod Gorana Čegara cegargoran@yahoo.com
  Eto da uhvatim muštuluk :-)

 2. Veki

  05.03.2010 at 20:55

  Mislim da je trail trčanje jedan čitavi novi svet koji bih voleo da upoznam. Svaka čast za sport, prirodu i odnos prema astmi!

  Verovatno imate divne fotografije predela po kojima ste trčali, pa možda je i to način da približite i motivišete pojedince da se oprobaju na trčanju van staza :))

 3. Andrea

  05.03.2010 at 21:42

  Zvuci jako privlacno!
  Divljina i priroda(nema nista lepse) sigurno cine da samo trcanje bude mnogo manje monotono!Definitivno jedan od najinteresantnijih oblika trcanja,vrlo rado bih probala!!

 4. Aleksandar Anđelić

  06.03.2010 at 08:03

  Naravno da imam fotografija, sve skoro običnim fotoaparatom, pa treba skenirati :-((( Al. biće… da se nezaboravi :-)

 5. Aleksandar Anđelić

  29.06.2010 at 10:28

  Svetsko prvenstvo 2011., preliminarno dogovoreno u Albaniji, koja do pre 2-3 godine nije znala šta je planinsko trčanje.Ep 2011 u Turskoj. Sp u planinskom maratonu 2011. u Sloveniji. Ep ove godine u Bugarskoj. Sp ove godine u Sloveniji. Sp za veterane, prošle godine u Hrvatskoj. Samo da imate uvid šta se radi, po pitanju planinskog trčanja, u okruženju…

 6. Aleksandar Anđelić

  05.07.2010 at 03:42

  Na evropskom, Komarčević dobro potegao za naš tim, 37. od 78 učesnika. Bravo !

 7. Aleksandar Anđelić

  15.07.2010 at 13:23

  Na nedavnom evropskom prvenstvu, najuspešnija nacija sa 4 zlatne i 2 srebrne je Turska, 4. je susedna Rumunija sa 1 zlatnom i 1 bronzanom dok su Bugari u ekipnoj ženskoj seniorskoj 4., za samo 3 poena im je izmakla bronzana medalja… Omalovažavajući izraz ” pa, Balkan :-( “, kad je u pitanju planinsko trčanje, više nevaži, samo gde smo Mi u toj priči, pre svega Atletski Savez Srbije treba da se pozabavi…

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Najave trka

Ova godina biće vrlo uzbudljiva za trkače i one koji su željni dobrog izazova - a nema bolje pobede od vikinške.

Najave trka

Julian Alps Trail Run by UTMB je jedina trail trka iz UTMB serije koja će se održati od 08. do 10. septembra u Sloveniji....

Najave trka

Trčite desnom obalom Dunava sa nesvakidašnjim pogledom na Beograd.

Najave trka

Nešto novo i atraktivno na trail mapi Balkana! Trka koja pretenduje da postane najizazovnija u regiji – Pelister Unique Trail Marathon. Prenosimo poziv organizatora,...