Mnogi hobisti bi voleli da postanu profesionalci u trčanju. Oni traže način kako da svoje dnevne poslove zamene isključivo trkačkim.

Ali pre nego što počnemo sa ovom temom, želeli bismo da vas obavestimo da su prijave za Serbia Business Run seriju trka otvorene i da se možete prijaviti po najboljim cenama ovde.

Pre svega, mislim da to ponekad i nije dobra ideja. Dva su osnovna razloga: prvi, veoma je rizčno, jer biti preduzetnik je mnoooogo teže nego dobijati platu i ne misliti o nabavljanju posla.

Drugo, onda kada trčanje postane posao, definitivno se gubi deo zanosa i deo te naivne slike da je najlepši posao onaj koji je hobi. Ima magije u tome, ali nije džaba razlika “posao vs hobi”. Kada jedno nastaje drugo prestaje.

Digresija: tema sporta i preduzetništva na različite načine je bila pokrenuta u Srbiji, ali još uvek ne postoji vrednija inicijativa ili istraživanje za koje mi znamo. Ako ga pronađete, ostavite komentar.

Elem, da biste bili trkački preduzetnik, morate postati pre svega preduzetnik. U tom smislu sve knjige koje važe za preduzetnike, važe i za preduzetnike u trčanju. Kako posao raste, tu su i knjige o menadžmentu, pa i napredniji koncepti upravljanja ljudima, novcem i projektima.

Iz tog razloga evo par knjiga koje bih izdvojio za trkačke preduzetnike:

Principle – Ray Dalio

U ovoj životnoj studiji osnivač Bridgewater Associates otkriva životne i poslovne principe koje su ga vodile do stvaranja uspešnog biznisa.

Shoe dog – Phil Knight

Osnivač NIKE-a oktriva nam istoriju kompanije i u svojim memoarima beleži šta je sve ugrađeno u kompaniju koja je simbol za sport. Saznajte kako je Fil prodavao prve patike iz svog kombija. Knjiga je prevedena i na srpski, videh to pre samo par nedelja.

Scaling Up: How a Few Companies Make It…and Why the Rest Don’t (Rockefeller Habits 2.0) – Verne Harnish

Ovo je mini MBA kurs. Ukoliko ovo naučite od reči do reči, to je kao da ste završili npr. veoma light verziju Fakulteta Organizacionih Nauka i prošli plejadu jako važnih predmeta: finansije, upravljanje ljudskim resursima, strateško planiranje, egzekucija… Sve ono što radite prirodno i odokativno ovde je stavljeno u praksu.

Business Model Generation – Alexander Osterwalder

Generisanje biznis modela je odgovor na pitanje: odakle novac dolazi, tj. kako se novac stvara. Jednostavan “Business Model Canvas” će vam pomoći da razumete čime se bavite. Biće to odlična vežba za vaš tim.

Profit First – Mike Michalowicz

Ovaj sistem vođenja finansija u poslu za preduzetnike je moja pobeda 2019. godine, 10 godina kako sam preduzetnik. Knjigu ne treba da kupujete, sve je već online na Youtube, a dobar film je ispod. Koncept za realizaciju je lak, samo je potrebno da se šiftujete u glavi.

Biografije preduzetnika, posebno trkačkih

Ovde treba čitati biografije Stiva Džobsa, Ilona Maska, Ričarda Brensona, Arnolda Švarcenegera… a dodatno, treba gledati šta rade ljudi koji su u branši i rade dobre stvari: NYRR, Runczech, adidas, Nike.