Dnevne opservacije

5 najboljih knjiga za preduzetnike u trčanju i sportu [DO#19]

Nema komentara

Mnogi hobisti bi voleli da postanu profesionalci u trčanju. Oni traže način kako da svoje dnevne poslove zamene isključivo trkačkim.

Pre svega, mislim da to ponekad i nije dobra ideja. Dva su osnovna razloga: prvi, veoma je rizčno, jer biti preduzetnik je mnoooogo teže nego dobijati platu i ne misliti o nabavljanju posla.

Drugo, onda kada trčanje postane posao, definitivno se gubi deo zanosa i deo te naivne slike da je najlepši posao onaj koji je hobi. Ima magije u tome, ali nije džaba razlika „posao vs hobi“. Kada jedno nastaje drugo prestaje.

Digresija: tema sporta i preduzetništva na različite načine je bila pokrenuta u Srbiji, ali još uvek ne postoji vrednija inicijativa ili istraživanje za koje mi znamo. Ako ga pronađete, ostavite komentar.

Elem, da biste bili trkački preduzetnik, morate postati pre svega preduzetnik. U tom smislu sve knjige koje važe za preduzetnike, važe i za preduzetnike u trčanju. Kako posao raste, tu su i knjige o menadžmentu, pa i napredniji koncepti upravljanja ljudima, novcem i projektima.

Iz tog razloga evo par knjiga koje bih izdvojio za trkačke preduzetnike:

Principle – Ray Dalio

U ovoj životnoj studiji osnivač Bridgewater Associates otkriva životne i poslovne principe koje su ga vodile do stvaranja uspešnog biznisa.

Shoe dog – Phil Knight

Osnivač NIKE-a oktriva nam istoriju kompanije i u svojim memoarima beleži šta je sve ugrađeno u kompaniju koja je simbol za sport. Saznajte kako je Fil prodavao prve patike iz svog kombija. Knjiga je prevedena i na srpski, videh to pre samo par nedelja.

Scaling Up: How a Few Companies Make It…and Why the Rest Don’t (Rockefeller Habits 2.0) – Verne Harnish

Ovo je mini MBA kurs. Ukoliko ovo naučite od reči do reči, to je kao da ste završili npr. veoma light verziju Fakulteta Organizacionih Nauka i prošli plejadu jako važnih predmeta: finansije, upravljanje ljudskim resursima, strateško planiranje, egzekucija… Sve ono što radite prirodno i odokativno ovde je stavljeno u praksu.

Business Model Generation – Alexander Osterwalder

Generisanje biznis modela je odgovor na pitanje: odakle novac dolazi, tj. kako se novac stvara. Jednostavan „Business Model Canvas“ će vam pomoći da razumete čime se bavite. Biće to odlična vežba za vaš tim.

Profit First – Mike Michalowicz

Ovaj sistem vođenja finansija u poslu za preduzetnike je moja pobeda 2019. godine, 10 godina kako sam preduzetnik. Knjigu ne treba da kupujete, sve je već online na Youtube, a dobar film je ispod. Koncept za realizaciju je lak, samo je potrebno da se šiftujete u glavi.

Biografije preduzetnika, posebno trkačkih

Ovde treba čitati biografije Stiva Džobsa, Ilona Maska, Ričarda Brensona, Arnolda Švarcenegera… a dodatno, treba gledati šta rade ljudi koji su u branši i rade dobre stvari: NYRR, Runczech, adidas, Nike.

3. IZDANJE SUBOTIčKOG POLUMARATONA: Jako jezgro tima i kvalitet produkcije za drugi najveći polumaraton u Srbiji [DO#18]
Ako umete da prepoznate kompetitivnost kao destruktivnu silu umesto kao znak vrline, već ste razboritiji od većine [DO#020]

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed