Čudesna milja! Dan kada su se sreli Rodžer Banister i Džon Landi i ispisali istoriju atletike

U leto 1954. godine na V igrama Britanske imperije i Komonvelta u Vankuveru u Kanadi, Rodžer Banister se takmičio protiv Džona Landija u onome što je postalo poznato kao Čudesna milja.

Sedmog avgusta 1954. tokom Igara Britanske imperije i Komonvelta u Vankuveru, Englez Roger Bannister i Australijanac John Landi sastali su se prvi put u trci od jedne milje na novoizgrađenom Empire stadionu.

Obojica su prethodno te godine oborili četvorominutnu barijeru.

Bannister je prvi srušio tu granicu sa vremenom 3: 59,4 u Okfordu u Engleskoj, 6. maja te godine. Posle toga, 21. juna u Turkuu u Finskoj, John Landi je postao novi rekorder sa službenim vremenom 3:58.

Svet je nestrpljivo gledao kako se obojica približavaju početnim blokovima. Dok je 35.000 oduševljenih navijača gledalo start trke, niko nije znao šta će se dogoditi tog istorijskog dana.

Promovisana kao Milja veka, kasnije će biti poznata kao Čudesna milja.

80 metara pre karaja u jednoj od najupečatljivijih trka na svetu, John Landi je bacio pogled preko levog ramena da proveri položaj protivnika. U tom trenutku Bannister ga je pretekao sa desne strane i izmakao mu za pobedu u rekordnom vremenu Commonvealtha od 3: 58,8.

Landi je zauzeo drugo mesto sa vremenom 3: 59,6 i tako je ovo postala prva trka ikada u kojoj su dva čoveka trčala milju brže od 4 minuta.

škola trčanja