* NaslovnaAtletikaVesti

Angelina Topić Evropska zvezda u usponu

1 komentar

Evropski šampionka Angelina Topić proglašena je zvezdom u usponu za 2023. godinu. Nakon što je prošle godine ušla u uži izbor, ove godine je i osvojila prestižnu nagradu Evropske atletike.

U muškoj kategoriji, nagradu je osvojio Italijan Mattia Furlani.

Fotka: Angelina Topić, European Athletics

Nakon što su prošle godine oboje osvojili zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u atletici do 18 godina, i Topić i Furlani su nastavili da ređaju uspehe kroz rangove starosne grupe sa zlatnim medaljama u skoku u vis, odnosno u skoku u dalj na Evropskom prvenstvu u atletici do 20 godina koje je održano u Jerusalimu.

Samo nekoliko nedelja pre svog 18. rođendana, Topić je u Dijamantskoj ligi u Parizu postavila rekord Srbije u skoku u vis od 1,97 m, dok je Furlani – koji je tek prošle godine ozbiljno počeo da se bavi skokovima u dalj (prvobitno skakač) – skočio čak 8,44 m u Savoni. Što je najduži uspeh koji je zabeležio junior.

I Topić i Furlani će i dalje biti sportisti do 20 godina kada se budu takmičili na Evropskom atletskom prvenstvu u Rimu 2024. od 7. do 12. juna sledećeg leta.

Fotka: Mattia Furlani, European Athletics

Topić je bila na vrhu ankete za žensku nagradu Zvezda u usponu ispred dvostruke evropske šampionke U20 Agate Caune iz Letonije i četvrtoplasirane na 400 metara Rhasidat Adeleke iz Irske. Furlani je bio jedaa od troje finalista pored evropskog U20 šampiona na 1500 i 5000 metara Nielsa Larosa iz Holandije i evropskog šampiona U23 na 400 metara Havard Bentdal Ingvaldsen.

Hrvat Dino Bošnjak dobio nagradu za fer plej

Hrvat Dino Bošnjak dobio je nagradu za fer plej nakon što je asistirao Vidu Botolinu iz Slovenije koji je kolabirao od iscrpljenosti na domaćem terenu na 5000 metara na Evropskom ekipnom prvenstvu u Katovicama.

Kada je video Vida kako se tetura na stazi od iscrpljenosti, Dino je stao i bio mu podrška na putu do cilja i time rizikovao sopstveni plasman i završio poslednji. Slovenac je nasuprot njemu bio diskvalifikovan. Slovenački tim se žalio na ovu odluku, ali ju je uprava takmičenja odbila. Botolin je dobio infuziju posle meča i vrlo verovatno ne bi sam stigao do cilja.

Evopski atletičari godine su Femke Bol i Jakob Ingebrigsten

Fotka: Femke Bol, European Athletics

Kao i prošle godine, Femke Bol i Jakob Ingebrigsten su proglašeni za Evropske atletičare godine. Sa izuzetkom Monda Duplantisa, koji ove godine nije podeli ,,postolje“ sa Jakobom.

Bol i Ingebrigtsen ostvarili su izuzetne sezone kako u zatvorenom tako i na otvorenom na različitim distancama.

Oboje su osvojili dve zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u atletici u dvorani u Istanbulu 2023. A onda su osvojili i zlata na Svetskom atletskom prvenstvu u Budimpešti. Ali uprkos svom sjaju ove sezone, oboje su morali da prevaziđu ,,probleme“ pre nego što su došli do zlata u Budimpešti.

Bol je tako pala tokom trke za titulu u mešovitoj disciplini 4x400m prvog dana. A onda je pobedila na 400m sa preponama. Ingebrigstenu je izmakla titula drugi put za redom koju je ovog puta osvojio Josh Kerr. Da bi nakon jednog poraza, Jakob odbranio titulu na 5000m.

Fotka: Jakob Ingebrigsten, European Athletics

Oboje su i ove godine revidirala knjige rekorda. Bol je započela trkkom na 500 metara u dvorani sa najboljim rezultatom od 1:05,63 pre nego što je oborila svetski rekord Jarmile Kratochvilove na 400 metara u dvorani od 49,59 iz 1982. godine – za koju su mnogi mislili da nikada neće biti nadmašen – sa 49,26 na holandskom prvenstvu u Apeldou, grad koji će biti domaćin Evropskog prvenstva u atletici u dvorani 2025.

Ingebrigtsen je takoše ostavio svoj trag u knjigama rekorda. Među brojnim priznanjima, Norvežanin je:

  • oborio rekord na 2000m u Parizu sa 7:54,10,
  • nadmašio svetski rekord na 2000 metara sa 4:43,13
  • i spustio svoj evropski rekord na 1500 metara na 3:27,95 odnosno 3:27,14 u Oslu i Chorzovu.

Ostale nagrade atletičara, trenera i federacija iz regiona

Trio iz Bosne i Hercegovine je takođe osvojio nagrade i to:

  • Elmir Čerimagić Coach Award
  • Zlatan Saračević Member Federation
  • Vesna Tomić Women Leadership

Kao i četverac iz Slovenije:

  • Milan Šimunič Coach Award
  • Tanja Šalamon Coach Award
  • Zdravko Peternelj Member Federation
  • Natalija Bah Natalija Bah Women Leadership

Celu listu pogledajte ovde.

Izvor: European Athletics

Kipchoge dobio Nagradu princeze od Asturijasa
Nova studija: Topla kupka ima isti (ili sličan) efekat kao trčanje
Tags: , , ,

Povezani članci

1 komentar. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed