lifestyleMršavljenje

Procenat telesne masnoće i zašto ne bi trebalo da ga se plašimo

61 komentar

Svaka osoba, ma koliko bila mršava, mora imati određeni procenat telesne masnoće u organizmu, jer su masti neophodne za život.

Bez masti pojedini vitamini i minerali ne mogu da se resorbuju u organizmu, hormoni ne mogu da se proizvode, a masti imaju i važne reproduktivne funkcije.

U mastima se skladišti energija, masti regulišu temperaturu organizma odgovorne su za još mnogobrojne mehanizme u ljudskom telu.

Šta je procenat telesne masnoće?

procenat masti

Procenat telesne masnoće ili masti (eng. body fat percentage, BF ili FAT) je pokazatelj količine masnog tkiva neke osobe i izražava se u procentima.

Taj procenat je kod žena veći nego kod muškaraca, prvenstveno zbog potreba rađanja, hormonalnih i drugih funkcija.

Kod muškaraca je neophodno da postoji 2-5% masti, dok je kod žena taj procenat 10-13%. Masti se u telu skladište u potkožnom masnom tkivu, a osim toga, masne naslage imaju i zaštitnu funkciju oko unutrašnjih organa.

Minimalni procenat masti koje ljudski organizam treba da ima prevazilazi već pomenuti neophodni procenat masti, a zavisno od toga kakvi smo, postoji nekoliko kategorija, manje ili više precizno prikazanih u sledećoj tabeli:

[table “62” not found /]

Zašto je potrebno imati veći procenat masti od neophodne?

Prvenstveno zato što se mast, u slučaju potrebe, koristi i kao energija, tj pogonsko gorivo. Vrhunski altetičari imaju niže rezerve masti od manje angažovanih trkača.

Da bi bodibilderi bili uspešniji, obično tempiraju da na takmičenjima imaju procenat masti na neophodnom minimumu. Jeste da onda izgledaju idealno, ali su toliko slabi, pa to stanje ne sme dugo da potraje.

Procenat masti se određuje na nekoliko načina i daje precizan odgovor o nivou kondicije neke osobe. Procenat telesne masnoće (BF) je jedini pokazatelj tela koji ne uzima u obzir masu i visinu, potpuno suprotno drugom pokazatelju, indeksu telesne mase (BMI).

Kako se meri procenat telesne masnoće?

  1. Infracrvenim svetlom – talasi infracrvenog svetla „reaguju“ sa mastima u potkožnom tkivu i apsorbuju ga.
  2. Rendgenskim skeniranjem -detektuje se tačan raspored masti u organizmu.
  3. Matematički i merenjem: istiskivanjem vode ili vazduha – gustina (ρ =m/V) i formulom BF = (4.95/ρ − 4.50) × 100
  4. Bioelektričnim analizatorom – na osnovu električnog otpora koji se javlja prolaskom kroz masna tkiva.
  5. Skinfold metodom – gde se presavija deo kože sa masnim tkivom i meri se specijalnim kleštima na nekoliko mesta, pa se pomoću matematičke formule računa BF.
  6. Metoda visine i obima tela – meri se obim grudnog koša, struka, kukova, vrata i upoređuje se sa visinom.
BF analizator
Ručni merači telesne masti nisu najprecizniji

Najzastupljeniji način merenja BF poslednjih godina je bioelektrični analizator. To je aparat u obliku kontrolera za video igrice, koji  se sa obe ruke drži ispred sebe i za unete podatke: visinu, godiše i masu uz merenje koje traje 10-ak sekundi prikazuje na displeju vaš BF. Bioelektrični analizator postoji i u obliku vage, pa se tu istovremeno možete izvagati i izmeriti procenat telesne masnoće. Podrazumeva se da se ne vagate u papučama, već bosi.

Davanje krvi je čin solidarnosti. Danas je svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi
Krastavac je odličan izbor za ishranu u toku leta. Ovo su zdravstveni benefiti krastavca zbog kojih bi trebali češće da ga jedete
Tags: ,

Povezani članci

61 komentar. Leave new

  • Koliko kosta merenje,i jel moze da se odradi na kosutnjaku?

    Odgovori
  • Naravno da može. Koliko košta, pitajte ih na telefon 011-3545-585 ili vidite u cenovniku http://www.sportinst.sr.gov.yu/src/157/ Inače, uzgred da kažem, imate i promotivna merenja BF na bioelektičnom uređaju na Adi, vikendom.

    Odgovori
  • Iskreno,koliko je precizan ovaj bioelektricni analizator,jer koliko sam shvatio unosi se visina,godiste i tezina,i on na osnovu toga racuna
    Realno neko moze da bude 180/80 kila a da ima stomak tj masti
    Nekako su mi ovi drugi metodi pouzdaniji
    E sad pogledao sam cenovnik ali nisam ukapirao koji pregled je u pitanju,jer nema nijedan od ponudjenih u cenovniku

    Odgovori
  • Moguće da je tako, ali svaki način merenja ima svoja ograničenja. Klešta za merenje masnoće za „skinfold“ metodu su preciznija, ne mogu reći da sam ih primetio kada sam poslednji put tamo išao, ali bi to oni morali imati. Možda i neki treći metod praktikuju. Primetio sam da imaju vagu koja meri taj bioelektrični otpor i tako daje procenat masti.
    Mislim da je u pitanju specijalistički pregled- 585 din, ali moguće da i nije u cenovniku. Zato je najbolje kod njih se informisati.
    Pozdrav.

    Odgovori
  • Miloše, taj aparat, je kao što ti Vuja reč radi po principu bioelektričnog otpora. Taj se test radi i na Košutnjaku.

    To ti laički rečeno znači da ti puste slabu struju kroz telo (uhvatiš se rukama za uređaj ili staneš na vagu bosom nogom) i onda struja lakše prolazi kroz vodu, krv, mišiće, a sporije kroz kosti, te ti on računa procenat masti.

    Znači na rezultate utiče tvoja visina i težina ali i STRUKTURA tvog tela.

    Ovaj način merenja zavisi od kvaliteta vage, verovatno može da omaši koju decimalu. Recimo meni su rekli da imam 10,1% masti.

    Ukoliko želiš i ukoliko ti trebaju još tačniji rezultati, onda ti se mere OBIMI. Kad ti izmere obime (pojas, grudi, biceps,….) onda ih ubacuju u posebne formule te ti pronalaze još preciznije procenat masti.

    Odgovori
  • Gde mogu da kupim ovaj bioelektricni analizator (a da nije sadrzan u vagi za merenje telesne tezine) i/ili skinfold kaliper?

    Odgovori
  • Primetio sam da bioelektrični analizator imaju u Prizmi, od japanskog proizvođača „Omron“. http://www.prizma.co.rs
    Verovatno ima da se nađe i kod nekih drugih.

    Odgovori
  • Zahvaljujem na ekspresno brzom odgovoru. 🙂

    Odgovori
  • Aca i ja smo se merili na Adi, ono što imaju kao BESPLATNA varijanta merenja procenta masti. Aparat poput ovog na slici.

    Aparat je pokazao 16% masti, pre 3 meseca na kvalitetnoj vagi u Republičkom zavodu za sport sam imao 10#.

    Aca je sutradan išao da se meri i izmerilu su mu 13%.

    Poenta: Ti aparati nisu najprecizniji i verovatno imaju širok opseg greške.

    Odgovori
  • pre nekoliko dana kad sam odradio merenje procenat je bio 10,3 %?? ume da varira u odnosu na prethodna merenja, moracu da se prisetim/potrazim koliko je bilo pre…

    Odgovori
  • Meni je aparat izbacio nesto E4… nisu mi rekli tacno koliko imam ali kao manje od 5%… STa znaci to E4 tacno?

    Odgovori
  • E4 – error. Ko će ga znati šta je to… Malo se mašina utripovala jer nema šanse da imaš manje od 5% masti. To nemaju ni bodibilderi.

    Odgovori
  • Pozdrav
    Ovih dana po Srbiji ide Aqua Viva karavan koji reklamirajući vodu promoviše i zdrav način života ( baš se trude…).U subotu 03.07.bili su u Bečeju.Na vagi koju su nosili sa sobom radili su sledeće i to upisivali u dosije koji su poklanjali:
    Krvni pritisak i puls ( kod mene 121/75 puls 68)
    Visina i težina ( Ja sam imao 184/84 )
    %ukupne telese masti ( 16,9% )
    Stomačne masti ( 6% )
    % mišića (66,3)
    % vode u telu (56,8)
    ocena fizičkog stanja ( 5 )
    koliki Vam je bazalni metabolizam ( 2026 )
    masa kostiju (3,4 )
    i starost prema svemu gore navedenom (( 26 godina ( inače imam 37 god i 6 mes. ))
    Po dobijanju papira brže bolje sam se pohvalio unaokolo,kako sam po mišljenjima mašine i lekarke ( jako atraktivne plavuše-diže puls) podmlađen za celih 11 godina.
    Još bih dodao i to,da sam tokom celog juna sanirao pokosnicu leve cevanice i da sam se zamastio jedno 3-4 kg,tako da bi rezultati analize bili i bolji da su pravljeni u boljoj formi.
    Sve gore navedeno ide u prilog bavljenju aerobnim aktivnostima od kojih je trčanje ipak na prvom mestu.

    Odgovori
  • Šiimeeee, caareee – kaapaaa do-lee!

    Odgovori
  • Juce mi je rucni merac masti (ovaj sa gornje slicice) izmerio 8,4% masti. Bogami postajem atleticar 🙂
    Ljudi iz neke kuce Herba Life su mi to uradili i pozvali me da kod njih odradim ta neka kompletna merenja masnoce u organizmu. Ostavio sam broj i nazvace me da mi zakazu.
    Merenje su radili u Idea marketu u trznom centru Usce.

    Odgovori
  • pavle, ako su ti merili preko odeće, rezultat nije tačan, jer se %telesne masnoće meri u vešu i ne znam koliko sati nakon treninga (recimo 24h nakon treninga). ja sam tri nedelje nakon dva različita ulična merenja procenta masti na dva štanda iste firme (od kojih je jedan, na adi, pokazao 33% a drugi, u delti, 30%) otišla na institut za higijenu, njihovu ambulantu za ishranu i izmerila se tamo. pokazalo mi je 21%. pa sad ti vidi.

    Odgovori
  • Ukoliko zelite da uradite besplatno merenje (procenat unutrasnih i spoljasnih masti,procenat misica,viscularne masti,kalorije,BMI),mozete mi kontakte ostaviti ovde ili poslati na mail kako bi Vam poslala termine merenja.

    mitrovicmmaja@gmail.com

    Odgovori
  • Ukoliko zelite da uradite besplatno merenje (procenat unutrasnih i spoljasnih masti,procenat misica,viscularne masti,kalorije,BMI),mozete mi kontakte ostaviti ovde ili poslati na mail kako bi Vam poslala termine merenja.

    mitrovicmmaja@gmail.com

    Odgovori
  • Meni su danas merili u parku i imam 4.9% telesne masnoce.Neznam koliko je to tacno i kako to mogu zasigurno da proverim.

    Odgovori
    • Nikola,
      pogledaj sliku nekog profi bodybildera i ako izgledas izrezano kao on, onda imas 4,9% telesne masnoce.

      Odgovori
      • Veroljub Zmijanac
        jul 28, 2011 10:58

        🙂 Upravo.. Mislim da ni Gebreselasije nema ispod 6-8 %

        Odgovori
        • Ja imam 3 % masti treniram oko dva do tri sata dnevno, a to koliko imate procenata masti možete proroveriti na sportskom lekarskom pregledu koji košta oko 600 din.

          Odgovori
          • hahaha…..ko god ti je to reko lagao te je 😀 pogledaj lazar angelov kako izgleda on ima 3% masti a ti ne mozes da budes takav jer ti treba 10 godina treninga i verovatno ti trenaju neki suplementi uz sve to…..

          • hahaha smesan si… Ne znaci da ako covek ima velike misice on ima minimum masti 🙂 Zgoljavi ljudi imaju vrlo mali procenat masti zato su i zgoljavi. Ja celog zivota imam ravan stomak kao daska sa blago ocrtanim misicima iako ne vezbam mnogo vec mi je to genetski, otac mi je vrlo mrsav, i ti hoces reci da ja imam vise masnoce nego sto bi trebalo?? Nemoj biti ljubomoran… Veci misici ujedno znace i mnogo veca ishrana i vise unosa masti koje treba sprziti potom 😉

          • Lazar angelov je na steroidima vec dugo vreme , bez steroida , hormona rasti , insulina … musko telo moze da dodje do najmanje 6-7 % body fat .

          • nemoj da lupas gluposti! bavim se dugo rukometom i znam mnogo ljudi koji imaju 4,5 % nekima je urodjeno a neki treniraju 5-6 sati dnevno i smanje mast do tog procenta… A sigurno ne koriste nista od toga sto si naveo, jer prolaze doping testove… Nemoj biti ljubomoran, nego shvati da je sve moguce i pocni da treniras, pobedi samog sebe!

          • ako mislite na ono na tasu to nije tacna analiza. ne znam nikog ko ima vise od 15% na tim analizama. zensko sam i imam 11% masti na onom sto nije realno

    • Bojan Stojković
      avgust 6, 2020 14:15

      Čika Boki

      Odgovori
  • Da li je i za koliko veci % masti ako se merite nakon fizicke aktivnosti, u odeci i neposredno nakon obroka? Bojan

    Odgovori
    • Veroljub Zmijanac
      septembar 25, 2011 18:23

      nisam ekspert, ali kapriam da procenat masti ne može da varira i da se menja jednim treningom. ako bi to vaga mogla da meri to bi bilo sigurno u promilima. 

      Odgovori
    • Ako je trening bio naporan (dugotrajno trcanje) i ako je visoka temperatura, znojenjem moze da se izgubi velika kolicina tecnosti sto ce uticati na smanjenje telesne tezine, odnosno povecanje % masti (ne i kolicine masti). Ali to nece mnogo uticati na povecanje % masti, vec ta merenja nece dati realnu sliku tvog sastava tela. A merenje u odelu ce pokazati vecu tezinu tela, pa rezultati opet nece biti realni. Tako ni posle obroka (jos ako je bio obilan). Zato se merenja rade ujutru, pre jela i bilo kakve fizicke aktivnosti. 🙂 

      Odgovori
  • Nemojte da verujete ljudima iz herbalife-a… Bio sam u Nisu na tim merenjima i oni sve to rade da bi prodali sejk koji kosta 4200 din… Merenja vrse pomocu dogotalne vage o.O Logicno je da nesto sa vama na tim merenjima ne bude u redu, ali ce zato njihov cudesni sejk pomoci da se sve to ispravi… 

    Odgovori
  • crveni karton
    mart 26, 2014 20:38

    Aktivan sam sportista, sa idealnim proporcijama visine i tezine, a saopstili su mi procenat masti od 31,9. Pre par meseci u jednoj sportskoj radnji radila sam proveru na vagi za izracunavanje i bilo je 17,1%. Rucni meraci su totalno promasaj ili sam ja preterano uhranjena osoba :))))

    Odgovori
  • Aktivan sam sportista, ova vaga mi je pokazala da imam 2.5% masti a na merenju koznih nabora (dokazano najefikasniji nacin da se utvrdi procenat masti) 3.3%. Imam 185cm. i 77kg.

    Odgovori
    • Jos da dodam da je drugar koji je jaaako jako mrsav imao 8% masti.

      Odgovori
    • Znaš da si tu negde dakle, to su jako male razlike. Nisi napisao koliko imaš godina – ali mislim da ti je sve ispod 3% jako, jako rizično :/ opet – to je samo moje mišljenje. Tvoj osećaj je podjednako važan. Krvna slika etc.

      Odgovori
    • Lenjamin Cherokee
      jul 17, 2015 13:40

      ja mislim da je naucno dokazano da belci ne mogu ispod 5 posto, a crnci oko 2.5 tako da mislim da negde gresis, ili ja negde gresim…

      Odgovori
      • Hej, Lenjamin – lično znam belca koji ima 2.8 odsto, tako da, ako je nauka tu nešto govorila, definitivno ima izuzetke! 🙂

        Odgovori
  • Dositej Pfc Grobar Petković
    mart 1, 2015 13:20

    Imam 177 cm i 68 kg
    Imam 15 % masti, pa kako mogu sa smanjim tu masnocu?

    Odgovori
    • Hrana je prilično važna (izbaciš proste šećere,sireve, junk food i slično, ubaciš sagorevače masti poput limuna, zelenog čaja, đumbira, kurkume…). Tkđ, trudi se da prođe oko 3 sata pre treninga, kako bi telo moglo da crpi energiju iz masnih rezervi.

      Odgovori
  • imam 19 godina i 76 kg visoka sam 168.moja unutrasnja masnoca je 5.da li je to normalno

    Odgovori
    • Ćao, Maya, izvini zbog zakasnelog odgovora! Da li si sigurna da je ovo tvoj procenat masti u telu? S obzirom na pol, visinu i težinu, ne deluje realno… Kako si ga merila?

      Odgovori
  • Procenat telesnih masnoca mi je 25.8 a ja imam 19 godina.Jeli to normalno za moje godine.To sam proverila na kalkulatoru telesnih masnoca

    Odgovori
    • Ne zvuči strašno. Važno je, nezavisno od procenta masti, da li se pravilno hraniš i da li vežbaš, pošto će od toga zavisiti da li ćeš i u budućnosti imati dobar procenat masti u telu… 🙂

      Odgovori
  • Luka Sankovic
    decembar 6, 2015 22:04

    Imam 14 godina, visok sam 166cm i imam procenat masti 19%. Da li je to normalno za moje godine? Da li i kako mogu da se resim viska masnoce?

    Odgovori
    • To je sasvim u redu, Luka, posebno ako si fizički neaktivan. Ti se osećaš kao da imaš višak masnoće?

      Odgovori
      • Ja treniram kosarku i na pregledu su mi rekli da imam visok procenat masnoce.

        Odgovori
        • 19 odsto ne bi trebalo da bude problematična cifra. Jesi li siguran da je toliko izmereno?

          Odgovori
          • Da siguran sam. Kako da se resim tog viska?

          • Luka, za muškarce između 18 i 39 godina je OK procenat masti između 8 i 20. Ti si malo bliži gornjoj granici, što uopšte nije alarmantno. Ukoliko želiš da smanjiš ovu cifru (zbog trbušnjaka npr. 🙂 ), izbaci testa, gickalice, slatkiše i brzu hranu, a zameni ih salatama, semnkama, svežim i koštunjavim voćem. Prirodni sagorevači masti su zeleni čaj, đumbir, cimet i limun, npr. Javi kako napreduješ. 🙂

  • Imam 55 kg, 168 cm visoka, izmereno mi je 6,6 % masti u organizmu. Bavim se fitnesom i jogom.
    Na koji nacin mogu da izregulisem nivo masti u organizmu ishranom i /ili suplementima ? Imam 32 godine.

    Odgovori
    • Da li si sigurna da je samo 6.6% to je zaista prenisko? Poseta lekaru nutriconisti je neophodna, jer je u ovom slučaju neophodan ozbiljan plan ishrane koji će garantovati da se masti zadržavaju.

      Odgovori
      • da, sigurna sam, ukoliko je vaga 100% tacna. Merio me je trener. Ostatak telesne mase su mi srazmerno misicna masa i voda..
        04.02.2016. 20.14, „Disqus“ je napisao/la:

        Odgovori
  • Nino Stajic
    maj 30, 2016 23:30

    imam 30 godina visok sam 177 imam 77kg merio sam se na vagi i pokazala je 13.7 %!Treniram aktivno 6 meseci i uzimam proteine uz ishranu koja je dijetalna tipa belo meso.jaja,salate,orasasti plodovi ……!

    Odgovori
  • Nino Stajic
    maj 30, 2016 23:32

    Spustao bi masnocu u telu do nekih 7 ili 8 %!Jel rizicno po zdravlje?

    Odgovori
    • Nije rizično ako se radi pravilno, i ako imaš veliku želju 🙂 TO je faza života koju mnogi moraju da prođu da bi na kraju shvatili da na sreću i zdravlje ne utiče procenat masti ,ako je u granicama normale. Srećno!

      Odgovori
  • Ja imam 20 godina, visinu od161cm i kilazu 69kg prema tome procenat Masti u organizmu mi je 25.90% koliko bih ja morala smrsati da mi se procenat Masti spusti do normalne granice

    Odgovori
  • StrpljenaSmorena
    april 17, 2019 12:31

    Moze li neki savet za one koji bi da trce a imaju 10 ili 12kg manje nego sto bi trebalo 🙂

    Odgovori
  • Bojan Stojković
    avgust 6, 2020 14:22

    Ja imam 50 godina.184 visinu u 91.8 težinu. Te vaše naprave i proračuni ni pokazuju od 24.9 do 27.03% masti. Čika Boki je profesionalni vojnik, ima telo kao Apolon, radi naporno 7,5 sati uz još dva treninga za snagu i izdržljivost i 30 minuta trčanja.
    Upravo se spremam da pojedem za ručak što većina vas ne pojede ni za čitav dan. Možda ne mogu da bežim(čitaj trčim) kao vi, ali mogu da bijem neprijatelja dok mu dole ne iziđe sve što je pojeo.
    Manire se tih merenja, radite nešto i nastavite da vežbate. Pozdrav i svako dobro.

    Odgovori
  • E ovako da se i ja ukljucim. Imam 13 godina 165cm i 90 kg. Iako sam po online kalkulatorima prehranjen mani se ocrtavaju pomalo plocice i drugi misici. Na sportskom pregledu su se iznedadili kad su videli koliki procenat masti ja ustvari imam i to je 18,7%. Mereno je onim klestima sto je poprilicno tacno. Ovim salo zelim da kazem da ako se merite merite se na proverenim ne zavisnim mestima(Zavod za sport, u nekom klubu itd.), a ne na ulicnim standovima i testiranjima neke kompanije.

    Odgovori
  • Brus Li je imao 2% masti, i to mu kosa bila masna

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed