Lekari i nutricionisti često govore koliko je važno da ostanete hidrirani te savetuju da pijete adekvatne količine vode, naročito u letnjem periodu koji je pred nama. Međutim, hidriranost ne mora da zavisi samo od tečnosti koju unesete, izgubljenu količinu vode uvek možete nadoknaditi jedenjem namirnice kao što je krastavac.
Iako ga ljudi najčešće jedu kao slano jelo, krastavac je zapravo voće.
Poznato je da sadrži oko 95% vode, što ga čini odličnim izborom za održavanje hidratacije organizma. Pored toga, ova namirnica je bogata vitaminima, mineralima, antioksidantima i vlaknima, a mi vam donosimo njegove zdravstvene benefite zbog kojih bi trebalo više da ga konzumirate.
Krastavac poboljšava probavu i pomaže u mršavljenju
Zbog velike količine nerastvorljivih vlakana koju sadrži, krastavac pomažu u regulaciji probave i njenom pravilnom funkcionisanju.
Većina ljudi oguli krastavac pre jele zbog gorčine ali u samoj kori se nalaze većina tih vlakana, stoga pokušajte da ne ljuštite krastavac ili bar delimično oljuštite pre jela.
Kombinacija vlakana i vode u krastavcima može pomoći u sprečavanju zatvora i nadutosti ali i u mršavljenju.
Na 100g ove namirnice dolazi samo 15 kalorija što je čini idealnom za skidanje kilograma ili održavanje kilaže. Možete ga jesti kao grickalicu, salatu ili dodati u sendvič a takođe može biti zasitna zamena za brzu hranu.
Podstiče zdravlje kostiju, kože i noktiju
Krastavac sadrži kalcijum, vitamin K, magnezijum i vitamin C koji pomažu u održavanju zdravlja kostiju.
Ovi vitamini i minerali su potrebni telu za održavanje gustine kostiju, zarastanje preloma i sprečavanje bolesti kao što je osteoporoza. Osim ovih, krastavac sadrži i mineral silicijum u tragovima koji olakšava bolove izazvane artritisom ali i jača vezivna tkiva kao što su kosa i nokti. Kosa će biti elastična i neće se lako lomiti.
Pomaže u održavanju krvnog pritiska i holesterola
Hipertenzija ili visok krvni pritisak može dovesti do razvoja aneurizme, moždanog ili srčanog udara a kako krastavac ima visoku količinu elektrolita kalijuma, može smanjiti zadržavanje vode te na taj način sniziti krvni pritisak.
Naravno, krastac sam po sebi neće umanjiti posledice nezdravog načina života na zdravlje pa ukoliko imate visok krvni pritisak promenite sve štetne navike.
Ova namirnica prirodno ne sadrže holesterol, ima malo natrijuma i bogata je osim kalijumom i antioksidansima što je čini korisnom za regulisanje holesterola u krvi i krvnog pritiska i zdravlje srca.
Reguliše dijabetes
Krastavac ima nizak glikemijski indeks (ima indeks 15 na skali a sve ispod 55 se smatra niskim) što znači da ne izaziva skokove u nivou glukoze u krvi.
Bogat sadržaj vlakana takođe usporava varenje ugljenih hidrata i šećera, što zauzvrat smanjuje nivo glukoze u krvi. Visok sadržaj vode pomaže u sprečavanju dehidracije, što ovu namirnicu čini odličnim izborom za osobe sa dijabetesom.
Krastavac ima antiinflamatorno dejstvo
Visok sadržaj vode, vitamina C i antioksidanata poput beta karotena i flavonoida koji su prisutni u krastavcu mogu zaustaviti oštećenja ćelija izazvana oksidativnim stresom ali i pojačati imunološke efekte organizma.
Ovi antioksidanti smanjuje upalu i štite ćelije od hroničnih bolesti tako što inhibiraju proizvodnju upalnog jedinjenja zvanog prostaglandin te se na taj način bore protiv slobodnih radikala.
Sprečava loš zadah i zubni karijes
Umesto da uzmete žvaku, ukoliko vas muči loš zadah posegnite za kriškom krastavca.
Visoka koncentracija vode u ovoj namirnici sprečava suva usta, a njena hrskava tekstura pomaže u uklanjanju bakterija iz usne duplje koje izazivaju neugodan miris te stimuliše proizvodnju pljuvačke.
Krastavac čuva zdravlje bubrega
Zbog visokog sadržaja vode, krastavac je diuretik i na taj način pomaže u oslobađanju toksina iz tela. Ovo može sprečti nastanak kamenja u bubregu ali i pomoći u izbacivanju postojećeg mokrenjem. On takođe igra važnu ulogu u regulisanju nivoa mokraćne kiseline u telu što pomaže u održavanju ovog ali i drugih organa urinarnog trakta zdravim.
Pomaže u borbi protiv stresa i održava mozak zdravim
Vitamini B grupe poznati su i kao vitamin za ublažavanje stresa a krastavac ih ima u obilnoj količini. Osim što ublažavaju stres, ovi vitamini pomažu u lečenju oboljenja centralnog i perifernog nervnog sistema i važna su komponenta za očuvanje zdravog mozga i njegovih funkcija.
Krastavac osim što je bogat vitaminima, sadrži i fisetin, flavonoid koji je takođe važan za zdravlje mozga a naučne studije su pokazale da sprečava gubitak pamćenja i pomaže u učenju. Jedenje krastavca će zaštititi vaše nerve i poboljšati pamćenje.