Connect with us

Hi, what are you looking for?

Zdravlje

U sezoni smo virusa – kako efikasno sprečiti prehladu?

Čim dođu prvi znaci prehlade, svako od nas se zavlači u krevet, pokriva preko glave, kuva čajeve i moli se – samo da prođe!
Često nam sam odmor i čajevi neće pomoći, pa nas čekaju dani, možda i nedelje povišenih telesnih temperatura, kijanja, kašljanja, malaksalosti i bola u celom telu.

Ukoliko želite da zaustavite prehladu na vreme, poslušajte naše savete i primenite ih odmah nakon prvog kašlja ili kijanja. Za samo 24h ćete ukloniti simptome i sprečiti prehladu koja bi mogla trajati danima.

PROČITAJTE I: DA LI TREBA DA TRČITE KADA STE PREHLAĐENI?

7h Uskočite pod vreo tuš

vruc tush

Ukoliko se probudite sa kijavicom i bolovima u celom telu, znamo da je najteže ustati iz kreveta i otići pod tuš. Ali nakon što završite svoju kupku, bićete zahvalni sebi, a i nama!

Vrela voda će napraviti paru, koja će vam pomoći da ublažite ukočenost i bolovekoje imate, a vlažnost vazduha će vam “otvoriti” i očistiti sinuse i ukloniti sluz.
Nakon tuširanja lakše ćete disati, a i bolovi će biti smanjeni.
Ne zaboravite da se dobro osušite i ugrejete nakon izlaska iz kade!

8h Uzmite dve kašičice sirupa od zove

Sirup možete naći u prodavnicama zdrave hrane, napravljenog od zove – koja ima antivirusno dejstvo i jača imuni sistem. Uzimajte po 2 kašičice sirupa do tri puta dnevno kako bi smanjili intenzitet i trajanje prehlade ili grupa.
Ovo takođe možete raditi i kao preventivu ukoliko provodite većinu vremena u zatvorenom prostoru ili radite sa ljudima u sezoni virusa.

9h Preskočite pahuljice i kafu – doručkujte jaja i čaj!

Jaja su gotovo potpuni protein – sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina i pomažu organizmu da se bori protiv infekcija. Dodajte i vruć čaj pomešan sa limunom ili medom.

Veganska alternativa je soja – tofu ili tempeh su izvori svih esencijalnih aminokiselina

Med ima bolje dejstvo nego sirup za kašalj ukoliko vas boli ili imate osećaj grebanja u grlu jer ga oblaže i umiruje otečenost.

12:30h  Dodajte svojoj vitaminskoj salati malo leblebija i bundevinog semena

Leblebije i bundevino seme su dobri izvori cinka – hranljive materije koje pomažu vašem telu da se izbori sa infekcijom, a i deluju protivupalno! Istraživanja pokazuju da uzimanje cinka u prvih 24h prehlade pomaže i skraćuje trajanje i intenzitet prehlade.
Alternativno – kupite u apoteci cink tablete i piti ih dva puta dnevno dok prehlada ne prođe.

14h pijte dosta tečnosti

Hidratacija je ključna stvar ukoliko se borite sa prehladom!

Sama dehidratacija izaziva povišenu temperaturu, a dok se organizam bori sa infekcijom on crpi vodu iz celog tela – što vam je veća telesna temperatura primetićete da vam su vam usta, koža, nokti, kosa suvlji.

Unosite dosta tečnosti u vidu vode, vrućih čajeva i supa kako bi pomogli svom organizmu da se izbori sa gripom. Tečnost će, takođe, pomoći da isperete i izbacite sluz iz nosa i grla.

15h Vreme je za šetnju.

Jedna od najpametnijih, ali i najtežih stvari koju bi trebalo da uradite kada ste bolesni je da izađete u šetnju. Nije potrebno puno i svakako se ne smete preforsirati, 20 minuta lagane šetnje oko vašeg kraja će biti sasvim dovoljno.
Šetnjom ćete podići energiju i takav srednji intenzitet vežbanja će vam pomoći da podignete puls i dišete dublje, čime ćete otvoriti sinuse i disajne puteve. Povećaćete i količinu korisnih bakterija u crevima koji će vam pomoći u podizanju imunog sistema.


18:30h Vruća supa sa puna povrća

Pileća ili minestrone - na vama je izbor

Pileća ili minestrone – na vama je izbor

Setite se detinjstva i ukusnih domaćih supa kojima su vas hranile vaše bake ili mame.Nije to bilo bez razloga!

Meso i (ako ste vegetarijanac samo) povrće iz supa pune su hranljivih materija koje će vam pomoći da suzbijete viruse i bakterije, a toplota supe će vamotvoriti disajne puteve. Ukoliko niste u stanju da kuvate supu, napravite one iz kesice ili kockice. Ne zaboravite, one nisu hranljive koliko i domaće supe, ali će vam svakako pomoći!

21h Očistite nos i grlo

Sluz koja se ne izbaci na vreme, pogotovo pred spavanje, može u toku noći da se gomila i izazove infekciju i upalu. Koristite inhalatore namenjene upravo za to koje možete kupiti u apoteci, ili skuvajte čaj od nane i nad njim udišite paru.

22h Lezite ranije!

Ukoliko se borite sa prehladom, zaboravite na sve serije i filmove koje inače gledate do jutarnjih časova. Vašem telu je potrebno minimum sedam sati kvalitetnog sna kako bi se izborio sa prehladom. Što duže budete spavali, pre ćete ozdraviti – jer se naše telo leči samo od sebe, a to najbolje radi dok spavamo i odmaramo se.

Ukoliko ne možete da spavate usled zapušenog nosa, dodajte još jedan jastuk i namestite se u polu-uspravan položaj. Time olakšavate dotok vazduha i nećete se buditi tokom noći.

članak je izvorno objavljen na sajtu fitpass.rs

7 Comments

7 Comments

 1. Dule Astro

  15.12.2015 at 12:05

  Ili popiti 2 Fervexa i još dva tokom dana.

  • Antonije

   15.12.2015 at 13:35

   hahahahahahahah… Da skratimo pricu a? ahhahahaha….

   • Dule Astro

    15.12.2015 at 14:01

    Na mene deluje. Možda zato što je Fervex jedini “lek” koji ponekad popijem.

 2. laza

  16.12.2015 at 17:40

  prehladu sa povišenom temperatrurom uspešno suzbijam sa 2-3 brufena 600, a samo prehladu ignorišem i svakako prođe do 7 dana. kad neko drugi u kući ima virus nosim hiruršku masku+c1000 i to je apsolutna zaštita, bolje nema

  • Tama Ra

   19.12.2015 at 14:04

   To sa hiruškom maskom još nisam probala… :)

   • laza

    19.12.2015 at 21:57

    odlična stvar…svakom savetujem

Uključi se u diskusiju

Povezani članci