U svetu se, već godinama, kroz sport promoviše preventivno delovanje na ovu vrstu oboljenja ali ujedno i prikupljaju sredstva za istraživanja i borbu protiv karcinoma dojke, Ovo su neke od organizacija i trka širom sveta na kojima se u humanitarne svrhe prikupljaju sredstva i podržava rekreacija kao preventiva od raka dojke.

London Virgin Maraton

Organizacija pod nazivom Breast cancer campaing organizuje svoje trkače kako bi učestvovali na što više trka i sakupili novac za istraživanja i kampanju o preventivi. Londonski maraton i nastup na njemu je deo kampanje za koji se uvek traži mesto više. Lutrijom se izvlače oni koji svojim prilozima zaslužuju startni broj za Londonski maraton.

Australija – triatlon serija

U Australiji je svest o ovom problemu na veoma visokom nivou. Svake godine se u Kanadi održi veliki broj trka posvećen ovoj temi. U Australiji se organizuje cela serija triatlona na kojima pravo učešća imaju samo žene.

Bupa London – trka na 10km

Na ovoj trci dugoj 10 kilometara se svake godine nađe hiljade učenika koji nose pink kačkete ili druge delove opreme.

Great pink run

Great pink run je još jedna u niz trka, koje promovišu borbu protiv raka dojke. Trka se održava u Irskoji prošle godine je od priloga na ovoj trci sakupljeno više od 100000 funti za borbu protiv bolesti.

Run for the Cure

Kanadska asocijacija za borbu protiv raka dojke takođe organizuje trke koje promovišu rekreaciju i prikupljaju novac za kampanje i istraživanja. Serija ovih trka se odvija pod nazivoma Run for the Cure

U svetu je kao što vidite veliki broj trka koje imaju tradiciju borbe protiv ove bolesti.  Šta mislite o Beogradu kao gradu koji ima svoju trku ovakvog tipa?

U saradnji sa mojedojkesuok.com pokrenuli smo kampanju kojom želimo ukažemo koliko je važna ova tema i koliko je informisanje o njoj jedan od najboljih načina kontrolisanja ovog oboljenja i njene preventive.