Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ona trči

Ružičaste trke širom sveta!

Oktobar je međunarodni mesec borbe protiv karcinoma dojke. U Srbiji više od 4 000 žena godišnje oboli od ove bolesti. Lekari ukazuju na činjenicu da se naše žene kasno odlučuju da se pregledaju i da je to jedan od najvećih problema sa kojima se naša zemlja susreće u borbi sa ovom vrstom karcinoma.

U svetu se, već godinama, kroz sport promoviše preventivno delovanje na ovu vrstu oboljenja ali ujedno i prikupljaju sredstva za istraživanja i borbu protiv karcinoma dojke, Ovo su neke od organizacija i trka širom sveta na kojima se u humanitarne svrhe prikupljaju sredstva i podržava rekreacija kao preventiva od raka dojke.

London Virgin Maraton

Organizacija pod nazivom Breast cancer campaing organizuje svoje trkače kako bi učestvovali na što više trka i sakupili novac za istraživanja i kampanju o preventivi. Londonski maraton i nastup na njemu je deo kampanje za koji se uvek traži mesto više. Lutrijom se izvlače oni koji svojim prilozima zaslužuju startni broj za Londonski maraton.

Australija – triatlon serija

U Australiji je svest o ovom problemu na veoma visokom nivou. Svake godine se u Kanadi održi veliki broj trka posvećen ovoj temi. U Australiji se organizuje cela serija triatlona na kojima pravo učešća imaju samo žene.

Bupa London – trka na 10km

Na ovoj trci dugoj 10 kilometara se svake godine nađe hiljade učenika koji nose pink kačkete ili druge delove opreme.

Great pink run

Great pink run je još jedna u niz trka, koje promovišu borbu protiv raka dojke. Trka se održava u Irskoji prošle godine je od priloga na ovoj trci sakupljeno više od 100000 funti za borbu protiv bolesti.

Run for the Cure

Kanadska asocijacija za borbu protiv raka dojke takođe organizuje trke koje promovišu rekreaciju i prikupljaju novac za kampanje i istraživanja. Serija ovih trka se odvija pod nazivoma Run for the Cure

U svetu je kao što vidite veliki broj trka koje imaju tradiciju borbe protiv ove bolesti.  Šta mislite o Beogradu kao gradu koji ima svoju trku ovakvog tipa?

U saradnji sa mojedojkesuok.com pokrenuli smo kampanju kojom želimo ukažemo koliko je važna ova tema i koliko je informisanje o njoj jedan od najboljih načina kontrolisanja ovog oboljenja i njene preventive.

6 Comments

6 Comments

 1. Snežana Jovicki

  21.10.2012 at 04:47

  Srpkinje slabo misle o svom zdravlju, malo se bave sportom i u prvi plan stavljaju fizički izgled, manje vode računa o psihofizičkoj ravnoteži. Beograđanka prednost daje kafenisanju, a malo posvećuje pažnje rekreaciji, mislim na prosek.

  • Синт

   28.11.2013 at 19:27

   Спортом се баве они који не воде рачуна о здрављу. Треба разликовати спорт од физичке рекреације.

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

atletika

Godine 1972. na Bostonskom maratonu je ispisana nova stranica istorije. Tada je Bostonska atletska asocijacija (BA) prvi put uvrstila osam žena na listu zvaničnih...

* Naslovna

Svaka druga žena makar jednom oboli od sindroma policističnih jajnika. Trčanje u ovom slučaju nije samo preventiva, već i lek. Prenosimo vam Aleksandrino iskustvo....

lifestyle

Prevencija u medicinskom smislu predstavlja akcije koje su potrebne da se preduzmu da bolest ne nastane. Odnosno da se ne naruši ravnoteža (homeostaza) u...

Ona trči

Novo istraživanje pokazuje da postoje razlike u načinu na koji se muška i ženska srca prilagođavaju maratonskom treningu Tokom poslednjih nekoliko decenija, sportistkinje su...