Vesti

Eliud Kipčoge na Berlinskom maratonu

Nema komentara

Najveći svetski maratonac Eliud Kipčoge najavio je da će se 25. septembra vratiti na Berlinski maraton. Kipčoge se trkao četiri puta u Berlinu (tri puta pobedio) i oborio svetski rekord na ovoj stazi 2018. godine, sa vremenom od 2:01.39.

Ako ponovo pobedi, izjednačiće se sa trkačem iz Etiopije, Haileom Gebrselasijem, koji je čak četiri puta osvajao Berlin.

Kipčoge, koji živi i trenira u Kaptagatu u Keniji, nazvao je Berlinski maraton „najbržom stazom“ u saopštenju za javnost u petak, preneo je NBC.

„To je mesto gde ljudi mogu da pokažu svoj pun potencijal i pomere granice“, dodao je.

Teška odluka između najvećih svetskih trka

Eliud Kipčoge tradicionalno trči dva maratona godišnje, često se odlučujući za Londonski maraton koji se najčešće održava na proleće. Ovogodišnji Londonski maraton održaće se na jesen treću godinu zaredom (kao rezultat pandemije), pre nego što se vrati na svoj uobičajeni termin u aprilu 2023.

Kipčoge tradicionalno trči dva maratona godišnje.

Kipčoge je izjavio da je bila teška odluka izabrati Berlin u odnosu na drugi veće svetske maratone. Izabrao je Berlin umesto Londona, i drugih jesenjih maratona – Čikaga, na kom se trkao 2014. i Njujorka, koji nije još uvek istrčao.

Kipčoge ima najveći maratonski rekord od bilo kog čoveka, pobedio je u 14 od svojih 16 startova i postao prva i do sada jedina osoba koja je istrčala maraton za manje od dva sata (pri čemu je to bilo u događaju koji nije kvalifikovan za rekord).

Boston na listi želja

Do sada je Kipčoge trčao u Londonu svakog aprila i u Berlinu svakog septembra. Kako kaže, Boston i Njujork su i dalje mete, a kada su ga pitali konkretno o Bostonu, rekao je da je to na njegovoj listi želja.

Kipčoge će se najverovatnije trkati na Olimpijskim igrama u Parizu 2024., gde bi mogao da postane prvi maratonac koji je osvojio tri zlatne medalje.

Do sada se nije trkao na jesenjem maratonu u olimpijskoj godini, pa ako ne bude išao u Njujork 2023., to neće ni učiniti bar do 2025. godine kada puni 41 godinu.

Branilac titule Guie Adola iz Etiopije će se takođe vratiti. Njegovo pobedničko vreme 2021. bilo je 2:05:45. Adola je debitovao u maratonu 2017. u Berlinu, uspevši da održi korak sa Kipčogeom do poslednje milje i završio je samo 14 sekundi iza njega.

Heroji Beograda: Priča o prestonici kroz trčanje
Ser Mo Farah kao dete bio žrtva trgovine ljudima

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed