Vesti

Ser Mo Farah kao dete bio žrtva trgovine ljudima

Nema komentara

Ser Mo Farah, britanski trkač na duge staze, koji je osvojio deset zlatnih medalja (4 olimpijske i 6 svetskih titula) je najuspešniji britanski atletičar u modernoj istoriji Olimpijskih igara.

Dok su ovi detalji naširoko poznati, ono što nije jeste da je on ilegalno doveden u Veliku Britaniju kao dete i primoran da radi kao kućni sluga. U dokumentarcu pod nazivom „The Real Mo Farah“ emotovanom juče na BBC-u, ispričao je svoju priču.

Kako kaže, Mohamed Farah je ime koje su mu dali oni koji su ga odveli iz Džibutija, a njegovo pravo ime je Husein Abdi Kahin.

Ko je pravi Mo Farah

Iako je ranijoj priči govorio da je sa roditeljima došao iz Somalije kao izbeglica, to se zapravo nikada nije desilo. Otac je nastradao u ratu u Somaliji kada je Mo imao svega 4 godine, nakon čega ga je majka poslala u Džibuti kod rođaka kako bi izbegao građanski rat i bio siguran.

U dokumentarcu BBC-ja i Red Bull studija, Mo navodi da njegova majka i dva brata žive na porodičnoj farmi u otcepljenoj državi Somalilend. Somaliland je proglasio nezavisnost 1991. godine, i nije međunarodno priznat.

Ser Mo Farah kaže da je imao devet godina kada je odveden od kuće da ostane sa porodicom u Džibutiju. Zatim ga je žena koju do tada nije nikad upoznao ga je prevezla u Veliku Britaniju pod lažnim imenom. Ime dečaka koji nikada nije kročio na tlo Velike Britanije, a ujedno i ime najvećeg britanskog atletičara.

Od Somalije do najuspešnijeg britanskog atletičara

Rekla mu je da ga vode u Evropu a tamo živi sa rođacima – zbog čega je kako kaže, bio „uzbuđen“ jer „nikada ranije nisam bio u avionu“.

Žena mu je rekla da kaže da se zove Mohamed. Kaže da je sa sobom imala lažne putne isprave na kojima je bila njegova fotografija pored imena „Mohamed Farah“.

Mo je kod sebe imao papir sa kontaktom rođaka koji su živeli u Holandiji. Međutim, kada su stigli u Veliku Britaniju, žena ga je odvela u svoj stan u Hounslow, u zapadnom Londonu, i pred njim pocepala papir. „U tom trenutku sam znao da sam u nevolji“.

Ser Mo Farah je radio kao posluga da bi dobio hranu

Ser Mo kaže da je radio kao posluga. Radio je kućne poslove i čuvao i kupao decu. Žena mu je pripretila da, ako ikada bude išta rekao, nikada više neće videti svoju porodicu.

„Često bih se samo zaključao u kupatilo i plakao“, kaže on.

Prvih nekoliko godina, porodica nije dozvoljavala da ide u školu, ali kada je imao oko 12 godina, upisao je 7. godinu na Feltham Community College-u. Zaposlenima je rečeno da je Sir Mo izbeglica iz Somalije.

Njegova učiteljica, Sara Rennie je izjavila da je došao u školu „neuredan i nezbrinut“, da je malo govorio engleski i da je bio „otuđeno dete“.

Kako sam njegov nastavnik fizičkog, Alan Watkinson kaže: „Jedini jezik koji je izgleda razumeo bio je jezik fizičkog vaspitanja i sporta“.

Ser Mo kaže da je sport za njega bio spas jer „jedino što sam mogao da uradim da pobegnem iz ove [životne situacije] bilo da izađem i pobegnem“.

Na kraju se poverio upravo njemu, nastavniku fizičkog, gospodinu Watkinson-u i rekao mu njegov pravi identitet, poreklo i o porodici za koju je bio primoran da radi.

Nastavnik fizičkog je spasio Mo Faruh-a

Upravo on, Alan Watkinson, je na kraju kontaktirao socijalnu službu i pomogao Mou da pređe u hraniteljsku porodicu. I to kod druga, u drugu somalijsku porodicu.

„I dalje mi je nedostajala moja prava porodica, ali od tog trenutka sve je krenulo na bolje“, kaže ser Mo. „Osećao sam se kao da je mnogo stvari skinuto sa mojih ramena, i osećao sam se kao ja. Tada je izašao Mo – pravi Mo.“

Kako na takmičenje bez državljanstva

Ser Mo je počeo svoju sportsku karijeru sa 14 godina. Bio je pozvan da se takmiči za englesku školu na trci u Letoniji. Međutim, nije imao nikakve putne isprave. Nastavnik fizičkog mu je pomogao da podnese zahtev za britansko državljanstvo pod imenom Mohamed Farah koje mu je dodeljeno u julu 2000.

U dokumentarcu, advokat Allan Briddock kaže da je Moovo državljanstvo stečeno prevarom i lažnim predstavljanjem. Što znači, da bi vlada mogla da ukloni njegovo državljanstvo.

Međutim, zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova su rekli da nikakve mere neće biti preduzete, jer se pretpostavlja da dete nije bilo saučesnik u prevari.

Sir Mo želi da ispriča svoju priču kako bi promenio percepciju javnosti o trgovini ljudima i ropstvu. „Nisam imao pojma da ima toliko ljudi koji prolaze kroz potpuno isto što i ja. To samo pokazuje koliko sam imao sreće“, kaže on. „Ono što me je zaista spasilo, ono što me je učinilo drugačijim je to što sam mogao da trčim.“

Eliud Kipčoge na Berlinskom maratonu
„Tri strane Kopaonika“ i „Trail Race Kopaonik“ oborili sve rekorde

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed