* NaslovnaVesti

Korona virus: Kilian Jornet poklanja ‘Summits of My Life’ filmove, da bi nam olakšao boravak kod kuće

Nema komentara

Legenda ultra i trail trčanja i planinarenja, Španac Kilijan Žorne Burgada (Wikipedia) poklonio je trkačima tri jednočasovna filma želeći da nas inspiriše prirodom i u ovoj vanrednoj situaciji.

Filmovi, kadrovi, njegova priča i priča ljudi su nestvarni. Filmovi neće biti zauvek tu, pa ih pogledajte što pre. Najavljeno je – samo dok je ovakvo stanje.

Ko je Kilijan, GOAT ultra trail trčanja?

Kilijan je, rekao bih, kao i mnogi trail trkači, jedan šumski čovek, skoro pa uvek nasmejan. Introvert, tih, skroman i čovek zaljubljen u prirodu. Sam trenira bez trenera od svoje 17 godine. Kada ga vidite recimo pored Federera ili fudbalera Pujola, vidite jedno dete, rekli biste dobrica ali nekako slabašno. Prevarili biste se žestoko.

Njegova snaga je neverovatna

Fizički njegovo telo je besprekorno optimizovano da izdrži najveće napore. Može da trči danima bez da jede išta. Jednom je izveo post od 10 dana bez hrane. Neprestani student ljudske fiziologije, sve istražuje i isprobava na sebi i poznaje svoje telo.

U filmu daje primer da je jednom želeo da vidi kako ljudsko telo reaguje na intervalni fartlek trening 30 sekundi max effort, 30 sekundi lagano. Šta mislite koliko je toga radio? 30 minuta, sat vremena? On je to radio koliko je mogao. 3 sata.

Mentalno je još jači

Sport kojim se bavi zahteva od njega da sate provodi sam na planini u šumi, a situacije koje tehnički rešava su često vrlo opasne. U toku snimanja prvog filma, na njegove oči, njegov partner u usponu, legenda planinarenja Stephane Brosse je pao i poginuo.

Njegova lista rezultata je nestvarna, i moglo bi se reći da je on GOAT ultra trail trčanja. Izabrani rezultati se nalaze na Wikipediji, i tu možete videti da je po pravilu, gde bi se pojavio tu i pobedio.

Summits of my life

„Summits of my life“ jeste Kilijanov lični projekat. Nakon što je osvojio sve što se može osvojiti na ultra trail trkama, odlučio je da najbrže osvoji najveće vrhove na svetu i spoji svoje dve ljubavi: planinarenje i trčanje. Dokumentarni filmovi koji su nastali su priča o tome.

Dostupna su tri filma u kojima on pokušava da brzinski osvoji najveće vrhove na svetu. Ono što on pokušava jeste da postavi FKT (fastest known time) i to kako za uspon tako i za silazak sa planine. Neverovatan atleta i svetski šampion u ultra trčanju, čovek koji je pobedio na svim većim trail i ultra trkama u svetu, to i uspeva.

Filozofija njegovog penjanja jeste minimalno penjanje. Znači da on to radi sa što manje opreme i hrane, kako bi bio lakši i brži. Četvrti film u kojem osvaja Mont Everest pod nazivom „Path to Everest“ nije objavljen.

Prvi film „Fine line“ prati Kilijanov prolaz kroz evropske Alpe. „Let me Live“ je takođe u Alpima i prati Kilijanov uspon na Mont Blanc i Matterhorn. „Langtang“ je drugačiji i to je put u Nepal koji prati destrukciju nastalu zemljotresom 2015. godine.

https://vimeo.com/109569264
https://vimeo.com/109571678
https://vimeo.com/180893690

Uživajte i javite utiske u komentarima!

7 vežbi za poboljšanje tehnike trčanja (VIDEO)
Održana prva iz serije trka planinskog trčanja u organizaciji PSS-a, u čortanovcima. Sledeća trka odložena za maj
Tags: , , , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed