Nordijsko hodanjeTrening

Brzo hodanje ili nordijsko hodanje?

2 komentara

Ne možete da se odlučite da li ste za brzo hodanje ili nordijsko hodanje? Ako tražite sport koji ne iziskuje veliki napor, oba su za vas! Potrebno je da se odlučite koja aktivnost je bolja za vas, u zavisnosti od malih razlika među njima. Objasnićemo sličnosti i razlike, kako biste mogli da izaberete između brzog (tempo hoda) i nordijskog hodanja!

Manje zahtevne forme izdržljivosti 

Brzo ili tempo hodanje i nordijsko hodanje su vrlo slični. Oba se baziraju na hodanju, ritmičnom disanju, oba su kardio vežbe i angažuju veliki broj mišića. Oba su, u osnovi, aktivnosti u kojima dominira komponenta izdržljivosti. Brzo hodanje – poznato i kao fitnes hodanje predstavlja hodanje u brzom tempu. To je slučaj i sa nordijski hodanjem. Brzo hodanje i nordijsko hodanje su dinamične, ali lagane aktivnosti. Oba su za naše telo manje stresna nego, na primer, trčanje.

Štapovi za nordijsko hodanje

Ako posmatrate grupu fitnes hodača i grupu nordijskih hodača, očigledna je razlika. Nordijski hodači koriste štapove za hodanje! Ali, ne mešajte ih sa štapovima za planinarenje! Na linku OVDE možete pogledati koje su to bitne razlike. Jedna od važnijih razlika – štapovi za nordijsko hodanje se ne drže vertikalno; oni prate pokrete tela i prate korak, štapovi nisu ispred nas već iza.

Štapovi su uvek iza nas, služe kao potpora i “guraju” nas

Priroda ili gradska sredina – različito okruženje

Za razliku od planinarenja, nordijsko i brzo hodanje se obavljaju na ravnoj podlozi, kako bi se izbeglo ometanje prirodnog procesa hodanja. Brzo hodanje je najčešće gradski sport: u parkovima, na kejovima, čak i na trakama za trčanje. Međutim, tempo hodače možemo sresti i van grada, u prirodnom okruženju. Sa druge strane, nordijsko hodanje se obavlja na ravnoj podlozi, ali i u prirodnom okruženju, šumskim stazama i seoskim puteljcima.

ŠKOLA NORDIJSKOG HODANJA OBILAZI RAZLIČITE TERENE, KAO ŠTO SU KOSMAJAVALA, DELIBLATSKA PEŠČARA… REZERVIŠI SVOJE MESTO NA LINKU OVDE I VIDIMO SE NA UPISU 09. APRILA!

Isti ciljevi

Glavni cilj nordijskog i brzog hodanja je sticanje, izgradnja i održavanje fizičke pripremljenosti. Jedan sat hodanja brzinom od 6,5 km/h sagoreva 300 kalorija i podiže samopouzdanje. I na kraju, najveći rizik u hodanju, bilo da je to brzo ili nordijsko hodanje, jeste zavisnost! Početni cilj je da ostanete zdravi, ali kako napredujete, svake sezone uživate sve više i više i kretanje postaje svakodnevna potreba! Zatim kreću trke, sportski događaji, planiranje i razni izazovi… 

Dakle, šta birate – nordijsko ili brzo hodanje? 

Tekst je preuzet sa sajta nordijskohodanje.com

5 stvari koje treba da znaš za svoj prvi OCR
Da li pozitivne afirmacije zaista „rade“?
Tags: , ,

Povezani članci

2 komentara. Leave new

 • Dejan Vuković
  april 11, 2022 16:53

  Po meni je ovo vrhunska rekreacija i najeftinija definitivno. Malo da se pokrenemo iz fotelja, automobila i sebi priustimo nesto sto je zdravo, kvalitetno i efikasno. Moje pitanje je da li uz ovu vrstu rekreacije s obzirom da se trosi veca kolicina energije je dozvoljeno koristiti reisi kapsule koje podsticu dodatno gubljenje suvisnih kilograma? Hvala unapred

  Odgovori
 • Ivana Kovačević
  april 14, 2022 11:58

  Kao lekar mogu da Vam kažem da se medicinske gljive ukoliko niste alergični na njih mogu koristiti tokom svih aktivnosti.Setite se priče o kineskom atletskom timu koji je oborio gomilu rekorda koristeći Kordiceps. Ova gljiva je odlična jer povećava nivo kiseonika u ćelijama a Reiši povećava adaptaciju na stres pa ko kako voli nek izvoli 🙂

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed