Trening

Trčanje ili plivanje: šta je bolje?

Nema komentara

Ako ste se pitali da li je bolje trčanje ili plivanje kao kardio u ovom tekstu vam donosimo odgovore.

I trčanje i plivanje pružaju značajnu korist za kardiovaskularni sistem i pomažu u oslobađanju endorfina, a u kombinaciji se jako dobro dopunjuju. Naravno, postoje prednosti i nedostaci kod oba, u zavisnosti od ciljeva, nivoa kondicije kao i prethodnog iskustva.

Sa druge strane, važno je pronaći pravu vrstu fizičke aktivnosti.

Trčanje je veoma pristupačna aktivnost – možete da trčite bilo gde i bilo kada. Bilo da se radi trotoarima, poljima, stazama, u teretani… možete da trčite svuda. Dok vam je za plivanje potrebna, pa, voda.

Pitanje je šta je bolje za kondiciju?

To zaista zavisi od vašeg ličnog nivoa kondicije i ciljeva. Bilo da želite da poboljšanje kondiciju, izgubite na težini, poboljšate kardiovaskularno zdravlja, sagorite kalorije, dobijete mišiće ili poboljšate gustinu kostiju.

Ako se oporavljate od povrede, plivanje je uobičajena preporuka treninga koja je lakša za zglobove.

Da li sagorevate više kalorija uz trčanje ili plivanje?

Jednostavno rečeno, sagorećete više kalorija plivajući u poređenju sa trčanjem na istoj udaljenosti.

Mišljenja se razlikuju kada je u pitanju sagorevanje kalorija tokom trčanja ili plivanja. Većina se slaže da je plivanje efikasniji način da se sagori više kalorija.

Da biste sagoreli kalorije, morate težiti plivanju visokog intenziteta, koje održava vaš otkucaj srca na 70-85% maksimuma. Pošto je otpor vode mnogo veći (i konzistentniji) od vazduha, lakše je sagorevati kalorije dok plivate.

Jednostavno rečeno, sagorećete više kalorija plivajući u poređenju sa trčanjem na istoj udaljenosti. Plivanje je vežba za celo telo, a to dovodi do većeg sagorevanja kalorija.

Kada je u pitanju trčanje, morate održavati određenu brzinu i konzistentan kardiovaskularni napor da biste sagoreli isti broj kalorije.

Prema Harvard Health-u, trčanjem može da se sagori ista količina kalorija kao kod plivanja, ali to zavisi od telesne težine. Na primer, osoba od 57kg će sagoreti oko 180 kalorija za 30 minuta plivanja, dok će osoba od 70kg sagoreti oko 216 kalorija za isto vreme.

Pokušajte da se fokusirate na kraće, brže trčanje umesto na velike udaljenosti da biste smanjili opterećenje zglobova.

Trčanje je odličan izbor ako želite da sagorete mnogo kalorija. Što brže trčite, više ćete kalorija sagoreti. Dodajte intervale hodanja i džogiranja kako biste trošili kalorije i gubili masnoću.

Da biste započeli, pokušajte sa odnosom intervala 2 prema 1. Na primer, trčite brzim tempom 2 minuta, a zatim hodajte ili trčite 1 minut. Ponovite 30 minuta.

Pola sata trčanja će sagoreti između 200 i 250 kalorija. Sagorevanje kalorija zavisi od težine i samog napora, ali je i dalje dobar način da se izgube kilogrami (ako je to vaš cilj).

Da li je plivanje ili trčanje bolje za gubitak težine?

Plivanje i trčanje imaju iste prednosti kada se radi o gubitku težine.

Iako je plivanje bolje od trčanja za sagorevanje kalorija, kada se radi o gubitku težine, prednosti su iste.

Neki tvrde da je plivanje bolje jer radi više mišićnih grupa u gornjem delu tela uz veći otpor. Ali to zavisi od intenziteta i dužine treninga.

Studije su pokazale da je intervalni trening visokog intenziteta (HIIT) bolji trening od dužeg, umerenog treninga. Za trideset minuta, možete steći prednosti jednog sata kardio treninga tako što ćete energično vežbati sa kratkim pauzama niskog intenziteta. To možete da radite i sa trčanjem ili plivanjem, sve dok ostanete dosledni u svakom intervalu.

Dakle, ono što treba da uzmete u obzir je:

  • intenzitet kojim vežbate
  • koliko visoko podižete broj otkucaja srca i držite ga povišenim
  • trajanje vežbe

Suština je da su trčanje i plivanje efikasne opcije za sagorevanje kalorija i masti.

Koje su prednosti plivanja?

Lakše je za zglobove

Plivanje je lakše za zglobove, pomaže pri oporavku od povreda i trenira celo telo.

Jedna od glavnih prednosti plivanja je to što je lakše za zglobove. Ovo je posebno važno ako imate osteoartritis, reumatoidni artritis ili druga stanja koja izazivaju bol u zglobovima.

Studija iz 2016. je pokazala da je plivanje rezultiralo smanjenjem ukočenosti i bolova u zglobovima.

Pomaže pri oporavku od povreda

Plivanje je sigurniji način da vežbate ako se oporavljate od povrede. Takođe popularan izbor za ljude koji se oporavljaju od povreda, posebno od povreda donjeg dela tela.

Pritisak vode pruža veću podršku mišićima i zglobovima u odnosu na vežbanje van vode. Što omogućava da više utičete na telo nego van vode.

Trenira celo telo

Plivanje zahteva da koristite mnogo mišića u svom telu, što ga čini odličnim treningom za celo telo. Trčanje, iako je odlično za donji deo tela, ne radi na mišićima na leđima, grudima, rukama ili ramenima u istoj meri kao plivanje.

Plivanje je odličan trening za jačanje svih mišića. Jača veliki obim muskulature tela, uključujući prsne kosti, deltoide, bicepse, tricepse, kvadricepse, gluteuse i kor.

Osvežava

Kada temperature porastu, plivanje rashlađuje. Mnogi ljudi sada plivaju na otvorenom i prava je divota plivati u hladnoj vodi kada sunce žari.

Koje su prednosti trčanja?

Trening opterećenja

Trčanjem jačate kosti, možete da počnete već nakon čitanja ovog teksta, i povećava izdržljivost.

Trčanje vam omogućava da povećate gustinu kostiju. Plivanje to ne dozvoljava.

Vežbe sa opterećenjem kao što su trčanje, hodanje i planinarenje su najbolje aktivnosti za izgradnju kostiju, jer zahtevaju da radite protiv gravitacije.

Lako možete započeti

Za razliku od plivanja za koje je potreban bazen, za trčanje je potreban samo par dobrih patika (koje istina, mogu biti skupe) i pristup otvorenom prostoru ili traka za trčanje.

Doza vitamina D

Uz trčanje na otvorenom možete povećati nivo vitamina D.

Trčanje na otvorenom može povećati nivo vitamina D. Samo zapamtite da nosite kremu za sunčanje i da izbegavate trčanje između 10 i 15 časova, kada su sunčevi zraci najjači.

Povećava izdržljivost

Studija iz 1993. godine, koju je sproveo dr Hauard Vejner, otkrila je da su trkači i trkačice nadmašili plivače i plivačice do četiri puta u istom vremenskom periodu kada se radi o izdržljivosti.

Poboljšava mentalno zdravlje

Trkačka euforija je osećaj tokom i posle trčanja koji je povezan sa oslobađanjem endorfina koji se javlja tokom vežbanja. Ovi hormoni mogu pomoći u borbi protiv negarivnih emocija i podstaći pozitivan osećaj.

Nedostaci trčanja i plivanja

Ako trčite postoji veća verovatnoća od povreda nego tokom plivanja.

Kada se radi o trčanju, veća je verovatnoća povreda nego u plivanju. U zavisnosti od toga kakva je površina na kojoj trčite, kao i kakva je obuća koju nosite, trčanje može teško pasti zgloovima.

Dok su vam za trčanje potrebne samo patike, bazeni naplaćuju ulaznice. Isto tako, lakše ćete zabušavati u bazenu nego na stazi. I treća stvar – hemikalije u bazenima koje su neophodne za održavanje sanitarne higijene vode u bazenu, mogu bii štetne.

Hlor može da izazove simptome kao što su suva koža, curenje iz nosa, oštećena kosa i bolne oči. Obavezno se uvek istuširajte nakon izlaska iz bazena i preduzmite druge mere predostrožnosti, kao što su nošenje kape i redovna hidratacija kako biste se borili protiv ovih nedostataka.

6 pitanja koja bi trebalo da postavite sami sebi pri odluci

Da li imate bolove u zglobovima? Ako imate artritis ili druge vrste bolova u zglobovima, možda bi bilo bolje da izaberete plivanje umesto trčanja. Plivanje izaziva manje stresa na vaše zglobove, što ga čini nežnijim oblikom vežbanja i manje je verovatno da će pogoršati probleme sa zglobovima.

  • Da li želite da poboljšate zdravlje kostiju? Ako trenirate da biste sprečili gubitak jačine kostiju, trčanje je bolji izbor.
  • Da li želite da ojačate gornji deo tela? Ako je jačanje i toniranje gornjeg dela tela prioritet, plivanje je verovatno bolja opcija. Plivanje nudi trening za celo telo koji cilja većinu glavnih mišićnih grupa.
  • Da li imate pristup bazenu? Ako je pristup bazenu problem, odlučite se za trčanje. Da trčite, možete svuda. Samo se postarajte da trčite u područjima koja su bezbedna.
  • Da li imate povredu donjeg dela tela? Ako imate povredu kolena, skočnog zgloba, kuka ili leđa, plivanje može biti sigurnija opcija jer manje utiče na zglobove.
  • Da li imate povredu ramena? Ako imate povredu ramena, plivanje može izazvati iritaciju, tako da bi trčanje moglo biti bolja opcija sa ovom vrstom povrede.

Dakle – trčanje ili plivanje?

Odredite ciljeve, kondiciju i resurse i izaberite. Ili dodajte i vožnju bicikla i trk na triatlon.

Odluka je, naravno, na vama i to u zavisnosti od kondicije, resursa i ciljeva.

Izaberite plivanje ako imate bolove u zglobovima ili dajete prednost dobijanju mišića i sagorevanju kalorija. Trčanje je odlično za izlazak napolje, izgradnju gustine kostiju i dostizanje trkačke euforije.

Koji god da je vaš izbor, na kraju dana najvažžnije je usvajanje zdravih navika koje uključuju redovne aerobne vežbe. Opšte zdravlje se sastoji od vežbanja, ishrane, i sna.

Dobar trening može učiniti mnogo za vaše zdravlje, sve dok praktikujete prevenciju povreda, dosledno vežbate i održavate dobru ishranu. Bez obzira šta izaberete – plivanje ili trčanje, preporučujemo da pratite svoj napredak da biste ostali motivisani!

Da li su vaši gluteusi slabi? I zašto je važno da ih ojačate
5 jasnih signala koji govore da nam je trčanje pogrešno

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed