blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Kako izabrati prve patike za trail trčanje?

Kada se odlučite da napravite prelaz sa asfalta i trčanja polu/maratona na trčanje van staza, po brdima i šumama, pitanje kvalitetne prve patike za trail trčanje je verovatno najvažnije pitanje na koje morate da nađete odgovor.

Da li su allterrain modeli dobri kao prve patike za trail trčanje

Za one koji tek istražuju svet trejla i eksperimentišu, univerzalne patike mogu da budu sasvim  dobro rešenje i da posluže kao odlične prve patike za trail trčanje. (takva patika koja je namenjena svim terenima, all terrain).

To podrazumeva da nećete ići na zahtevne trke, i velike kilometraže u njima, već testirati novo okruženje koje daje posve drugačiji osećaj od asfalta. A kada jednom uđete u šumu, popnete se na neku visinu i zarazite se svežim vazduhom, poželećete da to radite stalno i za vaše nove potrebe izabraćete specifičniju patiku.

Na šta da obratite pažnju kada birate patike za trail trčanje

Ono po čemu se trail patike razlikuju od običnih (za asfalt) jeste sledeće: Daju jaču podršku, naročito na petnom delu, često imaju čvršći ili robusniji đon kao i “krampone” koji obezbeđuju trenje na klizavom terenu, i na kraju – materijali variraju, ali treba da budu izdržljiviji i da pružaju izvesnu zaštitu.

U nastavku se nalazi mini vodič za odabir odgovarajuće patike za trail, sa nekim od najčešćih nedoumica.

Veličina patike za trail trčanje

I kod trčanja po ravnom je preporučljivo imati komotniju patiku (pola broja veće), ali mnogi trkači odbijaju ovu ideju jer u “knap” patikama nemaju problema. Ako krećete na trail, ovo je OBAVEZNO. Prvi prvoj nizbrdici shvatićete zašto. Osim toga, noge otiču i šire se tokom dana a kamoli tokom dugog trčanja.

Naravno, svaki proizvođač ima svoj kalup, pa veličina patike za trail može da bude i dva broja veća od onoga što nosite po gradu. U svakom slučaju, kada kupujete, probajte uvek i veličinu koja je za broj veća. Asics na primer, ima “real size” modele, pa će vrlo verovatno odgovarajuća veličina biti slična vašoj veličini. Adidas ima za nijansu manji kalup, Salomon takođe real size.

“Fit

Modeli se međusobno razlikuju i po tome što su pravljeni za uže ili šire stopalo, i ovo često možete naći u opisu modela, naročito ako proizvođač nudi obe varijante.

Stabilnost

Za početnike u bilo kojoj disciplini, stabilnija patika je uvek dobar izbor. Ona se ogleda u ojačanju pete, širini đona, hvatu oko zgloba i slično.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Vodonepropusnost

Jedna od najčešćih nedoumica – da li kupiti patike sa goretex-om ili nekim drugim vodootpornim materijalom. Činjenično stanje je sledeće: goreteks i slično je korisno zimi, štiti nogu od kvašenja i samim tim od smrzavanja, i ako nosite bilo koju obuću sa goreteksom znate koliko u njima bude toplo (naročito je zgodno za planinarenje i duži boravak napolju).

Na trci, treningu itd. noga će se svakako ugrejati, makar bila mokra, sve dok se potpuno ne zaustavite i ohladite. Sneg i voda ulaze odozgo u svaku patiku (ako ne nosite kamašne) i ni jedan materijal neće sprečiti kvašenje nogu. U većini slučajeva, stopalo će se najpre natopiti znojem, pre nego bilo čim drugim. Takvu zimsku patiku (sa goreteksom) nećete nositi po suvom i toplijem vremenu. Ako se ipak odlučite za ovakvu zaštitu (zima je pred nama), sjajno rešenje za početnike i kratke staze jeste Asics gel sonoma 3 gtx, koje su izuzetno stabilne i namenjene zimskim uslovima.

Pronacija

Za razliku od običnih patika za trčanje, gde ćete obratiti pažnju na ovaj detalj, naročito ako imate izraženu pronaciju, kod trail patika ovo nije previše važan faktor. One su struktuisane tako da spreče uvrtanje stopala (odnosno umanje rizik), a prilagođavanje neravnom terenu koji se stalno menja zahteva često kraći korak i brži doskok, i ne zavisi mnogo od vaše pronacije kako ćete se odraziti. Inače, više od 80% patika svakako je dizajnirano za neutralno trčanje jer one odgovaraju većini trkača. 

Ojačanje / Zaštita

Postoje trail patike sa manjim ili većim stepenom zaštite, pa prema tome varira i njihova težina. Materijali su raznovrsni, u zavisnosti od namene:

Lagane patike (light trail shoes) su predviđene za valovite i ravne površine, parkove, makadam i slično. One se neće toliko razlikovati od običnih patika za asfalt. Ovde spadaju i gorepomenute univerzalne patike.  

Patike za planinski teren – u  najširem smislu, od kamenih puteva do kozjih stazica, zemljanih puteva, šume i livada. One već podrazumevaju jači đon i npr. EVA tehnologiju.

Za još zahtevniji teren, tu su još specifičnije tehnologije, poliuretanski slojevi đona, posebna punjenja ili izraženi kramponi, i sve to utiče na težinu patike.

Naravno, ne postoji idealan par patika koji odgovara svima – komfor, estetika i cena igraju važnu ulogu u odabiru, a cena ne mora da znači bolji izbor ako je skuplja. Zato, za prvi par trail patika odaberite ono što jako prija vašem stopalu, bez insistiranja na raznim tehnologijama kojih ima sve više kod svih proizvođača. Sa druge strane, ako vam se učini da je cena daleko ispod prosečne, proverite da li je taj model izvorno namenjen trail trčanju ili nekoj drugoj aktivnosti, kao što je pešačenje (hiking).

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Oprema za trčanje

Kako očistiti patike od blata je tema koja je uvek aktuelna sa početkom jeseni. Jer kada jesen dođe lepota trejl trčanja jako brzo bude...

Vesti

Proteklog vikenda su se održale dve trke na terenima nacionalnog parka Kopaonik. I to “Tri strane Kopaonika” i “Trail Race Kopaonik”. “Trail race Kopaonik”...

Najave trka

Odložena više puta, Pelister Unique Trail Marathon trka se najzad održava ovog juna! Prenosimo poziv organizatora, pa procenite sami: Ako je odloženo, ne znači...

Najave trka

Planinarsko sportski klub „Balkan“ pod pokroviteljstvom Planinarskog saveza Srbije i Planinarskog saveza Beograda organizuje skajraning trku „Nebeski kotlovi“ na padinama planine Maljen u opštini...