* Naslovna*** PreporukaOprema za trčanjePatike za trčanje

Najbolje patike za trčanje u 2023. za sve namene

2 komentara

Iz godine u godinu, ljubitelji trčanja i profesionalni trkači nestrpljivo očekuju najnovije modele patika za trčanje. Trendovi se menjaju, tehnologija napreduje, a mi smo tu da vam pružimo sve potrebne informacije kako biste napravili najbolji izbor. U današnjem tekstu, želimo vam predstaviti neke od najboljih modela patika za trčanje u 2023. godini za svaku moguću potrebu i za sve grupe trkača.

Koje su najbolje patike za trčanje?

Verovatno jedno od najčešćih pitanja naših čitalaca i bilo koje osobe koja počinje sa trčanjem, „Koje su najbolje patike za trčanje“ zapravo nije lako pitanje!

Patike za trčanje su veoma lična stvar. Zapravo je toliko individualna stvar da je nedavno medicinsko istraživanje utvrdilo da su udobnost i pristajanje najvažnija stvar prilikom odabira patike u pogledu minimiziranja rizika od povrede.

Iz tog razloga, nemoguće je napraviti spisak koji će biti validan za sve.

Ovu listu, koju ćemo redovno da ažuriramo je podeljena u različite odeljke, tako da svaki trkač može pronaći najbolje patike za sebe. Ili barem, dobru ideju za početak svoje pretrage.

Najbolje patike za trčanje za svaki dan

Najbolje patike za trčanje za svaki dan sa stabilizacijom

Najbolje patike za trčanje – maksimalna amortizacija

Najbolje patike za trčanje za brze treninge

Najbolje patike za trčanje za trke

Najbolje patike za trčanje za svaki dan

Počnimo sa najboljim patikama za svakodnevno trčanje, za većinu ljudi to su patike koje su dobile visoke ocene na testovima koje prave specijalizovani sajtovi širom sveta, ili koje vam najčešće preporučuju kolege trkači na različitim grupama.

Patikama za svakodnevno trčanje nazivamo patike u kojima ćete najverovatnije preći većinu svojih kilometara u toku priprema za trku, ili onaj jedan par koji ćete kupiti ako ste rekreativac koji trči svaki dan po 5km za sebe i ne zanimaju ga preterano maratoni i polumaratoni, ali ste redovni 3-4 puta nedeljno na trčanju.

Najvažniji faktor za ove patike je udobnost: one moraju biti udobne dok vam stopala udaraju o tlo. U idealnom slučaju gornji deo vam pristaje kao rukavica, a đon pruža dovoljno jastučića da vas zaštiti od kontakta sa podlogom dok i dalje omogućava prirodno kretanje.

Tehnologija je napredovala tokom godina. Ranije je patika sa jastučićima morala biti teška da bi pružila udobnost, ali novije pene su lakše – omogućavajući veliku udobnost pri manjoj težini.

Hoka One One Clifton 9

Hoka Clifton 9 je maksimalistički model patike za svakodnevni trening uskog kroja sa srednjim đonom Meta-Rocker za prelaze koji štede energiju. Ima veoma mekanu penu srednjeg đona koja je najprikladnija za sporo trčanje lakog tempa. 9. verzija Cliftona ima 3 mm više pene za srednji đon, tako da se oseća više jastuka. Takođe ima preformulisani CMEVA međuđon koji obezbeđuje više mekoće od prethodnih verzija.

najbolje patike za trčanje svaki dan hoka clifton 9

Nike Air Zoom Pegasus 40

Nike Air Zoom Pegasus 40 je stabilna patika za svakodnevno trčanje koja ima izdržljivu konstrukcijom. Nije posebno zabavna ili brza, ali ima udoban oblik bez većih nedostataka. Najprikladnija je za laka trčanja na kratke ili srednje udaljenosti. Kod verzije 40 je samo gornjište nadograđeno što čini patiku udobnijom, ali i težom. To nije značajno ažuriranje, tako da nije veliko poboljšanje u odnosu na Pegasus 39.

nike air zoom pegasus 40

 

Asics Gel Cumulus 25

ASICS Gel Cumulus je mekani maksimalistički model za svakodnevni trening. Najprikladniji je za lako trčanje/oporavak i ima mnogo udobnosti na dugim stazama zahvaljujući debelom srednjem đonu i udobnom gornjem delu. Verzija 25 je potpuno obnovljena i sada je još mekša i udobnija od svojih poznatih predhodnika.

asics gel cumulus 25 najbolje patike za svaki dan

Najbolje patike za trčanje za svaki dan sa stabilizacijom

Iako razdvajanje između udobnosti i stabilnosti kod današnjih patika nije tako uočljivo kao nekada, nekim trkačima je i dalje potrebna dodatna podrška, posebno prilikom velikih kilometraža treninga.

Dobra vest je da su nove stabilne patike lakše, brže i udobnije nego ikad!

Asics Gel Kayano 30

Asics Kayano 30 je stabilna patika za trening. Inspiracija za ovu patiku je izvučena iz drugih ASICS modela i Kayano je potpuno remontovan u svom 30 izdanju. Rezultat je prilagodljiva i stabilna patika koja pruža udobnost na svakom kilometru trčanja. Posle ovog remonta Kayano ostaje jedan od lidera u segmentu stabilnih patika za trčanje.

asics gel kayak 30

Mizuno Wave Inspire 19

MIZUNO WAVE INSPIRE 19 obezbediće ravnotežu i umerenu stabilnost da vaše noge budu sveže na dugim trčanjima. Ako tek ulazite u svet trčanja, obezbediće adekvatnu amortizaciju kako bi se izbegli povrede, tako da možete postepeno da povećate kilometre.

Mizuno-Wave-Inspire-19

Mizuno Wave Inspire 19 – ženski model

 

Nike AIR ZOOM STRUCTURE 25

NIke AIR ZOOM Structure 25 je stabilna patika za svakodnevni trening koji je najprikladniji za lagana trčanja. Ima novi Cushlon 3.0 srednji đon i vazdušni jastuk u prednjem delu patike. U poređenju sa Nike Air Zoom Structure 24, oseća se više kao tradicionalna stabiliti patika zbog svog istaknutog luka.

Nike-air-zoom-structure-25

NIke Air Zoom Structure 25 – ženski model 

Nike Air Zoom Structure 25 – muški model 

Najbolje patike za trčanje – maksimalna amortizacija

Hoka je možda započela ovaj trend ali patike sa maksimalnom amortizacijom i velikim jastučićimasu tu i nemaju nameru da nestanu.

Ovo su patike sa velikim, mekim srednjim đonovima i veoma, udobnim gornjištima. Idealni su za duge trke, oporavak ili za trčanje vašeg prvog (ili desetog!) maratona.

Adidas Switch FWD

Adidas Switch FWD je čvrsta, maksimalistička patika za trening sa vrlo jedinstvenom vožnjom. Ima visinu pete od 45 mm, ali osećaj nije kao da ste preterano visoko ili nestabilni. Iako to nema preveliko odbacivanje unapred kada idete napred, ova patika ipak ima veoma udobne jastuke koji daju amortizaciju. Adidas Switch FWD je najbolji za trčanje srednjim tempom i za kraća do srednjih trčanja.

adidas-switch-fwd

Adidas Switch FWD – ženski model

Asics Gel Nimbus 25

Asics Gel-Nimbus 25 je maksimalistički model sa veoma dobrom amortizacijom i sa blagim povijenim oblikom (rocker). To nije najmekša patika za trening sa maksimalističkim-jastukom na tržištu niti je najenergičnija, ali još uvek je izuzetno udoban model za trening (sve dok vam veličina odgovara  ili pronađete verziju sa širokim prednjim delom, jer ima veoma uski okvir za nogu).

asics-gel-nimbus-25

 

Asics GEL-NIMBUS 25 – ženski model

Asics GEL-NIMBUS 25 – muški model

Najbolje patike za trčanje za brze treninge

Najbolje patike za brze treninge su namenjene vašim bržim treninzima. One su lagane, reaktivne – ali i dalje isporučuju udobnost i zaštitu.

Definitivno ih možete koristiti za trke!

Hoka One One Mach X

Hoka Mach X je odličan novi model za brze treninge. Ima više sličnosti sa Rocket X2 modelom od od Mach 5, jer pruža mek doskok i energično trčanje kao rezultat Profly X sloja u svojoj srednjim nivoima. Mach X ispunjava važnu ulogu modela za brze treninge sa dobrom amortizacijom koja je nedostajala u spektru Hoka modela.

hoka-mach-x

Hoka One One MACH X – muški model

Brooks Hyperion MAX

Brooks Hiperion Max je lagani model za trening koji može da se koristi za tempo treninge i intervale. Iako nije model u kome ćete obavezno imati osećaj da letite, može da posluži i kako patika za trkanje.

Brooks-Hyperion-Max

Brooks Hyperion MAX – muški model

Brooks Hyperion MAX – ženski model

Najbolje patike za trčanje za trke

Ovde ćete naći superpatike!

Karbonske ploče, superlagane pene, izuzetno tanke gumene đonove i jedva prisutna gornjišta.

Ove patike su uglavnom veoma skupe i nemaju trajnost patika svakodnevni trening ili za brzi trening. Ali pored ovoga, ovo su patike koje daju najviše uzbuđenja u poslednjih nekoliko decenija i inovacija koja nastavlja da nas vodi i ka barijeri od 2h za maraton!

Hoka One One Rocket X2

Hoka Rocket X 2 je vrhunski model za trke. Izuzetno mekan i energičan. Ima glatke, stabilne prelaze i čvrstu karbonsku ploču za pomoć u brzini. Verzija 2 je ogromno poboljšanje u odnosu na originalnu verziju iako dolazi u većoj težini i sa dosta većom cenom.

hoka-rocket-x2

 

Nike ZoomX Vaporfly 3

Nike ZoomX Vaporfly 3 je mekana, odskočna superpatika koja je najprikladnija za maraton. Ne nudi toliko dodatne brzine kao ostale karbnske patike za trke zbog pozicije karbonske ploče koja je postavljena u prednjem delu stopala, ali to je neverovatno lagana i izuzetno udobna patika. Verzija 3 je poboljšana u velikom broju oblasti, uključujući stabilnost, amortizaciju i težinu. Prednji deo je mekši tako da osečaj nije tako brz kao i kod predhodnog Nike Zoom X Vaporfly Next 2% modela, ali trčane u ovom modelu je udobnija i ima više udobnosti na dužim trkama.

nike-zoom-vaporfly-next-3

Nike ZoomX Vaporfly 3 – ženski model

Pišite nam u komentarima koje su vama najbolje patike za trčanje. Možda im je mesto na ovoj listi.

Trka Nike i adidas superpatika: Da li nas očekuje probijanje maratonske barijere od 2h?
Viking Challenge 2023 Phase No. 3 – NAJAVA TRKE
Tags: , , , , ,

Povezani članci

2 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed