blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Oprema za trčanje

Nike Zoom Fly, aka osiromašeni rođak „Kipčogeove patike“ –recenzija patike

Kao svaki running junkie, i ja ponekad volim da bazam po radnjama i isprobavam patike. Šta ću, to mi je jedan od hobija.

Neko voli da kuva, plete i pravi narukvice – a ja volim da isprobavam patike!

Prilikom jedne takve šetnje, žena i ja se “slučajno” zadesimo baš kod Nike diskonta na Banjiici. Uđemo unutra da vidimo šta ima. Kad tamo – patike na popustu. Usred diskonta, ko bi rekao! ;)

Obradovan tom srećnom okolnošću, krenem da šaram između polica. Pegasus, Vomero, Free Run, Pegasus…što su zapeli sa tim Pegasusom. Daj da ga probam! Hmm. Nije loš, ali nekako mi uzak kalup, a ja imam široko stopalo. Ne vredi.

Utom ugledam policu na kojoj piše „Poslednji par“. Koje su šanse da ću naći nešto što mi odgovara? Sve njihove patike su mi uzane…ali ajde da gvirnem, kad sam već tu.

Prilazim polici i…čekaj malo. Jesu li ovo Kipčogeove patike? Izgledaju isto.

Kipčoge nakon Breaking 2 događaja! Tako blizu!

Uzimam jednu patiku. Lagana kao perce. Nema šanse da će mi odgovarati. Probam je.

JUUUU..šta je bre ovo? NIKE se zeznuo pa napravio malo širu patiku. Hvalim te bože. Odgovara mi! I ne samo to već imam osećaj kao da sam na oprugama!

Advertisement. Scroll to continue reading.

Krećem da skakućem po radnji, oduševljen. I po živcima prodavačice koja to posmatra, nešto manje oduševljena. Prilazim joj. Osmeh od uva do uva.

„Ovaj, samo da proverim…ovo je na popustu? Spušteno sa 20.000 na 15.000?“.

„Dajte da vidim….ne“.

Znao sam. Nisam ja te sreće.

„To je bila prethodna cena“, nastavlja ona. „Pošto je poslednji par, imate dodatni popust. 11.000“.

KUPLJENO!

Dolazim kući i sedam za komp da istražim šta sam to tačno kupio. Google me obaveštava da sam upravo pazario Zoom Fly, „osiromašenu“ verziju modela Vaporfly 4% u kojem je Kipčoge pokušao da istrči maraton ispod 2 sata!

Da, to ima smisla. Zato patike liče jedna na drugu. Sećam se toga. Imao je pejsere da ga štite od vetra i daju mu tempo, i malo mu je falilo, nekih 26 sekundi!Posle toga je uspeo da obori svetski rekord u maratonu, 16. septembra u Berlinu, istrčavši tu stazu za ludih 2:01:39!

Advertisement. Scroll to continue reading.

Znam da patike ne mogu (niti treba) da trče umesto mene, ali…možda mi baš ovaj model može pomoći da oborim neki svoj rekord?

Ovde možete saznati da li sam u tome i uspeo, a ako ste to već učinili (ili vas to i ne zanima) nastavljamo sa recenzijom patike!

Đon

Đon Zoom Fly modela je slojevit koliko i torta moje mame. Dakle, dosta je debeo, što ga približava maksimalističkim modelima (engl. high-cushioned).

Spoljašni sloj đona (engl. outsole) koji dolazi u kontakt sa podlogom sastoji se od dve vrste materijala – bele mekane pene i crne strateški raspoređene gume koja omogućava bolje prijanjanje uz podlogu.

Iako sam spektičan kad je u pitanju marketing – naročito u vezi sa modelima koji u sebi imaju ugrađeno i po nekoliko tehnologija – ovog puta zaista mogu da posvedočim da ni posle 60 istrčanih km nisam imao problema sa proklizavanjem, udobnošću niti stabilnošću!

Tranzicija na relaciji peta-prsti teče glatko i patika ostaje udobna i na dužim relacijama (21 k). I ne samo to, već me nekako „gura“ da trčim brže, kao da sam na oprugama!

Upravo za to je zadužen središnji deo đona (engl. midsole) jer se sastoji od oprobane, udobne Lunarlon pene kroz čiju sredinu je, celom dužinom patike, umetnuta tanka plastična struktura sa uzdužnim žljebovima koja se ponaša kao opruga!

Kad je pritisnete svojom težinom prilikom naskoka, ona vas malo odbaci napred! Osećaj je sjajan!

Gornjište

Gornjište je jako tanko i sastoji se od dvoslojne membrane koja odlično diše i hladi stopalo tokom trčanja.

Nike je u njega ugradio i nešto jaču potporu za petu (engl. heel cup) kao i Flywire tehnologiju, što je fensi izraz za niz od pet „sajli“ sa bočne strane koje, zajedno s tankim pertlama i jezikom, omogućavaju savršeno prijanjanje patike za stopalo.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Za divno čudo, gornjište kod ovog modela je nešto šire u prednjem delu, pa će on tako odgovarati i trkačima sa malo širim stopalom!

Ovde moram da napomenem da Zoom Fly nije širok kao, recimo, Saucony Triumph ili New Balance Fresh Foam 1080, ali jeste osetno širi od većine standardno uskih Nike modela.

Namena

Sa svojih 240 g, koliko teži moj broj 43, ovo nije najlakša patika na svetu, ali jeste dosta lagana. Poređenja radi, teška je koliko i Adidas Adizero, dok je od Hoka Tracer modela teža za nekih 40 g.

Razlika u debljini đona na relaciji peta-prsti je 10 mm (ima 33 mm u peti, i 22 mm u prednjem delu).

Iako je Nike reklamira kao patiku za sve namene i distance, imajući u vidu težinu patike, debljinu đona i njegov sastav, ipak ne vidim sebe kako svakodnevno koristim Zoom Fly. I još uvek nisam siguran da li bih u njemu trčao maraton.

Ovo je, što se mene tiče, odlična patika za kraće a brže treninge, za trke i eventualno one kraće treninge pred samu trku, koji nam služe da se naviknemo na patiku u kojoj ćemo istrčati svoju ciljanu trku.

Vek trajanja i zaključak

S obzirom da je središnji deo đona sastavljen od Lunarlon pene koja nema previše dug vek trajanja (proizvođač kaže da u proseku možemo očekivati da nas Zoom Fly služi oko 500 km), ne očekujem previše od ove patike.

ALI s obzirom na njenu namenu, to je sasvim u redu, jer ako je budem koristio samo za ovo što sam gore nabrojao, ova lepotica bi trebalo još dugo da me služi!

Da li neko od vas takođe trči u ovom modelu? Podelite svoje utiske u komentarima! Do sledećeg čitanja, NR.

Advertisement. Scroll to continue reading.

slike preuzete sa sajta SoleReview.com

1 Comment

1 Comment

 1. Rajko Savan Gvozdenović

  04.05.2020 at 21:47

  Ovaj model patika sam kupio u novembru 2019.
  Pre njih sam 3 meseca trčao u UA infinity od kojih sam imao jake bolove u nogama.Moj zaključaj je za UA da su pretvrde za trčanje i daleko od onoga što se reklamiraju ali potpisujem da su najkvalitetnije patike koje sam ikada imao.Nego,da se vratim na Zoom Fly.Kao što sam rekao,kupio sam ih u novembru i odmah sledećeg dana u njima istrčao BG Serbia marathon i ako je to nešto što se svakako ne preporučuje.
  Obavezno je pre dugih relacija nošenje dok patika “ne legne”.Ja sam uradio suprotno i za divno čudo odmah oborio sopstveni rekord.
  Takođe,ni jedan zulj nisam dobio od tada pa evo i nakon 6 meseci i pređenih oko 600km po čistom asfaltu.Trčim uglavnom deonice 10km s tim što sam u ovih 600km istrčao nekoliko polutki i jednu dwonicu 33km.
  Od prvog dana mi je noga legla,a mekoća đona je fantastična.
  Dakle,koliko god da vršite pritisak petom na đon imate konstantno osećaj mekoće.Meni je nakon UA glavni kriterijum bio upravo mekoća đona i definitivno nisam pogrešio.
  Prosto,patika “ne lupa” čak i pri većim brzinama i udarima o podlogu.I posle ovih 600km patika odlično stoji,bez velikih tragova habanja,sem na spoljnim ivicama pete blaga oštećenja koja su nastala pri kontaktu ali najvećim delom zbog mog načina gaženja.
  Sledeći model su ili one ili Nike Vaporfly ukoliko ih nađem u prodaji.

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

* Naslovna

U našu trkačku laboratoriju u redakciji Trčanje.rs stigle su nam na testiranje Nike React Infinity Run 2, nove Nike patike na React peni. U...

* Naslovna

Kada shvatite da Mizuno Wave Rider postoji 24 sezone, znate da pred sobom imate nešto posebno. Stigao nam je na test klasik u novom...

Oprema za trčanje

Namena: Trčanje po bilo kakvom trail terenu  Teren: Trail, sve vrste. U blatu su nenadmašive, kao i na strmim podlogama Pronacija: Neutralna Težina: 280gr (ž), 320gr (m) Pad: 10...

Patike za trčanje

Kada sam dobio ponudu da testiram Reebok patiku za trčanju, oprezno sam razmislio da li da prihvatim taj poduhvat. Neke recenzija patika je bolje...