Patike za trčanje

Nike Lunarglide 7  – recenzija nakon 1.000 kilometara

4 komentara

Prošlo je tačno godinu dana od izlaska sedme generacije Nike Lunarglide trkačkih patika. Čekamo izlazak novog modela, a najave su da će se on dosta razlikovati od prethodnih i da će više biti na liniji koju je Nike povukao sa Lunarepic patikama. Shodno tome, mislim da je sad pravo vreme za jedan ultimativni test posle pređenih više od 1.000 kilometara. Sa ovim modelom družim se več četiri meseca.

Od najkijeve Lunnarglide serije se uvek očekuje mnogo i predstavlja sam vrh ponude patika sa stabilizacijom namenjenim srednjim pronatorima koji gaze velike kilometraže na treningu. Patika mora biti udobna i meka. Materijali kvalitetni i izdržljivi. Bitna fakta je da mi je ovo treći par Lunarglide patika (trčao sam u Lunarglide 4 i 5) i da sam poučen prethodnim iskustvima očekivao puno od njih.

Patike su veoma lagane, par (broj 45) ima 289 grama. Pad peta – prsti je 10 milimetara.

Gornji deo

Na prvi pogled najveća razlika u odnosu na prethodni model je gornji deo patika, gde je sintetičko platno zamenjeno Flyknit materijalom. Tu je i Flywire koji drži čvrsto stopalo, a pritom je fleksibilan i prilagodljiv kako višem tako i nižem risu. Flyknit materijal je svakako dobra opcija zbog udobnosti, a i dobre ventilacije.

Mana: ukoliko trčite po kiši ili po vlažnoj podlozi noge će vam brzo biti mokre. Ova patika je predviđena za suvo vreme. Za kišu, noćno trčanje i malo ekstremnije uslove tu je varijacija modela u vidu Flash Pack serije za reflektujućim materijalima koji su vodootporni.

Tokom zadnja 4 meseca na gornjem delu patika ima tragova koriščenja, ali još uvek nema vidljivih fizičkih oštećenja. Patika i dalje sigurno drži nogu. Pertle treba čvrsto vezati i dešavalo mi se da ako nisam obratio pažnju samo popuste pri jačem tempu. Jezik ima dovoljno debljine da pertle ne iritiraju i dobro je fiksiran tokom treninga. Gornji deo je lakši nego kod prethodnih modela i to se oseti pri trčanju.

Donji deo

Tradicionalno, đon je napravljen od izdržljive Lunarlon pene koja pruža odličnu mekoću. Razlike u odnosu na prethodni model postoje, ali su minimalne i tu Nike nije puno menjao formulu koja pobeđuje. Lunarlon pena ima mekše jezgo koje je obavijeno tvrđim slojem. Spolja je, kako Nike kaže,  „pressure-mapped“ guma koja po njima mora da izdrži 1.000 milja. Uložak je izrađen od pene na koju je nalepljena sintetička mrežica.

U praksi, ova patika pruža stvarno fantastičan osećaj. Doček je mekan i udoban, a opet su kontrola i odziv odlični. Prsti „osećaju“ podlogu i može se fino ubrzavati. Pad od 10 milimetara radi posao, a patika zadržava svojstva i posle 15-20 kilometara treninga.

S obzirom da je ispod prednjeg dela stopala manji sloj pene i on trpi veću silu udara, ume da se povremeno javi blagi bol. To je naročito izraženo ukoliko vam tehnika trčanja nje idealna, kao što je u mom slučaju.

Na slikama je prikazano stanje đonova posle 1.000 km i vidite da se guma fino potrošila ispod desne pete. Desna noga mi je dosta slabija od leve i pronacija je izraženija. Generalno, mislim da đonovi mogu još dosta kilometara da pređu, ali će izgubiti funkcionalnost pre gornjeg dela.

Ono što mi je zasmetalo je da patika proklizava i pri najmanjem prisustvu vlage na putu. Trčanje po vlažnom asfaltu je bilo veoma mučno i stalno sam „hvatao“ suv deo puta da bi povratio prijanjanje. Sve u svemu, patika je fantastična na betonu, asfaltu, malo slabija na na tartanu (meka patika na mekanoj podlozi). Nikako je ne bih preporučio za trail, a posebno što šljunak lako oštećuje meku Lunarlon penu.

Utisak u toku treninga

Tokom korišćenja patika imao sam 2 puta „plave prste“ i to prilikom treninga od 30km, a pri tempu ispod 5 minuta po kilometru. U mom slučaju sasvim zadovoljavajuća fakta. Kao i na prethodnim modelima petu drži plastični stabilizator (Dynamic Support) koji pruža dobru podršku i petu drži fiksiranom. Kompletni petni deo posle 1.000 km još uvek nema oštećenja, čak su i sunđeri iznutra jos uvek funkcionalni. Napominjem da sam dobio zamerke od par trkača da je stabilizator previše uzak i da im je iritirao područje pete prilikom probe patika u radnji. Ja sam jednom osetio blago „bockanje“ koje je kasnije nestalo. Ponavljam, izbegavajte vlažno vreme sa ovim modelom, natope se posle par minuta.

 

Zaključak

Nike Lunarglide je lagana patika, sa dovoljno podrške pronatorima i izuzetnom mekoćom. Trčanje u njima je glatko, stopalo je fiksirano, odziv i kontrola dobri. Patika je odlična za svakodnevnu upotrebu i habanje. Trpi velike kilometraže i podnosi „teže“ trkače. Materijali su kvalitetni i mislim da ću u njima uspeti da pređem preko 2.000 kilometara do kraja trkačke sezone.

Mesta poboljšanjima uvek ima, naročito kad je u pitanju prijanjanje na vlažnoj podlozi. Cena patika može biti mana, zato je možda i idealno što sad pominjemo ovaj model, jer očekujemo novu generaciju i pad cene trenutne. Kupovina Nike Lunarglide 7 bi svakako bila dobra investicija.

Za kraj, posle 1.000 kilometara i 4 meseca ovom modelu bih dao generalnu ocenu 8.5/10.

P.S. Ovaj tekst nije sponzorisan, predstavlja samo moje skromno mišljenje i iskustvo koje sam želeo da podelim sa vama. Patike su kupljene po komercijalnoj ceni u jednom od večih trgovačkih centara kod nas.

 

Saucony Hurricane Iso 2 – recenzija
Najtraženije patike u CrossFit svetu Reebok CROSSFIT® NANO 6.0

Povezani članci

4 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed